17/8/09

Επιστροφή των Ποντίων στην Τραπεζούντα.Οι (Ευρω)Τούρκοι καταπατούν και πάλι (όπως πάντα) τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ιβάν Ιγνάτιεβιτς Σαββίδης: «Διεκδικούμε την τέλεση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο Λειτουργίας εντός της Μονής Σουμελά, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Του χρόνου θα έρθουμε ακόμη περισσότεροι».

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες προσκυνητές βρέθηκαν στις 15 Αυγούστου 2009 ,στο Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα , στον Πόντο, και προσκύνησαν Τη Χάρι Της, την Υπεραγία Θεοτόκο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της ρωσικής Δούμας, Ιβάν Ιγνάτιεβιτς Σαββίδη.

Παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα των τοπικών τουρκικών αρχών που προσπάθησαν να εμποδίσουν το προσκύνημα, αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου το πλήθος των προσκυνητών άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή με δεκάδες λεωφορεία από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γεωργία και την Αρμενία. Οι τοπικές Τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο του αεροδρομίου όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνταν υποδοχή των επισήμων.

Από τις 07:00 το πρωί, τρείς ειδικά ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ από την Μόσχα και το Ροστόβ της Ρωσίας μετέφεραν στην Τραπεζούντα 360 ακόμη προσκυνητές. Οι τοπικές Τουρκικές αρχές επέβαλλαν στους Ρώσους Ιερείς που συνόδευαν τους πιστούς, να βγάλουν τα άμφια και τους ιερατικούς τους σταυρούς.

Στις 08:30 προσγειώθηκε η ειδικά ναυλωμένη πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας το Συντονιστή της Ε΄Περιφέρειας κ. Ιβάν Σαββίδη, μέλη της οικογένειας του, πολιτικούς και δημοσιογράφους από την Ελλάδα.

Κατά την άφιξη της αποστολής ο κ. Σαββίδης ενημερώθηκε για τη στάση των Τοπικών αρχών, για την απαγόρευση εισόδου της αποστολής στην πόλη της Τραπεζούντας, καθώς και για την απαγόρευση τέλεσης ειδικά προγραμματισμένης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, και κατά την έξοδό του προέβη σε δηλώσεις καταδίκης της συγκεκριμένης πρακτικής των τοπικών Τουρκικών Αρχών.

«Η αφαίρεση των Αμφίων και των Ιερατικών Σταυρών αποτελεί πράξη προσβολής της αξιοπρέπειας όλων των Ορθόδοξων ανά τον κόσμο Χριστιανών, ενώ παράλληλα συνιστά κατάφορη παραβίαση των Ατομικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


Στις 12:00 στους πρόποδες του όρους Μελά συγκροτήθηκε πομπή και με επικεφαλής το αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά ανέβασε την εικόνα στο Μοναστήρι για να τύχει θερμής υποδοχής και προσκύνησης από χιλιάδες κόσμου που είχε συρρεύσει γι αυτό το σκοπό.

Οι Τουρκικές αρχές σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές απαγόρευσαν να διαβαστεί παράκληση από Ιερέα εκπρόσωπο του Οικομενικού Πατριαρχείου, ενώ προκλήθηκε μικρή ένταση από παρέμβαση της Διευθύντριας του Μουσείου και Τούρκων Αστυνομικών.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στην τήρηση από πλευράς του ΣΑΕ όλων των συμφωνημένων με τις Τουρκικές αρχές. «Ερχόμαστε ειρηνικά να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε. Σεβόμαστε τις παραδόσεις, τα έθιμα του Τουρκικού λαού και τους Νόμους του Τουρκικού κράτους. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» «Διεκδικούμε την τέλεση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο Λειτουργίας εντός της Μονής, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Του χρόνου θα έρθουμε ακόμη περισσότεροι».

Συνοδεία των Ιερέων και χιλιάδων πιστών των αντίγραφο της Εικόνας, τοποθετήθηκε σε κόγχη της Εκκλησίας εντός του Μοναστηριού και χιλιάδες πιστοί μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, σιωπηλά και με απόλυτη τάξη την προσκύνησαν.

Την ίδια στιγμή οι αρχές εμπόδιζαν την αποβίβαση 500 προσκυνητών από πλοίο που προερχόταν από το Σότσι της Ρωσίας καθώς και την κίνηση προς τη Μονή άλλων οκτώ λεωφορείων που μετέφεραν 400 προσκυνητές από την Ελλάδα που κατάφεραν τελικά να προσκυνήσουν αργά το απόγευμα.
Στις 22:30 το βράδυ με την αναχώρηση του τελευταίου αεροπλάνου για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη τάξη και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από πλευράς μας, η αναχώρηση όλων των προσκυνητών από την Τραπεζούντα.

Σε όλα τα ελεύθερα -όπου γης κράτη- η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη.
Θαυμάστε λοιπόν συμπεριφορά του Τουρκικού Κράτους , το οποίο ,είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο-Θράκη, συμπεριφέρεται με ανθελληνικό μίσος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ,με τις απαράδεκτες απαγορεύσεις, επιτείνει αυτό το μίσος συμπεριφερόμενο ως απολίτιστος γκάκστερ.
Και εμείς ακόμη τους ανεχόμαστε....

Δημητρης Αλευρομάγειρος


…και ο Βαρθολομαίος κάνει πλάτες και PR στον Ερντογάν .

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Ιστορική " χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε αργότερα στο ΑΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας.
«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Πριγκηπόνησα συνοδευμένος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου και παρακάθησε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχης σε γεύμα που παρατέθηκε στη «Λέσχη της Ανατολής», από τον δήμαρχο των Πριγκηπονήσων. «Ελπίζω η παρουσία μας εδώ να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε τη σημασία της ισοπολιτείας που πρέπει να εγγυάται κάθε σύγχρονη Πολιτεία.


Δελτιο 11: 100 χρόνια την ψάχνουν την ισοπολιτεία στην Τουρκία και ακόμα δεν ξέρουν που ειναι θαμένη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: