18/12/19

Η 18η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

1118. Κατάληψη της Σαραγόσα από τον βασιλιά της Αραγώνας Αλφόνσο

1273. Στην νότια Ιταλία ένας σεισμός κατέστρεψε  την πόλη της Ποτέντσα στην  Μπαζιλικάτα.

1378. Ο Κάρολος Ε΄της Γαλλίας, κατήγγειλε τον Δούκα Ιωάννη Δ της Βρετάνης για προδοσία και διέταξε την κατάσχεση του δουκάτου του.

1744. H Μαρία Θηρεσία, βασίλισσα της Αυστρίας και Αρχιδούκισσα της Ουγγαρίας και της Βοημίας, διέταξε την απέλαση των Εβραίων από το βασίλειο της επειδή υποστήριξαν την Πρωσία στον Δεύτερο Πόλεμο της Σιλεσίας. (B' πόλεμος της Σιλεσίας το 1744-45).

1793.Οι «Δημοκρατικοί Ξεβράκωτοι», κατέλαβαν μετά από πολιορκία την Τουλόν που κατείχαν οι αντεπαναστάτες βασιλόφρονες.

1806. Ο Ναπολέων εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Πρωσία και την Πολωνία.

1860.Στην Κωνσταντινούπολη βούλγαροι «εθνικιστές» υπέγραψαν το αίτημα για Ένωση με τους καθολικούς και δημιουργία της βουλγαρικής αυτοκέφαλης εκκλησίας κάτω από την σκέπη του Πάπα.

1901. Στο Βελιγράδι, η Εθνοσυνέλευση του Βασιλείου της Σερβίας υιοθέτησε το νόμο περί Τύπου.

1914. H Αίγυπτος ανακηρύχτηκε βρετανικό προτεκτοράτο.

1916. Με τη νίκη των γαλλικών όπλων έληξε η δεκάμηνη Μάχη του Βερντέν, στην οποία σκοτώθηκαν 543.000 Γάλλοι και 434.000 Γερμανοί.

1922. Η Σφαγή του Τορίνο. Κοντά στο σταθμό Πόρτα Σούζα στο Τορίνο οι φασιστικές ομάδες συγκρούστηκαν με αντιφασίστες. Σκοτώθηκαν 11 «αντιφασίστες» και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά.

1923. Υπογράφηκε μεταξύ της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας,η σύμβαση της Ταγγέρης με την οποία δημιουργήθηκε η Διεθνής Ζώνη της Ταγγέρης, και το λιμάνι της Ταγγέρης, απέκτησε ένα αφορολόγητο καθεστώς.Με κυβερνητική απόφαση εξορίστηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Β'.

1925.Άνοιξε στη Μόσχα το XIV Συνέδριο του ΚΚΣΕ στο οποίο ο Στάλιν θριάμβευσε επί του Τρότσκι και των οπαδών του.

1926. Στο Βερολίνο ψηφίστηκε ο νόμος για τη προστασία της νεολαίας από την πορνογραφία.

1935 . Ο Έντουαρντ Μπένες εξελέγη πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, τέσσερις ημέρες μετά την παραίτηση του Τόμας Μάζαρυκ. 

1940. Στο μέτωπο της Αλβανίας, τη νύκτα της 18ης Δεκεμβρίου,(51η ημέρα του ελληνο-ιταλικού πολέμου, το Απόσπασμα Τσακαλώτου, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική νυκτερινή επίθεση προς κατάληψη του αυχένα Κούτσι .Ο αιφνιδιασμός πέτυχε απόλυτα, δεδομένου ότι το σύστημα πυρός του αντιπάλου δε λειτούργησε αφού οι πολυβολητές «συνελήφθησαν κοιμώμενοι». Ακολούθησε σκληρός αγώνας στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας, ο οποίος διήρκεσε όλη τη επόμενη ημέρα. Η 4η Μεραρχία συνέχισε την επίθεση της στο Τεπελένι. Ιταλικά αντιτορπιλικά βομβάρδισαν στις 18 Δεκεμβρίου τις παράκτιες ελληνικές θέσεις στην Αλβανία.
Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την Ανώτατο Διοίκηση της Βέρμαχτ να προετοιμάσει την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα».

1941. Νυκτερινή επίθεση των Ιταλών στον Αγγλικό ναύσταθμό της Αλεξάνδρειας με τρείς αυτοκινούμενες τορπίλες που τις οδηγούσαν έξι βατραχάνθρωποι. Υπέστησαν σοβαρές ζημιές  τα «Κουήν Ελίζαμπεθ» και «Βάλιαντ» και βυθίστηκε  ένα νορβηγικό τάνκερ. Οι έξι βατραχάνθρωποι συνελήφθησαν.

1943. Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλσαν118 κατοίκους στη Δράκεια Μαγνησίας, σε αντίποινα για επίθεση του ΕΛΑΣ και το φόνο 2 Γερμανών.

1944. Τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου οι Αγγλοι κατέλαβαν το εργοστάσιο του Φιξ. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατέλαβαν τα ξενοδοχεία της Κηφισιάς Σεσίλ, Απέργη και Πεντελικόν, στα οποία διέμενε το προσωπικό της RAF. Συνολικά 50 αξιωματικοί και 500 σμηνίτες της RAF αιχμαλωτίστηκαν. Στην Αθήνα η ΟΠΛΑ συνέχισε τις εκτελέσεις στοχευμένων «αντιδραστικών», και άρχισε η απαγωγή Ομήρων.Ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Ο Βελουχιώτης και ο Σαράφης επικεφαλής τεσσάρων Μεραρχιών του ΕΛΑΣ , (1η ,8η ,9η και 10η) έφτασαν στην Ήπειρο και επιτέθηκαν εναντίον του ΕΔΕΣ. Μέσα σε τέσσερις ημέρες νίκησαν τον ΕΔΕΣ που μέσω Πρέβεζας υποχώρησε στη Κέρκυρα.



1948.Στο πλαίσιο του σχεδίου εκκαθάρισης της Πελοποννήσου από τους κομμουνιστές ο στρατηγός Πετζόπουλος εξέδωσε την  απόρρητη διαταγή για τις συλλήψεις των κομμουνιστών στα αστικά κέντρα.


«Προβείτε προκαταρκτικάς ενεργείας, ώστε την 27 - 12 - 48 συλληφθώσι ταυτοχρόνως εκ των αστικών κέντρων απάσης υμών περιοχής εν συνεννοήσει μετά των κατά τόπους στρατιωτικών αρχών, άπαντες ιδιώται κομμουνισταί, ανεξαρτήτως εάν θεωρούνται ύποπτοι ή ου και ανεξαρτήτως επαγγέλματος (δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες). Εφιστώ την προσοχή σας επί γεγονότος ότι είθισται συλλαμβάνονται εργάται ή μικροεπαγγελματίαι και παραμένωσι ελεύθεροι οι πλέον επικίνδυνοι οι επιστήμονες και άλλοι. Ουδεμίαν τοιαύτην εξαίρεσιν θα ανεχθώ. Τουναντίον, συλλήψεις ενεργηθώσιν από τους πλέον επικινδύνους τούτους μέχρι τελευταίου κομμουνιστού».



 1955.Βομβιστική επίθεση της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία με 3 Βρετανούς νεκρούς και 7 τραυματίες.



1957. Δολοφονήθηκε από Άγγλους αστυνομικούς ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου, του οποίου ο πατέρας συνελήφθη από τους άγγλους στα Οκτωβριανά του 1931, βασανίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα.
Με την έναρξη του αγώνα, ο Θεοδόσης εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ μαζί με τη μάνα και όλα του τα αδέλφια. Στο σπίτι τους, φυλαγόταν ο πολυγράφος και εκτυπώνονταν φυλλάδια της ΕΟΚΑ. Στις 18 Δεκεμβρίου 1957 ο Άγγλος ανακριτής Ντίαρ, τον οποίο αργότερα σκότωσε ο Αλέκος Κωνσταντίνου, πήγε στο σπίτι τους για έρευνα. Βρέθηκε  ο πολυγράφος και ο Θεοδόσης βασανίστηκε επιτόπου μέχρι θανάτου, αρνούμενος να αποκαλύψει οτιδήποτε. Στη συνέχεια σύρθηκε στο δρόμο και με το πρόσχημα ότι επιχείρησε να δραπετεύσει πυροβολήθηκε από τους Άγγλους βασανιστές του. Κατά την νεκροψία βρέθηκε μια μόνο σφαίρα, η οποία του διέτρησε την καρδιά, πέρασε το διάφραγμα, το άνω μέρος του νεφρού και σφηνώθηκε στη σπονδυλική στήλη σε θέση σχεδόν οριζόντια, ελαφρώς προς τα κάτω, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πυροβολισμός ρίφθηκε εκ των υστέρων, για να συγκαλύψει το θάνατό του από τα βασανιστήρια....


1962. Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο Παρίσι, για την ομαλή λειτουργία της τριμερούς συμμαχίας στην Κύπρο. Συζητήθηκαν και οι παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τα τουρκικά περιπολικά στη μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών θαλάσσια περιοχή.


1964.Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. είχε το θράσος και το κουράγιο να διαμαρτυρηθεί «δια τον ανεξέλεγκτον διασυρμόν δημοσιογράφων», υποστηρίζοντας ότι οι σιτιζόμενοι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, «εκτελούσαν καθαρώς δημοσιογραφικήν - υπαλληλικήν υπηρεσίαν», και ότι φοροδιέφευγαν, για την ενημέρωση και μόνον. 

1967. Μετά την παραίτηση των βασιλοφρόνων συμπληρώθηκε η κυβέρνηση με την ορκωμοσία, ενώπιον των Γεωργίου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ζωιτάκη, του Παναγιώτη Πιπινέλη ως υπουργού Εξωτερικών και των Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, Παύλου Τοτόμη και Παναγιώτη Τζεβελέκου ως υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης αντιστοίχως. Ορκίστηκε και ως Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτριος Ρίτσος. 

1970 .Στην Ιταλία, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το διαζύγιο, παρά την αντίθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1972 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του Ανόι, που διήρκεσαν για 12 συνεχείς ημέρες και νύχτες.


1974.Ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίστηκε  προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του  Φαίδωνα Γκιζίκη.

1976. Η Μόσχα αντάλλαξε τον Εβραίο πράκτορα της Cia Μπουκόφσκι με τον κομμουνιστή Λουίς Κορβαλάν που κρατούσε στη Χιλή ο Πινοτσέτ. 

1980.Εκρηξη στο εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.18 τραυματίες.

1981. Έγινε η πρώτη πτήση του σοβιετικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160.

1991.  Ομάδα επιχειρηματιών υπό τον Μικέ (Μωυσή) Σάλλα εξαγόρασε  το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, που ανήκε στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.

1994. Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέβαλε την παραίτησή της πρώτης κυβέρνησης του στον πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

1995. Στη  Βόννη άρχισε η διάσκεψη αντιπροσώπων  31 χωρών και διεθνών  οργανισμών για τον αφοπλισμό και τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

1996. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ελληνοκύπρια Τιτίκα Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η οποία της απαγόρευε  την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

2000 . Στις Βρυξέλλες άρχισαν οι νέες διαπραγματεύσεις για τη διαδοχή της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. 

2003.Το Ιράν υπέγραψε τη Συνθήκη της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT) 2005. Η νίκη του Έβο Μοράλες στις γενικές εκλογές της Βολιβίας.
2005.  Στη Βολιβία, ο Εβο Μοράλες κέδισε  τις προεδρικές εκλογές με το 53,72% των ψήφων.
2007. Η  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε  το Οικουμενικό μορατόριουμ για τη θανατική ποινή με 104 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 29 αποχές

2008. Η Γαλλία, εξ ονόματος των 25 χωρών της ΕΕ κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο δήλωσης για την καθολική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας .
2015. Έκλεισε και τελευταίο ανθρακωρυχείο του Ηνωμένου Βασιλείου.
2017 .Οι ΗΠΑ άσκησαν  βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που τις καλούσε να αποσύρουν  την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Μετά τις  βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε  νέος καγκελάριος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: