21/12/19

Η 21η Δεκεμβριου στην Ιστορία



1140.Ο Κορράδος Γ΄ , ο πρώτος βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο των Χοενστάουφεν, κατά  τον πόλεμο μεταξύ Γουέλφων και Γιβελίνων μετά από μακρά πολιορκία  κατέλαβε το Κάστρο Βάινσμπεργκ των Γουέλφων. Ο Κορράδος Γ΄ εδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες  να φύγουν ελέυθερες με ό, τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους ώμους τους. Αφήνοντας όλα τα άλλα, κάθε γυναίκα πήρε το  σύζυγο της στους ώμους της και έτσι γεννήθηκε ο γερμανικός θρύλος  για τις πιστές γυναίκες του Βάινσμπεργκ.



1163. Στην Ολλανδία. οι πλημμύρες της ημέρας του Αγίου Θωμά.


 1237.Οι Μογγόλοι  κατέλαβαν  το  Ριαζάν την πρωτεύουσα του Μεγάλου Πριγκιπάτου του Ριαζάν, που βρισκόταν 50 χλμ από τη σημερινή πόλη της δυτικής Ρωσίας.
1664. Στη Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ ο τέως υπουργός Οικονομικών Νικολά Φουκέ καταδικάστηκε σε εξορία από το Βασίλειο και δημεύτηκε όλη η περιουσία του.
1825.Σφοδρός κανονιοβολισμός του Μεσολογγίου από τους πολιορκούντες Τούρκους και Αιγυπτίους.
1832. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις νίκησαν τον τουρκικό στρατό στη μάχη του Ικονίου.

1851.Εληξε το διήμερο δημοψήφισμα του Λουδοβίκου Βοναπάρτη στο οποίο ψήφισαν όλοι οι άνδρες, για να εγκριθεί η ανάθεση της Προεδρίας στον Βοναπάρτη για δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου. 7 .481. 231 «ναι» και 647.292 «όχι».

1881. Στο Βελιγράδι ιδρύθηκε η Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας, με μέλη 22 εφημερίδες και περιοδικά. Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ήταν Σέρβος συγγραφέας Λάζα Κόστιτς, τότε αρχισυντάκτης της «Σερβικής Ανεξαρτησίας».

1894. Σχηματίστηκε η 17η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Κωνσταντίν Στοίλωφ.

1898 . Μαρία Κιουρί και Πιέρ Κιουρί ανακάλυψαν το ράδιο.

1901. Στη Σόφια σχημάτισε κυβέρνηση Προοδευτικών –Φιλελευθέρων ο Στογιάν Ντάνεφ.

1902. Ο Μαρκόνι μετέδωσε για πρώτη φορά ραδιο-μηνύματα πέραν του Ατλαντικού.

1907. Στο Ικίκε της Χιλής, ο στρατός για να καταστείλει την απεργία, σκότωσε πάνω από 2.000 εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου.

1920. Στη Γιουγκοσλαβία, άρχισε η γενική απεργία των 7000 ανθρακωρύχων στην Βοσνία με επίκεντρο την Τούζλα που εξελίχθηκε σε μια επταήμερη αιματηρή ένοπλη σύγκρουση, με πολλούς νεκρούς.

1923.Στη Σόφια δημιουργήθηκε το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο».

1930. Συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη, με την απεργία των σιδηροδρομικών που ζητούσαν «δώρο Χριστουγέννων».


1931.Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εργατών έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Στην Κύπρο έγιναν  μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της Βρετανικής Κατοχής . Κάηκε το Κυβερνείο στη Λευκωσία.

1939. Στο Βούκοβαρ, της Γιουγκοσλαβίας εκδόθηκε  ψήφισμα των Σέρβων  του Δυτικού Σρεμ που αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού και ζήτησαν η περιοχή τους από την διοικητική περιφέρεια της Κροατικής Μπανοβίνας να μεταφερθεί  στην   Μπανοβίνα .Αυτό το ψήφισμα δεν υλοποιήθηκε  ποτέ , διότι η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, των Τσβέτκοβιτς-Μάμπτσεκ, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για αυτό.

1940. Ανηλεής βομβαρδισμός της Λάρισας από την Ιταλικής αεροπορίας. Για κάποιο άγνωστο ακόμα  λόγο οι σειρήνες δεν μπόρεσαν να ειδοποιήσουν τον κόσμο και ο ιταλικός βομβαρδισμός βρήκε τους κατοίκους στο δρόμο και στις δουλειές. Δεκάδες οι νεκροί.


1941. Στο χωριό Ρούντο, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σχηματίστηκε η πρώτη πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, η «Προλεταριακή Ταξιαρχία» των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων. Ταξίαρχος ανέλαβε ο Κότσα Πόποβιτς, βετεράνος εθελοντής του ισπανικού εµφυλίου. Κατά την ίδρυσή της αποτελείτο από 1.200 µαχητές με αυξημένη αναλογία εργατών και κοµµουνιστών. Από εθνική άποψη η πλειονότητα των µαχητών της ήταν σερβικής καταγωγής όµως αργότερα εντάχθηκαν όλες οι εθνότητες της Γιουγκοσλαβίας.
Στο Κορντούν, οι Κροάτες ξεκίνησαν την τριήμερη επιχείρηση καταστροφής των χωριών  Οστίνα, Σάτζιβοβατς, Στίπαν, Ντούγκο Σέλο Λονγκ Βίλατζ και Τρεπτσα στην οποία εξοντώθηκαν  670 Σέρβοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών, κάτω των 12 ετών.

1944. Η ΟΠΛΑ εκτέλεσε στην Αθήνα την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη.  Οι Δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. επιτέθηκαν  στις δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. στην Άρτα. 

1948. Αεροπλάνο των Τσεχοσλοβακικών Αερογραμμών (CSA), που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα έπεσε στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 24 επιβαίνοντες. Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε σε Έδεσα και Νάουσα. Στην Ιρλανδία, δημοσιεύτηκε το Σύνταγμα της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

1949.Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την πρωτεύουσα από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

1951. Στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε το νέο σύνταγμα, που ήταν έτοιμο από το 1949, με 132 ψήφους επί 141 παρόντων βουλευτών. Ο Ελληνικός Συναγερμός του Αλ. Παπάγου θεωρούσε ότι η Βουλή του 1951 δεν έχει αρμοδιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, και οι 114 βουλευτές του «Συναγερμού» αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Ο Μαρκεζίνης τότε δήλωσε ότι «ο Ελληνικός Συναγερμός αρνείται να συμπράξει εις την αντισυνταγματικήν ταύτην ενέργειαν». Το Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1952.

1958. Στη Γαλλία, ο Σαρλ ντε Γκωλ εκλέχτηκε πρώτος Προέδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

1959. Αποφασίστηκε η αποστολή της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.



1960. Ανακοινώθηκε  η ίδρυση μόνιμου κρατικού θεάτρου στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.


1963. Τις πρώτες πρωινές ώρες στην Λευκωσία άνδρες   του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων, σταμάτησαν για έλεγχο  τουρκοκυπριακό αυτοκίνητο, που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων. Στο σημείο κατέφθασαν δεκάδες Τουρκοκύπριοι που απειλούσα τους Έλληνες αστυνομικούς .Ο έλεγχος ενός ύποπτου για μεταφορά όπλων αυτοκινήτου Τουρκοκυπρίων, εξελίχθηκε  σε αιματηρό επεισόδιο με το θάνατο ενός Τουρκοκύπριου και μιας Τουρκοκύπριας και τον τραυματισμό ενός Ελληνοκύπριου. Η κρίση που από καιρό οργανωνόταν και υπέβοσκε, ξέσπασε και το κακό άρχισε.



1967. 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, απεβίωσε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Λουίς Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς.

1971. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέλεξε  ως νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον αυστριακό Κουρτ Βαλντχάιμ, που διαδέχτηκε το βιρμανό Ου Θαντ.

1972. Ο Εγκον Μπαρ και ο Χελμουτ Κολ υπέγραψαν τη συμφωνία Καλής Γειτονίας ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

1973. Στη Γενεύη άρχισε η ειρηνευτική διάσκεψη του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Συμμετείχαν η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η Σοβιετική Ένωση.

1975. Ο Κάρλος το Τσακάλι εισέβαλε στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και έπιασε ομήρους 11 Υπουργούς Πετρελαίου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν τρείς και τραυματίστηκαν 8. Υπήρχαν και άλλοι 52 όμηροι. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν στην Αλγερία 2 μέρες μετά.Η Αυστριακή αστυνομία ικανοποίησε τα αιτήματα του Κάρλος, που ήταν η ραδιοφωνική μετάδοση ενός αντι-ισραηλιτινού μηνύματος και η διάθεση αεροσκάφους, που θα μεταφέρε τους τρομοκράτες και τους ομήρους.

1979 .Σε τελετή στο «Λάνκαστερ Χάουζ», ο Αμπελ Μουζορέβα, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο Τζοσυα Νκόμο και ο Λόρδος Κάριγκτων υπέγραψαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχομένων στη Νότια Ροδεσία με την οποία έληξε ένας ανταρτοπόλεμος επτά ετών.

1988. Πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας ανατινάχθηκε αεροσκάφος της «Πανάμ», που εκτελούσε την πτήση 103 από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόιτ . Σκοτώθηκαν 259 επιβαίνοντες και 11 κάτοικοι της πόλης. Οι αμερικανοί το φόρτωσαν στον Καντάφι και του επέβαλαν κυρώσεις. Στις 31/1/2001 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Λίβυος πράκτορας για την τοποθέτηση της βόμβας.

1989. Στο Βουκουρέστι, ο Νικολάε Τσαουσέτσου συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή  του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας για να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν πέντε ημέρες νωρίτερα στην Τιμισοάρα, αλλά οι συγκεντρωμένοι στην  πλατεία στράφηκαν εναντίον του και η εξέγερση ξεκίνησε και στη ρουμανική πρωτεύουσα.
1990. Η αλβανική κυβέρνηση διέταξε την απομάκρυνση του αγάλματος του Στάλιν και όλα τα σύμβολα που φέρουν το όνομά του.
Στο Ζάγκρεμπ, ψηφίστηκε το  νέο (Χριστουγεννιάτικο) Σύνταγμα της Κροατίας

1991.Υπογράφηκε η συμφωνίας των ηγετών 11 Δημοκρατιών της τέως ΕΣΣΔ για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών , Υπέγραψαν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, η Μολδαβία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι, το εμπάργκο, του ΟΗΕ είχε προκαλέσει το θάνατο 370.000 ατόμων, λόγω της κακής διατροφής και της έλλειψης φαρμάκων.

1992. Έγινε το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας. Η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη ανεξήγητης επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου.

1993. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διέλυσε το Υπουργείο Ασφαλείας, την πρώην KGB, και δήλωσε ότι ένας θεσμός που έχει εδώ και δεκαετίες βασανίζει τους πολίτες δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι, δεν θα δεχθεί τον παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωση στις διακοινοτικές συνομιλίες.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στην εφημερίδα «Ιλ Τζορνάλε» ότι, θα δημιουργήσει δικό του Κόμμα.

1994. Το Βατικανό αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

1995.Υπογράφηκε η παραχώρηση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην καναδική εταιρία «TVX Gold».

1997.Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, κέρδισε με 59,23% ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς . Ο αντίπαλός του, Βόισλαβ Σέσελι πήρε το 37,57%.

2001. Στην Αργεντινή, το Κογκρέσο αποδέχθηκε την παραίτηση του Προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος δραπέτευσε με ελικόπτερο. Προσωρινός Πρόεδρος ανέλαβε ο Πρόεδρος της Γερουσίας Ραμόν Πουέρτα . Η παραίτηση του Προέδρου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το λαό της Αργεντινής.

2004.Αρχαιολόγοι στο Αμπού Ντάμπι ανακάλειψαν λείψανα ενός ανθρώπου ηλικίας 7.500 ετών.


2007. Εντάχθηκαν στο Σένγκεν η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία,η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία.
2017. Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Καταλωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...