13/8/09

Προκλήσεις με... οσμή πετρελαίου

Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία παίζουν «κρυφτούλι» επί 48 ώρες κοντά σε Ρω και Καστελλόριζο ,ενω παρενόχλησαν κοντά στη Ρω ,τουριστικό πλοίο !

«Κρυφτούλι» κοντά στη Ρω και το Καστελλόριζο παίζουν τις τελευταίες 48 ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από την Αθήνα.

Πρόκειται για την κορβέτα «Μποντρούμ» (Βodrum F-501) και δύο αποβατικά σκάφη τα οποία, προερχόμενα από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, έφθασαν αργά προχθές στην περιοχή όπου και παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι αργά χθες τη νύχτα.

Η κορβέτα ήταν στην περιοχή μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών κινούμενη βορειοδυτικά, ενώ τα δύο αποβατικά χθες το απόγευμα μπήκαν στο τουρκικό λιμάνι Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο, αφού πρώτα είχαν προσεγγίσει σε ένα τουρκικό νησάκι.

Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων, που έγιναν αντιληπτές από Έλληνες ψαράδες και ιστιοπλοϊκά, και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης χθες στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Οι συζητήσεις φούντωσαν όταν εντοπίστηκαν και 3-4 φουσκωτά με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά κοντά σε τουρκική νησίδα.

Για τις κινήσεις των πλοίων, πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι παρακολουθούνται, «όπως όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο».
Προσέθεταν ωστόσο ότι «δεν εκτιμώνται ως ανησυχητικές».
Όπως έλεγαν, η κορβέτα ίσως να έμεινε περισσότερο στην περιοχή για να περιμένει τα αποβατικά, που εκ των πραγμάτων κινούνται πιο αργά, για να πάνε όλα μαζί προς τη Σμύρνη.

Ωστόσο, η συχνότητα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων- με υπερπτήσεις, παρενοχλήσεις σκαφών από την Ακτοφυλακή κ.λπ.- η έγερση θέματος αποστρατιωτικοποίησης της Ρω καθώς και η δημοσίευση ονομασιών περιοχών για πετρελαϊκές έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης από ελληνικής πλευράς εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ανώτατο επιτελικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών, έχει αποφασισθεί να μην απομακρυνθεί κανείς από την Αττική την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία συνήθως χαλαρώνει ο κρατικός μηχανισμός.

Το όλο θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) με τη συμμετοχή και των νέων αρχηγών, υπό την προεδρία του Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση έδωσε στη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «κατευθυντήριες οδηγίες», ενώ συζητήθηκε ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων του υπουργείου.

Στο ίδιο κλίμα, αν και γενικότερου χαρακτήρα, ήταν και οι παραινέσεις που έκανε στους νέους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους νέους αρχηγούς τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι πρέπει να επιδεικνύουν συνεχή προσοχή και ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες καταστάσεις στην περιοχή και το διεθνές περιβάλλον.

Νέα τουρκικά τσαλίμια κοντά στη Ρω

Νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο όταν χθες το πρωί μεταξύ του ακριτικού Καστελόριζου και της νησίδας της Ρω, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός με εμφανές οπλισμένο πλήρωμα παρεμπόδισε τον πλου του ελληνικού τουριστικού σκάφους «Βαρβάρα» που με 18 επιβάτες εκτελούσε θαλάσσια περιήγηση.

Σύμφωνα με την αναφορά του πλοιάρχου του μικρού τουριστικού σκάφους, που είχε αποπλεύσει το πρωί από το Καστελόριζο, η τουρκική ακταιωρός-σφήνα- εμφανίσθηκε στις 10.30 και αμέσως ο κυβερνήτης της άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά από την πλώρη του, ενώ στις παρατηρήσεις του μέσω του VHF, ότι παρεμποδίζει επικίνδυνα την πλεύση του τουριστικού πλοιαρίου, ο Τούρκος κυβερνήτης δεν απάντησε καν και συνέχισε τις προκλήσεις του.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάγκασε τον πλοίαρχο του τουριστικού σκάφους να καλέσει σε βοήθεια το Λιμεναρχείο του Καστελόριζου το οποίο και απέστειλε περιπολικό σκάφος το οποίο όμως όταν έφτασε δίπλα στη «Βαρβάρα» η τουρκική ακταιωρός είχε χαθεί στα γειτονικά νερά.

Για τη νέα πρόκληση της τουρκικής ακτοφυλακής έγινε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το Αρχηγείο του Λ.Σ. διαμαρτυρήθηκε στο Αρχηγείο της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ελληνας καπετάνιος κατέθεσε στους λιμενικούς ότι οι χειρισμοί παρεμπόδισης της τουρκικής ακταιωρού ήταν άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια του τουριστικού πλοίου και των 18 επιβατών του, ενώ ζήτησε όταν πραγματοποιούνται θαλάσσιες περιηγήσεις ανάμεσα στα δύο ακρητικά νησιά να υπάρξει έστω και διακριτική παρουσία περιπολικού σκάφους του λιμενικού ή του πολεμικού ναυτικού.


(Από πληροφορίες και ρεπορτάζ Νέων -Ελευθεροτυπίας )

-Η Τουρκική Πολ. Αεροπορία μας επισκέφθηκε χθές με 14 πολ. αεροσκάφη ( τα 6 οπλισμένα)
-Το σκόρ ήταν 2 εμπλοκές, 2 παραβάσεις, 7 παραβιάσεις.
-Βέβαια η Π.Α ενεργώντας...αντιτουριστικά τους "παρενοχλούσε" και δεν τους άφηνε να απολαύσουν με την ησυχία τους τη "βόλτα"
-Πάντως προχθές το "ευχαριστήθηκαν" οι Τούρκοι ιπτάμενοι τουρίστες με 24 παραβιάσεις 2 εμπλοκές και 8 οπλισμένα αεροσκάφη !

από EFENPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: