13/8/09

14 ληστείες την ημέρα και ένας φόνος κάθε δύο ημέρες!

Έκρηξη της εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2009, με τις ληστείες σε βάρος πολιτών, να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο .

Οι κακοποιοί, (λαθρομετανάστες, (πρωτίστως Αλβανοί), Έλληνες και άλλοι ναρκομανείς, Καυκάσιοι, καθώς και Ρομ από την Ρουμανία και Βουλγαρία , έχουν κάνει στροφή στον μέσο πολίτη, (που είναι εύκολος στόχος) , τον περαστικό, τον ιδιοκτήτη μικρού καταστήματος, τον ιδιοκτήτη μοτοσικλέτας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της εγκληματικότητας.

Οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αστυνομία ,προκαλούν σοκ. Καθημερινά σε όλη τη χώρα γίνονται κατά μέσο όρο 216 κλοπές- διαρρήξεις, 14 ληστείες, 70 οχήματα γίνονται στόχος συμμοριών, ενώ σχεδόν κάθε 48 ώρες γίνεται μια δολοφονία.

Στις ληστείες με θύματα απλούς πολίτες, παρουσιάζεται μεγαλύτερη έξαρση και αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, θα σημειωθεί ρεκόρ δεκαετίας.

Μεγάλη αύξηση, ακολουθώντας τη συνεχή αυξητική πορεία της τελευταίας τετραετίας- παρουσιάζουν οι κλοπές- διαρρήξεις καθώς και οι κλοπές οχημάτων. Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν φέτος το πρώτο εξάμηνο και οι δολοφονίες, ενώ αρκετές από αυτές έγιναν με κίνητρο τη ληστεία.

Στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., εκδηλώνεται το 80% των ληστειών και των κλοπών- διαρρήξεων.

Εγκληματικότητα παρατηρείται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο φέτος οι συλλήψεις για όλα τα ποινικά αδικήματα έχουν αυξηθεί κατά 12,42% (58.018 έναντι 51.606 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) και τα ποσοστά εξιχνίασης σοβαρών αδικημάτων έχουν παρουσιάσει βελτίωση, αλλά το πρόβλημα της εγκληματικότητας επιδεινώνεται για τα περισσότερα αδικήματα.

Στο έλεος των συμμοριών βρίσκονται καθημερινά οι πολίτες σε γειτονιές της πρωτεύουσας και βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια λόγω της αύξησης των εγκλημάτων στον δρόμο.

Πλέον οι δράστες έχουν κάνει στροφή στον μέσο πολίτη, τον περαστικό, τον ιδιοκτήτη μικρού καταστήματος, τον ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας ο οποίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εγκληματικότητας. Στον δρόμο και το σπίτι.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα άλλα αδικήματα παρουσιάζουν οι ληστείες. Αναδεικνύεται σε υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα καθώς θύματα είναι πολίτες που δέχονται επιθέσεις στον δρόμο ή στα σπίτια τους.

Φέτος το πρώτο εξάμηνο έγιναν 2.638 επιθέσεις, ληστείες και απόπειρες, δηλαδή 764 περισσότερες από τις 1.874 που είχαν σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Μικροεγκλήματα στον δρόμο από δράστες που επιτίθενται σε πολίτες για να τους αρπάξουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, αφορούν οι περισσότερες ληστείες που καταγράφονται. Το 20,4% των ληστειών που σημειώθηκαν, ήταν επιθέσεις εις βάρος πολιτών για μικροποσά. Επίσης στροφή στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια υγρών καύσιμων έχουν κάνει φέτος οι συμμορίες των ληστειών, καθώς το πρώτο εξάμηνο «χτυπήθηκαν» 208 σούπερ μάρκετ και 71 πρατήρια υγρών καύσιμων, ενώ οι ληστείες σε τράπεζες δεν ξεπέρασαν τις 202.

Σοβαρή αύξηση παρουσίασαν οι κλοπές- λεηλασίες σπιτιών (επιδρομές και απόπειρες), που αυξήθηκαν σε 38.937. Σημειώθηκαν δηλαδή 3.686 περισσότερες από όσες την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ιδιοκτήτες οχημάτων πέφτουν θύματα διαρρηκτών, που αρπάζουν διάφορα αντικείμενα από τα σταθμευμένα οχήματα. Από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν, το 30,8%- δηλαδή 11.330- αφορούσαν κλοπές αντικειμένων από αυτοκίνητα. Το ποσοστό εξιχνιάσεων παραμένει χαμηλό, 18,46% των περιπτώσεων.

Αύξηση παρουσίασαν και οι κλοπές οχημάτων, κυρίως μοτοσυκλετών, οι οποίες αυξήθηκαν σε 12.683 σε σχέση με πέρυσι (11.075). Οι συμμορίες των διαρρηκτών προτιμούν κυρίως τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα. Έτσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 59% των οχημάτων που εκλάπησαν ήταν μοτοσυκλέτες (7.447).

Ένοπλα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και ληστείες που κατέληξαν σε άγριες δολοφονίες ακόμα και για λίγα χρήματα, περιλαμβάνονται στις 162 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών που σημειώθηκαν φέτος. Και στις ανθρωποκτονίες παρατηρείται αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όταν το ίδιο διάστημα είχαν σημειωθεί 142. Το ποσοστό εξιχνίασης ανθρωποκτονιών παραμένει υψηλό και φέτος, οπότε διαμορφώθηκε σε 72,22 % με την εξιχνίαση 117 υποθέσεων.

Υψηλή θεωρείται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, η συμμετοχή των αλλοδαπών σε συγκεκριμένα βαριά αδικήματα, ληστείες, κλοπές - διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες και βιασμούς.

Γίνονται και εις…. Παρισίους

Χθες στο france5, είχαν συζήτηση για την αύξηση των ληστειών και των μορφών αυτής.
Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας , η ιδία ανακρίτρια επί πολλά χρόνια, αναφερομένη στο νέον είδος ληστειών, είπε, ότι είναι γνωστό ότι στόν φοιτητικό κόσμο, μερικοί καλλιεργούν κάναβι γιά δική τους χρήση, στό σπίτι τους!!
Οπότε εξ αιτίας αυτού, γίνονται ληστείες γιά τήν κάναβι καί μόνον. Καί ερωτηθείσα από τόν δημοσιογραφο, πώς τό λέει έτσι απλά όταν τούτο απαγορεύεται εκ τού νόμου, παρόντος ενός ανωτάτου αξιωματικού τής αστυνομίας –όπερ επιβεβαίωσε καί ο ίδιος!-, είπε, ότι κατά την ανάκριση, επειδή αυτά τα περιστατικά είναι πάρα πολύ αιματηρά, (τ. έ. για νοσοκομειακή περίθαλψη κλπ, η δε κλοπή γίνεται από ομάδες χρηστών), μαθαίνουν την αιτία…

Από τις καθημερινές συλλήψεις έχουμε μια πάρα πολύ καλή και ξεκάθαρη εικόνα για τις ληστείες κατά των πολιτών. Νεαροί Αλβανοί στην πλειοψηφία τους, 19, 18, 17 χρονών. Πρεζόνια που χρειάζονται επειγόντως λεφτά για τη δόση. Για την «πρέζα» του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και την Τουρκία. Και το χασίσι για το Κόσοβο.

Οι «πεινασμένοι» μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, οι τσιγγάνοι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και οι Γεωργιανοί, τι είναι ο λόγος της αύξησης της εγκληματικότητας.
Γι' αυτό, ο αγώνας, κατά της λαθρομετανάστευσης, είναι και αγώνας κατά των ναρκωτικών και κατά της εγκληματικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: