31/12/19

Η 31η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

192. Ένας αθλητής, ο Νάρκισσος, στραγγάλισε στο λουτρό του τον Αυτοκράτορα Κόμμοδο. Το δολοφόνο έβαλαν στο Λουτρό η παλλακίδα του Μαρκία και ο οικονόμος του, Εκλεκτός, οι οποίοι ενεργούσαν προς όφελος του Πόπλιου Έλβιου Πέρτιναξ που διαδέχτηκε για τους τρεις πρώτους μήνες του 193, τον Κόμμοδο.
Ο Πέρτιναξ ήγιος ενός απελευθερωμένου σκλάβου και πριν γίνει αξιωματικός του στρατού εργάστηκε ως δάσκαλος. Ο Νάρκισσος παραδόθηκε στα θηρία στην Αρένα το επόμενο έτος με εντολή του νέου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου.

406. Στις 31 Δεκεμβρίου του 406 μεγάλα πλήθη Αλανών, Βουργουνδών, Σουηβών και Βανδάλων διέσχισαν τον παγωμένο Ρήνο τον οποίο φρουρούσε «μόνο η πίστη των Γερμανών και ο αρχαίος τρόμος που ενέπνεε το όνομα της Ρώμης» και εισέβαλλαν στη Γαλατία. Ο ρωμαϊκός στρατός του Στιλίχωνα δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσει, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

535. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέλαβε το τελευταίο οχυρό των Βανδάλων στη Σικελία τις Συρακούσες.

1229.Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας μετά από τρίμηνη πολιορκία ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Μαγιόρκας, καταλαμβάνοντας την πρωτευουσα των μουσουλμάνων Μεντίνα που την μετονόμασε σε Πάλμα ντι Μαγιόρκα.

1352. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Αρέτσο στην Ιταλική Χερσόνησο .

1426. H Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από το βασίλειο της Βοσνίας το δυτικό τμήμα της Κοβάλνε.

1435. Μετά την εκεχειρία του Δεκεμβρίου του 1433 και τον θάνατο του Λαδισλάβου το 1434, το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και η την Πολωνο-Λιθουανική Ένωση υπέγραψαν συνθήκη «αιώνιας ειρήνης» στο Μπρεστ που επαναλάμβανε τους όρους της συνθήκης του Μέουνο (1422) και απέκλειε το δικαίωμα παρέμβασης στον Πάπα και στον Γερμανό Αυτοκράτορα.

1494. Κατά τον Πρώτο Ιταλικό Πόλεμο ο στρατός του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας του επονομαζόμενου Ευγενικού, εισήλθε  στη Ρώμη.


1600. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α ' της Αγγλίας υπέγραψε την Βασιλική εξουσιοδότηση για την ίδρυση της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που επέτρεπε στην Εταιρεία να εμπορεύεται μεταξύ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και του Πορθμού του Μαγγελάνου με έξι πλοία.


1621. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο καρδινάλιος Φραντς φον Ντίντριχστάιν υπέγραψε στη Μοραβία, εκ μέρους του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β την Συνθήκη του Νίκολσμπουργκ (Μικούλοφ),  με τον Βοεβόδα της Τρανσυλβανίας Γαβριήλ Μπέτλεν,   με την οποία ο Γκάμπορ Μπέθλεν παραιτήθηκε από το στέμμα της Ουγγαρίας και σε αντάλλαγμα, έλαβε τον τίτλο  του Πρίγκιπα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τους επτά νομούς του Τίσα και την Άνω Σιλεσία.


1687. Με Έδικτο του Φονταινεμπλώ, (Οκτώβριος 1685) , του Λουδοβίκου ΙΔ΄ με το οποίο ανακλήθηκε το Έδικτο της Νάντης (1598) και δινόταν εντολή για την καταστροφή των εκκλησιών των Ουγενότων, καθώς και για κλείσιμο των προτεσταντικών σχολείων, χιλιάδες Ουγενότοι εγκατέλειψαν. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών οι πρώτοι Ουγενότοι από την Ολλανδία απέπλευσαν για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.




1695. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, καθιέρωσε στην Αγγλία των φόρο των παραθύρων.


1757. Κατά τον Επταετή  Πόλεμο  η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπέγραψε  το Ουκάζιο της 31ης Δεκεμβρίου  με το οποίο το Καλίνινγκραντ προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν  το 1763.


1776.  Άφιξη στο Παρίσι του ανεπίσημου πρεσβευτή  των Ηνωμένων Πολιτειών Βενιαμίν Φραγκλίνου για να ζητήσει βοήθεια από τη Γαλλία . Ο Φραγκλίνος μαζί με τα δυο εγγόνια του τον Σίλα Ντιν και τον Άρθουρ Λι, αναχώρησε από τις ΗΠΑ στο τέλος  Οκτωβρίου και αποβιβάστηκε στον λιμένα του Σεν Γκοστέν στις 3 Δεκεμβρίου.

1790 . Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδος που τύπωσαν οι αδερφοί Μαρκίδες- Πούλιου στη Βιέννη. Η «Εφημερίς», υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού εθνικού διαφωτισμού και πρέσβευε στην εθνική απελευθέρωση.

1805. Η τελευταία ημέρα ισχύος του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου.

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , η μάχη του Τασκεσέν, (σήμερα Σαράντσι) στη Βουλγαρία, κατά την οποία  οι Ρωσοι του Ιωσήφ Γκούρκοδιέλυσαν ένα τουρκικό σύνταγμα που διοικούσε ο άγγλος  Μπέικερ Πασάς και το οποίο κάλυπτε την υποχώρηση του Σαχήρ Πασά προς τη Σόφια. Οι Τούρκοι που είχαν 1000 νεκρούς έκαψαν το χωριό.

1880. Ολοκληρώθηκε  η πρώτη επίσημη απογραφή πληθυσμού  στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας  Απογράφηκαν  2. 007.919 κάτοικοι.

1887. Ολοκληρώθηκε  η απογραφή πληθυσμού στη Βουλγαρία μετά από τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καταγράφηκαν  3.154.375  κάτοικοι. 

1888 .Το ιδρυτικό συνέδριο του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 1898. Λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη.

1918. Ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε από το Βίλνιους.

1919 . Στη Ρωσία έληξε η εξαήμερη μάχη του Ντομπάς με νίκη του Κόκκινου Στρατού που τον διοικούσε ο στρατηγός Εγκόροφ με πολιτικό Επίτροπο τον Στάλιν κατά των Λευκών του στρατηγού Ντενίκιν. Στη Βουλγαρία παραπέμφθηκαν να δικαστούν σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον
Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός Βασίλ Ραντοσλάβοφ και οι υπουργοί του.

1926 . Έπαψε να υφίσταται η Λατινική Νομισματική Ένωση.

 1942. Στο μέτωπο του Στάλινγκραντ έληξε η σφοδρή αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού για την απόκρουση της «Χειμερινής Θύελλας», που στόχευε στην διάσωση της παγιδευμένης 6ης Στρατιάς του Φον Πάουλους, με την ολοκληρωτική ήττα της 4ης ρουμανικής Στρατιάς και την βαριά ήττα της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς του Χέρμαν Χοτ.



1943. Στις 31-12-1943, οι κομμουνιστές μετέφεραν από το στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στο Χάραδρο Κυνουρίας.τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη μαζί με τους Αναστάσιο Κανάβαρο, Σαράντο Πουρνάρα, Τάκη Κουγιούρα και Γεώργιο Τράκα , στη θέση Διάσελο δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, τους έριξαν σε ένα λάκκο και τους δολοφόνησαν με πέτρες!!! 
Οι ΟΠΛΑτζήδες βασάνιζαν πολλές μέρες σε καθημερινή βάση τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη. Μετά από δημόσιο βασανισμό κατά τον οποίο του έβγαλαν τα νύχια και λιποθύμησε του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με την τανάλια!!!
Οι κομμουνιστές πέταξαν στο βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα .39 αντικομουνιστές κατοίκους των Μολάων τους οποίους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο στο «ανταρτοχώρι» του Αγίου Δημητρίου - Ζάρακα Λακωνίας.  Οι εκτελεσθέντες με απόφαση του «Λαϊκού Δικαστηρίου» ήσαν: 1. Καρυτσιώτης Νικ. – ιερέας 2. Λύρας Θεόδωρος 3. Φερδιανάκης Νικ. 4. Ζερβάκος Αντ. 5. Φουργιέζος Γρηγ. 6. Κωστάκος Λεων., 7. Καρυτσιώτης Ιωανν. 8. Κοντοσταθάκος Ευθ. 9. Φριτζίλας Χρ. 10. Γραμματικάκης Δημ., 11.Λιβερδίσης Δημ. 12. Παντελής Κων. 13. Ζερβάκος Χρ. 14. Κωστάκος Εμμ. 15. Αντωνάκος Νικ. 16. Ζερβάκος Δημ. 17. Καναβάρος Σταμ. 18. Καναβάρος Νικ. 19. Κουτσογιάννης Ιωαν. 20. Κουτσογιαννόπουλος Γ. 21. Σκανδαλάκης Δημ. 22.Νικολινάκος Γεωργ. 23. Λυγερός Παν. 24. Έξαρχος Δημ. 25. Γιανναράκης Αντ. 26. Καλαμβόκης Ευαγ. 27. Νικολινάκος Γρηγ. 28. Δριβάκης Αντ. 29. Καλκανδής Σταυρ. 30. Κυριακάκος Παν. 31. Μανιατάκος Ιωανν. 32. Μανωλάκος Δημ. 33. Μπέμπης Γεωργ. 34. Ντέντες Παν. 35. Πιερράκος Στυλ. 36. Ρουμάνος Γεωργ. 37. Ρουμάνος Δημ. 38. Χριστακάκος Δημ. 39. Φουργιέζου Παν/τσα.


1944. Εξαπολύθηκε  η τελευταία επίθεση του Χίτλερ, στο Δυτικό Μέτωπο.
 Η Επιχείρηση «Βοριάς», (Nordwind), εξαπολύθηκε από το Σάαρ και το Κολμάρ, σε ένα μέτωπο 110 χιλιόμετρων, κατά των συμμαχικών δυνάμεων στα Βόσγια, για να βρεθούν οι Γερμανοί στα νώτα των αμερικανών στο Στρασβούργο. Τις γερμανικές δυνάμεις διοικούσαν ο στρατηγός Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς και ο Χάινριχ Χίμλερ. Η Λουφτβάφε προσέφερε 1000 αεροπλάνα. Σε ομιλία του προς τους διοικητές των μονάδων ο Αδόλφος Χίτλερ στις 28 Δεκεμβρίου 1944, είχε τονίσει: «Αυτή η επίθεση έχει ενα πολύ σαφή στόχο .Την καταστροφή και εξολόθρευση των δυνάμεων του εχθρού, όπου μπορούμε να τις βρούμε».
Στην η Ουγγαρία η κυβέρνηση του Μπάλα Μίκλος κήρυξε τον  πόλεμο στη Γερμανία.

Κατά τα Δεκεμβριανά, η 3η Ορεινή ταξιαρχία μέχρι το τελευταίο φως της 31ης Δεκεμβρίου Ολοκλήρωσε  την εκκαθάριση των Ανατολικών Συνοικιών. (Καισαριανή- Παγκράτι-Ν.Ελβατία-Βύρωνα) και συνδέθηκε  με την 28η  Βρετανική..


Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ ανήγγελλε το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ.

1945. Στο  Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα.



1946. Στις 31 Δεκεμβρίου η Υπάτη της Φθιώτιδας κατελήφθη  προσωρινά από τους Κομμουνιστές. Οι απώλειες του 1946 για  την πλευρά των Κομμουνιστών ήταν  836 νεκροί. Ακόμα  208 αιχμαλωτίστηκαν  και 100 παραδόθηκαν.


Ο Εθνικός Στρατός είχε 126 νεκρούς (13 αξιωματικοί και 113 οπλίτες), και 194 αγνοούμενους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν διακηρύσσει επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών του β ' Παγκοσμίου Πολέμου σε ότι  αφορούσε  στις Ηνωμένες Πολιτείες.


1947. Το ξημέρωμα της 31ης Δεκεμβρίου  οι κομμουνιστές  εξαπέλυσαν  την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας με όλες τις δυνάμεις τους σε όλο το μέτωπο της πόλης. Η κύρια δύναμη είχε  συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα.


 Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του ΕΣ .Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου η πολιορκημένη Κόνιτσα δοκιμάστηκε πάλι από σκληρή επίθεση. Οι συμμορίτες έφτασαν  κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες  σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες..


Παράλληλα μια  Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν  στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν  στη Κάτω Κόνιτσα. Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

1949.Στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης εκλέχτηκε το πρώτο συμβούλιο των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντου  του Σπλιτ.

1951. Έπαψε η ισχύς του σχεδίου Μάρσαλ που χρηματοδότησε  με 12.000.000.000 δολ. την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

1954. Στην Πράγα έληξε η τριήμερη Σύνοδος των κοινοβουλίων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας , με την απόφαση για την από κοινού προστασία του απαραβίαστου των συνόρων των τριών κρατών. 



1956 . ¨Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) με κάλυψη στο Βουκουρέστι.

1957 . Εντοπίστηκε στη Πύλο ο τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. 

1963. Διαλύθηκε η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία προέκυψαν η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία. Στην Αθήνα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου.

1964. Έληξε η τριήμερη απογραφή στη Λαοκρατική Γερμανία. Ο πληθυσμός ήταν 17.003.632 άτομα. Το 1950, ήταν 18.388.172 άτομα.

1965. Το πραξικόπημα του στρατηγού Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

1967. Υπογράφηκε η σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.

1968. Η πρώτη πτήση επιβατικού υπερηχητικού αεροπλάνου του Τούπολεφ 144.

1977.Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Σάχη του Ιράν στην Τεχεράνη. 

1984. Ο Ρατζίβ Γκάντι έγινε πρωθυπουργός , διαδεχόμενος τη μητέρα του Ιντίρα που δολοφονήθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την UNESCO.

1985. Η Μεγάλη Βρετανία αποσύρθηκε και αυτή από την UNESCO.


1987. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έγινε Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.


1991. Στο Σαλβαδόρ η κυβέρνηση και το FMLN υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης μετά από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Διαλύθηκε επισήμως η Σοβιετική Ένωση.

1992. Το βελούδινο διαζύγιο Η Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία διαλύθηκε και προέκυψε η Τσεχική Δημοκρατία με πρωτεύουσα την Πράγα και η Σλοβακία με πρωτεύουσα τη Μπρατισλάβα.

1999 .Ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε την εξουσία στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την Ζώνη του Παναμά στον Παναμά.

2004. Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε από τη θέση του ως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

2010. Η  Εσθονία έγινε το 17ο μέλος της ζώνης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...