13/8/09

Αύριο κηδεύονται μετά από 35 χρόνια οι δολοφονημένοι - Σιγά μην κάνουν ζωντανή σύνδεση τα χουντοκάναλα . Άλλο ο Μ.Τζάκσον


Πως τα φέρνει η ζωή!
Αύριο θα γίνει η κηδεία των 5 Κύπριων ηρώων που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974 και πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν τα λείψανα τους στον τόπο που τους δολοφόνησαν.
Μετά από 35 χρόνια(ακριβώς) θα γίνει η τελετή ταφής τους αλλά που να δούμε ζωντανές συνδέσεις και κανάλια να το μεταδίδουν.
Για τον Τζάκσον είχαμε όλες τις εκπομπές να ασχολούνται.
Αυτό είναι το ΘΕΜΑ !

Τη σύλληψη των πέντε Ελληνοκυπρίων στο Τζιάος ,(Αντώνη Κορέλη, Ιωάννη Παπαγιάννη, Χριστόφορου Σκορδή, Φίλιππου Χ”Κυριάκου και Παναγιώτη Νικολάου) παρακολούθησε από περίπου 100 μέτρα ο γαμβρός του τελευταίου, ο οποίος γλύτωσε από τα τουρκικά στρατεύματα ύστερα από μακρά πορεία. Πρόκειται για τον κ. Γιαννάκη Χριστοδούλου, ο οποίος τότε ήταν στρατιώτης στο 398 Τάγμα Πεζικού και ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον τότε μόνιμο επικεφαλής αξιωματικό της περιοχής.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι το πρωί της 14ης Αυγούστου, ο υπεύθυνος αξιωματικός αναζητήθηκε αλλά δεν ανευρέθηκε, οπόταν οι περίπου 100 στρατιώτες χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των πέντε ατόμων και ο ίδιος με την ομάδα του έλαβαν θέσεις σε ένα ύψωμα, ενώ ο κουνιάδος του, Παναγιώτης Νικολάου, μαζί με άλλους έλαβαν θέσεις λίγο μέσα από το δρόμο σε σημείο που οδηγούσε στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι είδε από μακριά τουρκικά στρατεύματα να προσεγγίζουν, προερχόμενα από τη Μια Μηλιά και να κατευθύνονται προς το Βαρώσι.

Όταν πλησίασαν την ομάδα του κουνιάδου του, αυτός μαζί με άλλους τέσσερις στρατιώτες (της γνωστής φωτογραφίας) εξήλθαν του ορύγματος με ψηλά τα χέρια και παραδόθηκαν.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει επίσης ότι έμεινε στην περιοχή και παρακολουθούσε τη σκηνή για περίπου δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο μαζί με άλλους τέσσερις που βρίσκονταν μαζί του.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι όση ώρα βρισκόταν στο σημείο δεν είδε να πυροβολείται οποιοσδήποτε. Όταν εγκατέλειψαν την περιοχή κινήθηκαν προς την Καντάρα, το Μερσινίκι και ακολούθως πέρασαν από το Λευκόνικο για να καταλήξουν στις Βάσεις Δεκέλειας.

Για το θέμα της σύλληψης των πέντε ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κάνει αναφορά η εφημερίδα Μιλιέτ στην έκδοσή της 12/5/1977, και μάλιστα ζητά και τα ρέστα αξιώνοντας παραπομπή σε δίκη Ελληνοκύπριου τον οποίον παρουσιάζει ότι δολοφόνησε Τούρκο δημοσιογράφο που είχε συλληφθεί μαζί με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία με τους πέντε.

Ειδικά όσον αφορά τη φωτογραφία των πέντε και τις συνθήκες υπό τις οποίες την τράβηξε, ισχυρίζεται ότι:

«Η δεύτερη ειρηνευτική επιχείρηση είχε αρχίσει το πρωί της 14ης Αυγούστου. Η ειδική ομάδα ΒΟRΑ, η οποία αποτελείτο από μονάδα αρμάτων, πυροβολικού και πεζικού, προχωρούσαν κατά μήκος του δρόμου του χωριού Τζάος.

Οι Ε/κ στρατιώτες όταν άκουσαν ότι έρχονται τα άρματά μας, οπισθοχώρησαν. Πραγματοποιήθηκε εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των Ε/κ αφού τους κυνήγησαν τα άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματά μας.
Στη συνέχεια, το άρμα ΜΕRΙG 1 πλησίασε πέντε Ε/κ, οι οποίοι ήταν μαζεμένοι πίσω από ένα λόφο που χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν παραδόθηκαν.

Όλοι τους ήταν τρομαγμένοι και έκλαιγαν. Ένας από αυτούς γονάτισε στο έδαφος προβάλλοντας το σταυρό του και ένας άλλος φιλούσε την παλέτα του άρματος. (Σημειώνεται ότι οι σκηνές που περιγράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν απαθανατίστηκαν σε φωτογραφίες.)
Ο Μουσταφά Τσαβούς, ο οποίος ήταν σκοπευτής του άρματος, ήταν ο πρώτος που πήδηξε από το άρμα. Ο υπ/γος Ντίντσερ κάλυπτε το λοχία με το αυτόματό του.

Ο Μουσταφά προσέφερε τσιγάρο στον Ε/κ στρατιώτη που έκλαιγε. Μετά του πρόσφερε νερό. Η ενέργειά του αυτή έδωσε θάρρος στους αιχμαλώτους.
Ενώ τους φωτογράφιζα, ήλθε ο διοικητής της επιχείρησης ταξίαρχος Μπορατάς.

Συζητείτο, ενώ συνεχίζετο η επιχείρηση, πώς θα προστατεύσουμε τους πέντε Ε/κ αιχμαλώτους. Δεν υπήρχε κανένας τόπος να διαφυλαχθούν. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκαν εκεί τέσσερις από τους Τ/κ αγωνιστές που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση.

Ο ταξίαρχος και ο διοικητής της μονάδας υπ/γός Ντίντσερ συμφώνησαν να τους αναθέσουν τη διαφύλαξη των κρατουμένων. Έτσι παρέδωσαν τους πέντε Ε/κ σε αυτούς και τους είπαν να τους μεταφέρουν σε ένα ασφαλές μέρος και να τους φυλακίσουν.
Συνεχίζοντας το δρόμο μας, ακούσαμε πίσω μας πυροβολισμούς. Όταν γυρίσαμε πίσω, είδαμε ότι οι Τ/κ αγωνιστές σκότωσαν τους πέντε Ε/κ. Τότε ο ταξίαρχος προχώρησε κατευθείαν πάνω στα πτώματα των Ε/κ στρατιωτών.
Ο διοικητής γύρισε θυμωμένος και τους είπε:
“Τι εκάμετε; Εγώ σας τους παρέδωσα για να τους διαφυλάξετε”. Οι αγωνιστές είπαν: “Αυτοί μας είχαν περικυκλώσει στο Τζάος και αρκετοί συγγενείς και φίλοι μας σκοτώθηκαν, δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τα αισθήματα μας”.
Ένας από τους Τ/κ αγωνιστές θέλησε να δώσει μερικές εκατοντάδες λίρες που βρήκε πάνω στα πτώματα των Ε/κ στρατιωτών. Ο διοικητής θυμωμένος έσχισε τα χαρτονομίσματα και τα πέταξε. (Ούτε και η σκηνή αυτή απαθανατίστηκε). Μετά έφυγε από το χώρο του επεισοδίου με σκοπό να συνεχίσει την επιχείρηση».

Ο Τούρκος Ταξίαρχος Μπορατάς κατέθεσε στα Η.Ε. πως ήταν παρών στη σύλληψη των πέντε και ότι έδωσε οδηγίες να παραδοθούν σε Τ/κ μαχητές, ενώ ο ίδιος συνέχισε την προέλαση προς την Αμμόχωστο.
Εξάλλου, ο Τούρκος δημοσιογράφος Κονούσκεβερ κατέθεσε στα Η.Ε. ότι όντως τράβηξε ο ίδιος τις φωτογραφίες και ότι μετά που παραδόθηκαν σε Τ/κ ακούστηκαν πυροβολισμοί, επέστρεψε στο σημείο και όπως ισχυρίστηκε τράβηξε φωτογραφίες τους νεκρούς Ε/κ. Αυτές, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς βρίσκονταν στο φίλμ που παρέλαβαν οι Ε/κ όταν τον συνέλαβαν.

Στο δημοσίευμα της Μιλιέτ, προστίθεται ότι , «Ο ταξίαρχος Μπορατάς εκείνη τη στιγμή δεν έκαμε καμιά ενέργεια διότι ήταν υποχρεωμένος να συνεχίσει την επιχείρηση».
Ούτε και μετά την επιχείρηση, όταν πλέον υπήρχε αρκετός χρόνος έκανε οποιαδήποτε ενέργεια ο Τούρκος ταξίαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: