2/9/10

Νέο Καρτέλ στο Γάλα .Εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ

Η Vivartia Συμμετοχών ΑΕ ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου που ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, η οποία σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου της επιτρέπει, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απόκτηση μέσω της 100% θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις:

(α) αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ AE που αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών της, η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό 13,6% περίπου με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ και

(β) υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ AE μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.

H ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950 και σήμερα αποτελεί την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στη Βόρειο Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της το 2009 ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων περίπου σε 11 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ θα έχει συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Η συνένωση των δύο εταιρειών προβλέπεται να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της εταιρίας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου στην αλυσίδα τροφοδοσίας και την παραγωγή των προϊόντων μας. Οι αναμενόμενες συνέργειες από την ως άνω συγχώνευση αναμένεται να είναι, σε βάθος τριετίας, 23 εκατ. ευρώ κατ'έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia Συμμετοχών ΑΕ, κ. Διονύσιος Μαλαματίνας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμφωνία εξαγοράς με τη ΜΕΒΓΑΛ, μια καταξιωμένη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με μακρά ιστορία και σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Στόχος μας είναι να προσδώσουμε στο νέο σχήμα μεγαλύτερη αξία και στους καταναλωτές μας τα οφέλη από τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή, διατηρώντας παράλληλα την αναγνωρισμένη πορεία ανάπτυξης, καινοτομίας και ποιότητας που χαρακτηρίζει και τις δύο εταιρείες. Το νέο αυτό σχήμα δύναται να ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις των καιρών και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη διατήρηση όσο και στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ κ. Πέτρος Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έντονα ανταγωνιστικών συνθηκών ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για συνεργασίες και συνδυασμό δυνάμεων μπροστά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη Ν.Α. Ευρώπη. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα επιβάλλουν ισχυρότερα και πιο ανταγωνιστικά σχήματα.

Οι κοινές αξίες των δύο εταιρειών (ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ), η κουλτούρα των ανθρώπων μας και η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων μας, ήταν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε αυτή μας η επιχειρηματική απόφαση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενέργεια αυτή θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις εταιρείες μας, τους ανθρώπους μας, τους καταναλωτές μας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

ΜΕΒΓΑΛ: Τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού

Την τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, περί μεταβίβασης των μετοχών της, ενέκρινε ομόφωνα το μεσημέρι η γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας, στη Θεσσαλονίκη.

Mε τη συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της εταιρίας από τη ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κατά το 100% θυγατρική της VIVARTIA Συμμετοχών, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξει η σχετική έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, γνωστοποίησε μετά τη λήξη της ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρος Παπαδάκης, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι, εν έτει 2006, η απόπειρα της Vivartia να εξαγοράσει ποσοστό 21% της Μεβγάλ, που κατείχε η οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, είχε προσκρούσει στο άρθρο 8 του καταστατικού, με βάση το οποίο, ήταν «νομικά αδύνατη η μεταβίβαση μετοχών, χωρίς τη συναίνεση όλων των μετόχων».

Πλέον, όμως, μετά την τροποποίηση του άρθρου, αίρονται τα εμπόδια για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 14,8% από την οικογένεια της Μ.Χατζάκου και 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, έναντι συνολικού τιμήματος 76,6 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει τί μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό 21%, που κατέχει στην εταιρία η πλευρά Δημήτρη Συμεωνίδη (σ.σ. πρόκειται για τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ), καθώς ο ίδιος ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα στην παρούσα φάση.

Η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, που ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη -αλλά αδρανή μέχρι σήμερα- συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μ.Χατζάκου τής επιτρέπει, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απόκτηση τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

Το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί μελλοντικά, καθώς η οικογένεια Χατζάκου θα διατηρήσει πρόσθετο 13,6% των μετοχών της (πέραν του 14,8%), με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών.

Η συμφωνία με την πλευρά Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ακόμη ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ AE μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα. Η νέα εταιρία που θα προκύψει υπολογίζεται ότι θα έχει μερίδιο 30% στην αγορά γάλακτος. Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους 1.200 εργαζόμενους στη ΜΕΒΓΑΛ, αν και εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωναν χτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό._

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα καρτέλ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!

Στο βαθύ ύπνο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό τον άκρως αναποτελεσματικό μέχρι σήμερα επίτιμο αρεοπαγίτη, Δ. Κυριτσάκη, φαίνεται ότι ποντάρει ανοικτά ένα καρτέλ από τα… παλιά, το καρτέλ του γάλακτος, διεκδικώντας το δικαίωμα να μετασχηματισθεί σε μονοπώλιο, ή για την ακρίβεια σε ένα νέο βιομηχανικό κολοσσό, με δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά.
Vivartia και ΜΕΒΓΑΛ, οι δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες (με αρνητικό τρόπο βεβαίως…) της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχουν ήδη πληρώσει, αφού έχασαν τις υποθέσεις και ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου (εκκρεμούν μόνο οι αιτήσεις αναίρεσης στο ΣτΕ) περί τα 25 και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που είχαν διαπιστωθεί: οριζόντιες συμφωνίες (καρτέλ) για τη μέγιστη μείωση τιμής στους παραγωγούς, κάθετες συμφωνίες για τον έλεγχο των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Τώρα, οι δύο βιομηχανίες επιστρέφουν στον… τόπο του εγκλήματος, ανακοινώνοντας την από χρόνια προδιαγεγραμμένη συγχώνευσή τους: οι πρώτες διαπραγματεύσεις της Vivartia με τους μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ είχαν αρχίσει ήδη από την εποχή του Δ. Δασκαλόπουλου, πριν ακόμη αρχίσει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2006, και η «αντίσταση» των μετόχων της μικρότερης βιομηχανίας ήταν σχεδόν βέβαιο ότι κάποτε θα «έσπαγε».

Τελικά, η ΜΕΒΓΑΛ «λύγισε» υπό την πίεση πολλών παραγόντων:

Η κρίση συρρικνώνει τον τζίρο στο γάλα (είναι χαρακτηριστική η μείωση πάνω από 5% σε ετήσια βάση, που καταγράφεται σε σχετική έρευνα της IRI για το πρώτο πεντάμηνο του 2010). Η καταβολή του προστίμου των 6 εκατ. ευρώ, μετά την ήττα της ΜΕΒΓΑΛ στο Διοικητικό Εφετείο αποτελεί βαρύ πλήγμα για μια εταιρεία με τα μεγέθη της ΜΕΒΓΑΛ, που ακόμη και με τα κέρδη προ φόρων 1,576 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2009 δεν είχε καταφέρει να «σβήσει» τελείως τις ζημιές προηγούμενων χρήσεων, αφήνοντας ένα υπόλοιπο περίπου 142.000 ευρώ –αντίθετα, για Vivartia και MIG τα πρόστιμα ήταν πολύ πιο εύκολο να απορροφηθούν. Με τους τζίρους να υποχωρούν και τον πόλεμο τιμών στην αγορά να κρατά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους, η ΜΕΒΓΑΛ ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της στις τράπεζες, που έφθασαν στη χρήση του 2009 τα 57 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 10 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων έπρεπε να πληρωθούν μέσα στη χρήση του 2010, όπως αναφέρεται στον ισολογισμό της εταιρείας για το 2009. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η ΜΕΒΓΑΛ, μετά και την «επίθεση» στις τιμές που είχε εξαπολύσει η Vivartia, είναι ότι η βορειοελλαδική εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.e-prices.gr) πουλά το φρέσκο γάλα της με ένα ασύλληπτο άνοιγμα ψαλίδας τιμών: εκεί όπου αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό το διαθέτει μέχρι και με 94 λεπτά το λίτρο (έναντι 98, που είναι η χαμηλότερη τιμή της Vivartia), ενώ στην τοπική της αγορά στην Β. Ελλάδα εκτοξεύει την τιμή ως το 1,35 ευρώ (αντίθετα, η μέγιστη καταγεγραμμένη τιμή της Vivartia ήταν 1,05 ευρώ).Σε αυτές τις συνθήκες, οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ δύσκολα θα μπορούσαν να αποφύγουν το… στόμα του λύκου, δηλαδή τη χθεσινή συμφωνία εξαγοράς από την Vivartia. Με τις τράπεζες να έχουν σκληρύνει τη στάση τους και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από άλλες πηγές να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν ακριβά από την τσέπη τους τη διατήρηση της αυτονομίας της βορειοελλαδικής βιομηχανίας.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς, ακόμη και η βαθιά «κοιμισμένη» Επιτροπή Ανταγωνισμού του κ. Κυριτσάκη θα μπορούσε να δώσει την ευλογία της σε μια συμφωνία συγχώνευσης, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να οδηγήσει σε επανάληψη της λεηλασίας εισοδημάτων των καταναλωτών και των κτηνοτρόφων:

Οι δύο γαλακτοβιομηχανίες συγκεντρώνουν μερίδια αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο της τάξεως του 40% στη συνολική αγορά του γάλακτος. Στο δίκαιο του ανταγωνισμού, συγχωνεύσεις εταιρειών με τέτοια συνδυασμένα μερίδια αγοράς εξετάζονται πάντα, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί στο “S10”, υπό το πρίσμα των κινδύνων κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που θα δημιουργήσουν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια γάλακτος από τους παραγωγούς στη ζώνη γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, οι δύο εταιρείες σχηματίζουν ουσιαστικά μονοψώνιο με τη συγχώνευσή τους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στους παραγωγούς να διαπραγματευθούν με άλλες βιομηχανίες για μια καλύτερη τιμή του προϊόντος τους, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την αγορά του παστεριωμένου γάλακτος.

Επιπλέον, ο νέος κολοσσός του γάλακτος αποκτά μεγάλη ισχύ έναντι του λιανεμπορίου και θα είναι πολύ ευκολότερο πλέον να επιβάλει όρους συνεργασίας και να επηρεάζει σύμφωνα με τις επιδιώξεις του τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών.

Αυτό το… λαμπρό πεδίο καταστρατήγησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού ανοίγει μάλιστα σε δύο εταιρείες που μόλις πριν από τρία χρόνια έχουν τιμωρηθεί για βαρύτατες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (η Vivartia, μάλιστα, έχει τιμωρηθεί, έστω και με αστείο πρόστιμο, για σοβαρές καταχρηστικές πρακτικές και στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών, όταν διατηρούσε υπό την «ομπρέλα» της και την πρόσφατα αποσχισθείσα Γενική Τροφίμων – Μπάρμπα Στάθης).

Νομικοί με γνώση του δικαίου του ανταγωνισμού θεωρούν ότι, αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει να διατηρήσει έστω και ελάχιστα ψήγματα κύρους, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα για την προτεινόμενη συγχώνευση και, αν δεν την απαγορεύσει, τουλάχιστον να επιβάλει στις δύο εταιρείες ένα δρακόντειο πλέγμα δεσμεύσεων και να επιτηρεί αυστηρά τη συμμόρφωσή τους. Αλλιώς, προειδοποιούν, θα ανοίξει ένα επικίνδυνο μονοπάτι για κτηνοτρόφους, καταναλωτές και ανταγωνιστές του νέου κολοσσού, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η καθημερινή λεηλασία εισοδημάτων από τα καρτέλ της αγοράς εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας ακόμη και αυστηρές «επιπλήξεις» από την τρόικα των δανειστών της χώρας…

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-01-22-12-42-2010090127277 /

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...