30/12/19

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Δεκεμβρίου 1944. Ο Καιρός ήταν καλός. Ο Δαμασκηνός ορκίστηκε Αντιβασιλεύς

Κατά την τετραήμερη παραμονή του στην Αθήνα (25-29 Δεκεμβρίου 1944)
 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αποφάσισε και έχρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών , Δαμασκηνό, ως αντιβασιλέα. 
Ο αντιβασιλεύς Δαμασκηνός προήδρευσε, στις 26 Δεκεμβρίου 1944, της συσκέψεως στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών αστικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, οι εκπρόσωποι της αγγλικής κυβέρνησης (Τσώρτσιλ, Ιντεν, Μακμίλαν, Σκόμπι, Αλεξάντερ ) και οι πρεσβευτές στην Ελλάδα των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης. 
Η τυπική ορκωμοσία έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1944 με την ανάθεση της αντιβασιλείας από τον Γεώργιο.
 Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε εστο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήσαν παρόντες ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχιστράτηγος Σκόμπι και τα μέλη του διπλωματικού σώματος. Μετά την ορκωμοσία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού ως αντιβασιλέως, άρχισε η διαδικασία για την ανάθεση της διακυβέρνησης στον Νικόλαο Πλαστήρα όπως ήθελαν οι άγγλοι και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. 
Η 3η ορεινή Ταξιαρχία από της 0700΄ ώρας συνέχισε την εκκαθάριση της καταληφθείσης χθες περιοχής. Το 2ο Τάγμα ολοκλήρωσε την κατάληψη του ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ μέχρι του υψώματος ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ.Το 3ο Τάγμα κατέλαβε τους συνοικισμούς ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ,ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ,ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ και ΒΥΡΩΝΟΣ και έβγαλε περιπόλους στους συνοικισμούς ΚΟΠΑΝΑ και ΥΜΗΤΤΟΥ αποκαθιστώντας επαφή με τα αγγλικά τμήματα .Το 148 Τάγμα Εθνοφυλακής συνέχισε την εκκαθάριση του Συνοικισμού της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.
 Καθ όλη την ημέρα συνεχίστηκε η έρευνα και η περισυλλογή πολεμικού υλικού και τροφίμων και η Ταξιαρχία οργάνωσε συσσίτια διά των ανευρεθέντων τροφίμων . 
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις και την συντριβή στην Καισαριανή το ΚΚΕ συνέχιζε την αρπαγή ομήρων. 
Ο ΟΠΛΑ συνέλαβε τον μαρξιστή εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο στο σπίτι του, και στη συνέχεια τον δίκασε σε λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: