27/8/09

Πλήρη αντίθεση της Γαλλίας για τουρκική ένταξη

Το Παρίσι επανέλαβε την αντίθεσή του για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω του υπουργού αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιερ Λελούς.

Ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Λελούς επανέλαβε σήμερα την αντίθεση της χώρας του στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι και άλλοι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην ένταξη αυτή, χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά, και πρότεινε να επανεξεταστεί το ζήτημα για να αποφευχθεί «μια ανοικτή κρίση».
«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής για το ζήτημα αυτό, όπως θα είμαι και όταν επισκεφθώ την Άγκυρα. Είμαστε απολύτως υπέρ της ακόμα πιο ισχυρής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης αλλά αντιτιθέμεθα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Λελούς σε σεμινάριο που γίνεται στο Παρίσι με 180 Γάλλους πρεσβευτές απ' όλον τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο, ο κ. Λελούς τάσσονταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά με του που ανέλαβε τα καθήκοντά του αποδέχτηκε ότι «υπάρχει μια μόνο πολιτική» αυτή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.
Ο κ. Λελούς στην ομιλία του στο σεμινάριο με τους πρεσβευτές τόνισε ότι επιθυμούμε «να υπάρχει η Τουρκία στην Ευρώπη αλλά όχι μέσα στην Ευρώπη», και πρόσθεσε: «Πολλοί από τους ευρωπαίους συναδέλφους μου έχουν πει ότι συμμερίζονται απολύτως τη γαλλική θέση αλλά προτιμούν προς το παρόν να μην εκφραστούν» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: