27/8/09

Φταίει η συνεργασία ΝΑΤΟ -ΕΕ είπε ο μαλάκας.


Τα προβληματα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, ειναι η βασική αιτία που συνεχίζεται “ η ανοικτή πληγή του Κυπριακού” ανακάλυψε , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, και το ειπε με σοβαρότητα στον Καραμανλή,οοποίος δεν τον αρχισε στις σφαλιάρες και δεν τον πέταξε έξω από το Μαξ'ιμου..
Και καλά για το Κυπριακό φταίει η “κακή συνεργασία”! Για τι Αιγαίο; Και η “συνεργασία” με τις ΗΠΑ;
Ο πρωθυπουργός του επεσήμανε ότι , «για την αποτελεσματικότερη συνεργασία χρειάζεται πρώτα από όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ», και του υπενθύμισε ότι πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει από το 2003, με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής, και πρέπει να τηρείται. «Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι Διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας. Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Βεβαίως αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Σταθερή θέση της Αθήνας είναι ότι αποτελεί «παράδοξο», ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο Οργανισμών και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του, αργότερα εντός της ημέρας, στην Τουρκία.
Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα,ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι γνωρίζει τις πολιτικές παραμέτρους και τις δυσκολίες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ασφάλειας» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Και συνέχισε: «Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους πολιτικούς και των δύο Οργανισμών. Η έλλειψη αυτής της συμφωνίας μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις αποστολές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων ώστε οι απαραίτητες συμφωνίες να επιτευχθούν. Θα ήθελα πολύ να δω μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στα επόμενα χρόνια».
Στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Ρασμούσεν εκτός από το ζήτημα των προβλημάτων στην συνεργασία των δύο Οργανισμών, περιλαμβάνονταν ακόμη η εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, οι αποστολές της Συμμαχίας, η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης και η προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μέσω της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
Eρωτηθείς εάν η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά και στο Αφγανιστάν και σε άλλες αποστολές, που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος».
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι «εκπληρώνουμε με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς την Συμμαχία και προς την διεθνή κοινότητα εν γένει« και χαρακτήρισε το Αφγανιστάν «μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας, έκανε λόγο για μια περιοχή η οποία «δεν είναι ακόμη απολύτως σταθεροποιημένη» και επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής» των Βαλκανίων.
Στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με την ανάδειξη του θέματος σε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας και αναφέρθηκε στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι Ρώσοι ξεκίνησαν τη δεύτερη φάσης της αντεπίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ ενώ, για πρώτη φορά, από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτική επιχείρησης έφθασαν στα τεως διοικητικά σύνορα το Λουγκάνσκ

Ο ρωσικός στρατός,  ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της αντεπίθεσης  στο Κουρσκ.   Χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας απελευθέρωσαν   πλήρως τον ο...