19/12/19

Η 19η Δεκεμβρίου στην ιστορία

1154.Ο Ερρίκος Β' στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. 
1490. Η Άννα της Βρετάνης παντρεύτηκε με πληρεξούσιο τον Μαξιμιλιανό Α' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1562 .Στις 19 Δεκεμβρίου στην ύπαιθρο της πόλης Ντρε έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ των Καθολικών και των Ουγενότων. 18.000 από τη μια πλευρά 13000 από την άλλη. Σκοτώθηκαν πάνω από 9000. Νίκησαν οι Καθολικοί.

1741.Κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής ο εκλέκτορας της Βαυαρίας Κάρολος Αλβέρτος στέφθηκε στην Πράγα βασιλιάς της Βοημίας.
1783. Ο Ουίλιαμ Πιτ ο νεότερος έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας σε ηλικία 24 ετών.

1793. Μετά την ανακατάληψη της Τουλόν ανέτειλε το άστρο του Βοναπάρτη. Πριν την Τουλόν ήταν λοχαγός. Προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και ανέλαβε τη διοίκηση του πυροβολικού και μετά την ανακατάληψη της Τουλόν με δικό του σχέδιο , προήχθη σε Ταξίαρχο και για μεγάλο διάστημα το όνομά του ακούγονταν σε όλη τη Γαλλία.

1797. Ο Ρήγας Φεραίος συνελήφθη στην Τεργέστη, στο  ξενοδοχείο που είχε καταλύσει μαζί με τον Περραιβό, από έναν Αυστριακό αξιωματικό .

1878. Στην Ιταλία σχηματίστηκε η Τρίτη κυβέρνηση του Αγκοστίνο Ντεπρέτις. 102 βούλγαροι διανοούμενοι της Μακεδονίας απέστειλαν υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις.

1900. Υπογράφηκε  εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Στη Γαλλία, η Βουλή ψήφισε την αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη  Ντρέιφους.

1901.Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδίκασε  κάθε κοσμική μετάφραση του Ευαγγελίου, που δεν προέρχεται από την Εκκλησία.


1905. Στις 6/19 Δεκεμβρίου την ημέρα του Αγίου Νικολάου, τέθηκε σε ισχύ το πρώτο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, το «Nikoljdanski», με το οποίο το Μαυροβούνιο έγινε συνταγματική μοναρχία.
Το κείμενο του Συντάγματος, πάρθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Σερβικό Σύνταγμα  του 1869.

1913. Στην Αθήνα εμφανίστηκε επιδημία τύφου, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο.

1920. Ο Κωνσταντίνος Α΄ μετά τον θάνατο του γιου του Αλεξάνδρου και το δημοψήφισμα της 5ης Δεκεμβρίου επέστρεψε στον ελληνικό θρόνο.

1923.  Ο Γεώργιος Β' και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησαν από τον Πειραιά για την Κωστάντζα της Ρουμανίας κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης του  Στυλιανού Γονατά, ο οποίος του πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος. Είχε προηγηθεί πιεστικό διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Αντιβασιλέας ανέλαβε ο Παύλος Κουντουριώτης.

1939 . To Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ ενέκρινε την έναρξη παραγωγής του βαρέως άρματος «Κλίμεντ Βοροσίλοφ», (ΚΒ-1), του «Ρωσικού Κολοσσού», των οποίων η θωράκιση τα καθιστούσε απρόσβλητα από τους Γερμανούς , ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στη μάχη της Μόσχας, ακόμη και ένα μόνο KΒ1 που υποστηρίζονταν από το πεζικό ήταν ικανό σε ορισμένες περιπτώσεις να σταματήσει την επίθεση των Γερμανών.

1941. Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Βέρμαχτ, στρατάρχης Έριχ Άλφρεντ Χέρμαν Βάλτερ φον Μπράουχιτς, λόγω της αποτυχίας της Βέρμαχτ να καταλάβει τη Μόσχα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τη θέση του ανέλαβε την επομένη ο ίδιος ο Χίτλερ, ο οποίος από τις 20 Δεκεμβρίου του 1941 ανέλαβε και την ηγεσία όλων των γερμανικών στρατευμάτων.

1944. Στην Αθήνα, μετά από 28 ώρες έληξε στην Κηφισιά η μάχη των Ξενοδοχείων. Οι κομμουνιστές είχαν 500 αιχμαλώτους από τους οποίους 47 αξιωματικοί. Οι νεκροί των βρετανών ήταν 25. Ο ΕΛΑΣ είχε 80 νεκρούς.
Η βρετανική ενίσχυση από το Χασάνι έφτασε κατόπιν εορτής. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής μαζί με τους Άγγλους απώθησε του Κομμουνιστές πέραν του Πρώτου Νεκροταφείου και εκκαθάρισε το Κουκάκι. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι 50 κομμουνιστές. Ο ΕΛΑΣ βρισκόταν στη γραμμή Μπραχάμι, (Άγιος Δημήτριος)-Κατσιπόδι, (Δάφνη).
Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι κατέλαβαν την Ποντγκόριτσα.

1946 . To Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 15 για την δημιουργία μίας επιτροπής έρευνας με σκοπό την επαλήθευση των πραγματικών περιστατικών παραβίασης των συνόρων μεταξύ Ελλάδας αφενός και της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας από την άλλη.
Οι Βιετ Μινχ υπό την ηγεσία του Χο Τσι Μινχ ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα κατά των γαλλικών αποικιακών στρατευμάτων.

1948. Μεγάλη δύναμη συμμοριτών επιτέθηκε την 01.00 κατά των Σοφάδων Καρδίτσης. Μετά από πολύωρη σκληρή μάχη οι συμμορίτες αποκρούστηκαν χωρίς να πετύχουν να πάρουν προμήθειες. Υποχώρησαν 100 νεκρούς και τραυματίες. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι 7 εξ ών μία συμμορίτισσα.


1950 . Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ διόρισε τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ως ανώτατο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
1956. Κυπριακό: Ανακοίνωση του σχεδίου - συντάγματος Ράντκλιφ στην Βουλή των Κοινοτήτων.

1961 .Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της γαλλικής εταιρίας Σεν Γκομπέν για την ίδρυση εργοστασίου χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.

1962 . Παραιτήθηκε ο υπουργός Προνοίας Ανδρέας Στράτος
1965. Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέχτηκε στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας κατά τον δεύτερο γύρο με 54,5% . Αντίπαλός του ήταν ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

1969 . Η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε το διορισμό του Χένρι Τάσκα ως πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

1971. Η ταινία «Το κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλει Κιούμπρικ, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο.Το καθεστώς της 21ης Απριλίου ανακοίνωσε την άρση του στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περιοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

1980. Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν τα ιστορικά πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος».
1984. Κάτω από το σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα» οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και της Κίνας Ντενγκ Ξιάο Πινγκ, υπέγραψαν στο Πεκίνο τη Σινοβρετανική κοινή δήλωση για το μελλοντικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, βάσει της οποίας το Χονγκ Κονγκ από το 1997, μετά από 99 χρόνια βρετανικής διοίκησης, θα επέστρεφε στην κυριαρχία της Κίνας.

1991 . Στο Κνιν ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα, (RSK ) με πρόεδρο τον Μίλαν Μπάμπιτς, που περιελάμβανε τη Σλαβονία, τη Μπαράνια και το Δυτικό Σρεμ. Η Γερμανία, η Σουηδία η Ιταλία και η Ισλανδία αναγνώρισαν την Κροατία.

1992. Στο χωριό Γιρατσάνιτσα, την ημέρα του Αγίου Νικολάου με το παλιό,  κοντά στην Φότσα, περίπου 900 μέλη των μουσουλμανικών παραστρατιωτικών μονάδων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με επικεφαλής τον Ζαίμ Ιμάμοβιτς από τη Γκοράζντε, πραγματοποίησαν σφαγή των  Σέρβων .Σκοτώθηκαν 32 άνδρες, 21 γυναίκες και 3 παιδιά κάτω των 14 ετών),  ενώ 18 Σέρβες  κάηκαν.

1995. Οι πρώτοι στρατιώτες από τη Ρωσία έφτασαν στη Βοσνία, για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική αποστολή (IFOR), του ΟΗΕ.

1999. Μετά από 400 χρόνια κατοχής, της Πορτογαλίας παρέδωσε το Μακάο στην Κίνα.

2001.Ταραχές την Αργεντινή με λεηλασίες σούπερ μάρκετ μετα την ανακοίνωση των Ελέγχου Κεφαλαίων προκειμένου να πληρωθεί το εξωτερικό χρέος.
Η κυβέρνηση επιτρέπει την απόσυρση 250 πέσος την εβδομάδα.

2006. Στο Βουκουρέστι, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Μολδαβία, η Μπουγιουρουμού  και η UNMIK εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν την συμφωνία ένταξης στην  Κεντρική Ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. (CEFTA).

2010. O Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία με 79,67% .

2016. Δολοφονήθηκε στην Άγκυρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας ο Αντρέι Καρλόφ, από έναν τούρκο αστυνομικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: