28/7/09

Ο Βγενόπουλος κόντρα στον Μπόμπολα.

28-7-2009

Είσοδος νέου παίκτη στά Δημόσια έργα.Γ.Σουφλιάς καί μεγαλοεργολάβοι.Οι κανόνες τού Ανταγωνισμού στά μεγάλα έργα.Υπήρξαν πράγματι καταγγελίες καί ποιά ηταν η τύχη τους ;


Το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό θέμα με τό οποίο τό STOPCARTEL είχε ασχοληθεί από της ίδρυσής του είναι οι συνθήκες κάτω από τίς οποίες αναλαμβάνονται τά δημόσια έργα στήν Ελλάδα καί η ύπαρξη η μή εργολαβικού καρτέλ.

Είναι γνωστή η εικόνα τού υπερυπουργού κ.Γ.Σουφλιά, νά επισκέπτεται καί νά επιθεωρεί τήν εκτέλεση η παράδοση μεγάλων δημόσιων έργων, συνοδευόμενος στήν συντριπτική πλειοψηφία τών περιπτώσεων από τούς ίδιους ακριβώς ανθρώπους.

Οι εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τίς εργολαβίες μεγάλων έργων διαθέτουν τήν οργανωτική υποδομή πού απαιτείται αλλά χρησιμοποιούν στήν πράξη τήν τεχνογνωσία μικρότερων εταιρειών πού αυτές πρακτικά εκτελούν τά έργα.Στό επίπεδο ανάθεσης τής πρακτικής εκτέλεσης τών έργων στίς μικρές υπεργολαβικές εταιρείες λειτουργεί ο Ανταγωνισμός, όπου κυριολεκτικά λαμβάνουν χώρα ομηρικές μάχες καί σφαγές.

Συμβαίνει όμως τό ίδιο στό επίπεδο τής ανάληψης τών μεγάλων έργων από τίς εργολαβικές εταιρείες;

Τό STOPCARTEL γιά τήν ενημέρωση τών πολιτών εχει εκπονίσει έναν εκλαικευμένο οδηγό, ο οποίος περιγράφει τίς παραβιάσεις τού δικαίου τού Ανταγωνισμου καί πού ο αναγνώστης θά βρεί ΕΔΩ

Αντιγράφουμε οτι αφορά τίς τεχνικές τών παραβιάσεων πού αφορούν καί τόν τομέα τών δημοσίων έργων.

Πρακτικες συμφωνημενων προσφορων.

Μια από τις ποιο κοινες παραβιασεις του Νομου περι Ανταγωνισμου είναι οι πρακτικες συμφωνημενων προσφορων. Με απλα λογια , πρακτικη συμφωνημενων προσφορων είναι η απατη η οποια αφορα συμφωνια μεταξυ ανταγωνιστων οι οποιοι υποβαλουν προσφορες για προμηθεια αγαθών, υπηρεσιών, αναληψη εργων κλπ.,με την οποια καθοριζεται ποιος θα είναι ο νικητης.

Πρακτικη συμφωνημενων προσφορων εμφανιζεται όταν ενας αγοραστης,(το κράτος στήν προκειμένη περίπτωση) αναζητα προσφορες προκειμενου να αγορασει αγαθα η υπηρεσιες. Οι ανταγωνιστες συμφωνουν εκ των προτερων ποια θα είναι η προσφορα που θα επικρατησει.

Ο αγοραστης (το κράτος π.χ. γιά τα δημόσια έργα) ο οποιος στηριζεται στον ανταγωνισμο μεταξυ αυτων που υποβαλουν προσφορες ώστε να πετυχει την χαμηλοτερη ανταγωνιστικη τιμη, τελικα παιρνει την «ποιο χαμηλη προσφορα» η οποια είναι υψηλοτερη από αυτή την οποια μια πραγματικα ανταγωνιστικη αγορα θα του ειχε προσφερει.

Υπαρχουν τεσσερα βασικα σχηματα στα οποια στηριζονται ολες οι συνομωσιες συμφωνημενων πρακτικων.

•Καταστολη προσφορων. Σε αυτό το σχημα ενας η περισσοτεροι ανταγωνιστες συμφωνουν να μην δωσουν προσφορα η αποσυρουν την προσφορα τους , ώστε αυτος ο ο οποιος ειχε ορισθει, να αναδειχθει νικητης του διαγωνισμου.Σε ανταλλαγμα, λαμβανουν χρηματικη αποζημειωση, η καποιο συμβολαιο προμηθειας η αναθεσης υπηρεσιων.
-Προσφορες φιλοφρονησης. Σε αυτόν τον τυπο, οι ανταγωνιστες-συνομωτες, υποβαλουν προσφορες-δωρα οι οποιες σκοπιμα είναι υψηλοτερες η δεν ανταποκρινονται στις προδιαγραφες του διαγωνισμου με σκοπο να χασουν την αναθεση της προμηθειας η των υπηρεσιων.Αυτες οι «φιλο-προσφορες» είναι σχεδιασμενες ώστε να διδουν την ψευδαισθηση υπαρξης ανταγωνισμου.
-Κυκλικη εναλλαγη προσφορων. Στις περιπτωσεις αυτές, ολοι οι ανταγωνιστες συνομωτες υποβαλουν προσφορες, αλλα συμφωνημενα ο καθενας παιρνει με τη σειρα του τη θεση του νικητη του συγκεκριμενου διαγωνισμου, σε μια σερα διαγωνισμων, οπου υπαρχει αντικειμενο για ολους.
-Κατανομη πελατων η αγορας. Στο σχημα αυτό, οι συνομωτες με συμφωνια κατανεμουν μεταξυ τους πελατες η γεωγραφικες περιοχες για τους οποιες υποβαλουν προσφορες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρό λίγων ετών μεγάλη εργολαβική εταιρεία είχε καταγγείλει στήν Επιτροπή Ανταγωνισμού παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας όσον αφορά τήν ανάληψη μεγάλων δημόσιων έργων.Τό ερώτημα είναι διπλό:

-Υπήρξε όντως καταγγελία αυτού τού περιεχομένου πρός τήν Ελληνική Αντιμονοπωλιακή αρχή;

-Καί, εάν υπήρξε ποιά ήταν η τύχη της ;
STOPCARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Στρελκόφ μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κίροβο (1000 χλμ από την Μόσχα) όπου θα εκτίσει την ποινή του

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Ντόνετσκ Ίγκορ Στρέλκοφ (Γκίρκιν) έφτασε στη φυλακή  στο Kirovo-Chepetsk, ανακοίνωε ο δικηγό...