18/12/19

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Μνήμη Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου

Ο Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου γεννήθηκε στους Στύλλους, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 4 Αυγούστου 1923.
 Ο Πατέρας του Γεώργιος Χατζηθεοδοσίου συνελήφθη από τους Άγγλους στα Οκτωβριανά του 1931, και βασανίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα.
 Ο Θεοδόσης Χατζηθεοδοσίου τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και εκπαιδευόταν, για να γίνει φαρμακοποιός. Επειδή όμως χρειαζόταν και ανώτερη μόρφωση για να τελειώσει τη φαρμακευτική και οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει, ασχολήθηκε με τη γεωργία, για να προσφέρει μόρφωση στα μικρότερά αδέλφια του , το Κυριάκο, το Βάσο, το Χαράλαμπο, το Μιχάλη και τηνΠαναγιώτα. 
Με την έναρξη του αγώνα ο Θεοδόσης εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ μαζί με τη μάνα του Ελένη Χατζηθεοδοσίου και όλα του τα αδέλφια. Στο σπίτι τους συνεδρίαζαν οι αντάρτες και τα στελέχη της ΕΟΚΑ, και φυλαγόταν ο πολυγράφος στον οποίο εκτυπώνονταν φυλλάδια της ΕΟΚΑ. 
Στις 18 Δεκεμβρίου 1957 ο Άγγλος ανακριτής Ντίαρ, τον οποίο αργότερα σκότωσε ο Αλέκος Κωνσταντίνου, πήγε στο σπίτι τους για έρευνα. Βρέθηκε ο πολυγράφος και ο Θεοδόσης βασανίστηκε επιτόπου μέχρι θανάτου, αρνούμενος να αποκαλύψει οτιδήποτε. 
Στη συνέχεια τον έσυραν στο δρόμο και με το πρόσχημα ότι επιχείρησε να δραπετεύσει πυροβολήθηκε από τους Άγγλους βασανιστές του. Κατά την νεκροψία βρέθηκε μια μόνο σφαίρα, η οποία του διέτρησε την καρδιά, πέρασε το διάφραγμα, το άνω μέρος του νεφρού και σφηνώθηκε στη σπονδυλική στήλη σε θέση σχεδόν οριζόντια, ελαφρώς προς τα κάτω, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πυροβολισμός ρίφθηκε εκ των υστέρων, για να συγκαλύψει το θάνατό του από τα βασανιστήρια...
 Ο αδελφός του Κυριάκος καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, ενώ ο άλλος του αδελφός, ο Βάσος ήταν ήδη στη φυλακή εκτίοντας ποινή επτάχρονης φυλάκισης για τη δράση του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

για τον 2ο Παγκόσμιο όπου αναίτια εντελώς η Ελλάδα διαλύθηκε και χύθηκε ατελείωτο αίμα και ανάμεσα στους νικητές όχι μόνο δεν πήρε ανταλλάγματα αλλά έκανε και παραχωρήσεις συνεχίζοντας με έναν συμμοριτοπόλεμο που έφερε ακόμα περισσότερο αίμα, θα έπρεπε οι στοίχοι να είναι ως εξής.

οι μαλάκες κάνουν τους ήρωες
οι ήρωες πολεμουν σαν Έλληνες

οι μαλάκες που κάνουν τους ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

δηλαδή πρέπει να είσαι μαλάκας για να εμπαλκείς σε αιματοχυσίες που δεν σε αφορούν και να κάνεις τον ήρωα.