12/12/19

Η 12η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

627. Στη μάχη της Νινευή ο βυζαντινός στρατός που τον διοικούσε
ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τον περσικό του Χοσρόη Β'


1096. (Α 'Σταυροφορία): Οι Σταυροφόροι του Γοδεφρείδου του Μπουιγιόν κατέστρεψαν τα περίχωρα της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά.

1098. Οι πεινασμένοι Σταυροφόροι κατέλαβαν την πόλη του Μααράτ αν-Νούμαν στην επαρχία Ιτλίμπ της Δυτικής Συρίας και κατέσφαξαν τους άρρενες και πήραν ως δούλους γυναίκες και παιδιά. Λόγω της πείνας μεταξύ των Σταυροφόρων, υπήρξαν περιπτώσεις κανιβαλισμού.

1388. Η Μαρία ντ΄ Ενγκιέν η Κυρά του Άργους και της Ναυπλίας πούλησε τα τιμάρια Άργους και Ναυπλίας στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

1443. H μάχη στην Κλεισούρα της Ζλάτιτσα. Εδώ σταμάτησε η Σταυροφορία του Βλάντισλαβ Β της Πολωνίας και του Ιωάννης Ουνιάδη της Ουγγαρίας που τους υποστήριζε και το δεσποτάτο της Σερβίας. Οι Οθωμανοί κράτησαν το πέρασμα και λόγω του χειμώνα ο Ουνιάδης αποφάσισε την επιστροφή στα πάτρια.

1602. Η μάχη της Εσκαλέιντ στη Γενεύη, της οποίας οι πολίτες απέκρουσαν  αιφνιδιαστική επίθεση από δυνάμεις με επικεφαλής τον Κάρολο Εμμανουήλ Α', δούκα της Σαβοΐας, και τον Φίλιππο Γ' της Ισπανίας.
1643. Ο  Σουηδός στρατηγός Λένναρτ Τόρστενσον κατέλαβε την πόλη του Μπαντ Όλντεσλο,  στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν , που τότε ήταν στη Δανία και σήμερα στη Γερμανία. Η επόμενη καταστροφή που γνώρισε η πόλη ήταν το 1945.

1720. Στη Γαλλία ο Φελίξ ντε Πελετιέ διορίστηκε Γενικός Οικονομικός Επιθεωρητής για να βγάλει πέρα με τη φούσκα της Νοτίου Θαλάσσης.
1789. Στα Παρίσι, σύλληψη του εκδότη του «Φίλου του Λαού», Ζαν Πωλ Μαρά και απελευθέρωση του με παρέμβαση του Λα Φαγιέτ.

1793. Ο «Ρεπουμπλικανικός στρατός» των Ιακωβίνων, υπό τις διαταγές του Φρανσουά Σεβερίν Μαρσώ άρχισε τη σφαγή 15000 «αντεπαναστατών» κατοίκων του Λε Μαν. Πρόσφατα βρέθηκε ομαδικός τάφος με σκελετούς που ανήκαν σε 70 άνδρες, 38 γυναίκες και 41 παιδιά το μικρότερο των οποίων ήταν 3 ετών! 



1803. Οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν  να υπογράψουν συνθήκη με τον Αλή Πασά, να εγκαταλείψουν  το Σούλι και να καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά. Ο καλόγηρος Σαμουήλ, δεν δέχθηκε την συνθηκολόγηση. Έμεινε στο Kούγκι μαζί με άλλους πέντε Σουλιώτες και επέλεξαν να ταφούν μέσα στα συντρίμμια από την έκρηξη της πυριτιδαποθήκης.

1804. Η  Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στην Αγγλία.

1806. Στις 30 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό, (του Αγίου Ανδρέα), 12 Δεκεμβρίου σήμερα, οι Σέρβοι επαναστάτες υπό τον Καραγεώργη κατέλαβαν το Βελιγράδι κατόπιν εφόδου.

1815. Συνένωση των βασιλείων της Νάπολης και της Σικελίας, στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών .

1830. Αναγνώστηκε δημόσια στο Βελιγράδι το διάταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Σερβίας.

1865. Ιδρύθηκε η Banca popolare di Milano.

1872. Ένας μετεωρίτης έπεσε  κοντά στην πόλη Μπάνμπερι της Αγγλίας.
1873 .Στη Σερβία εισήχθη ως εθνικό νόμισμα το δηνάριο για να σταματήσει το νομισματικό χάος από τη χρήση περισσότερων από 40 διαφορετικών νομισμάτων.

1894. Τα ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν την εισβολή στην Κορέα.

1909.Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύθηκε  προς την Πύλη για τον διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία.

1913.Βρέθηκε στη Φλωρεντία, η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι δύο χρόνια μετά την κλοπή της από το Μουσείο του «Λούβρου» στο Παρίσι.


1916. O «Αναθεματισμός» του  Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατέληξε  στο Πεδίο του Άρεως και αναθεμάτισε  τον «σατανά» . Ο κάθε διαδηλωτής έριξε μία πέτρα και επανελάμβανε   την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
Ο καγκελάριος του Ράιχ , Τέομπαλτ φον Μπέτμαν Χόλβεκ προσέφερε στους συμμάχους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να λήξει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η προσφορά της ειρήνης από τις κεντρικές δυνάμεις απορρίφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

1918. Ο Σερβικός στρατός απελευθέρωσε το Ζέμουν, τερματίζοντας 200χρόνια Αυστριακής κατοχής.

1920 .Άρχισε η Συντακτική Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, της οποίας προήδρευε ο Κροάτης Ιβο Ρίμπαρ . Η συντακτική διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες και έληξε με την ψήφιση του Σύνταγματος του Βίντοβντάν στις 28 Ιουνίου, 1921.

1935 . Ο Ρεζά Παχλεβί έγινε ο Σάχης του Ιράν.

1936. Ο Τσανγκ Κάι-σεκ συνελήφθη από τους στρατηγούς του, που τον υποχρέωσαν να κάνει ειρήνη με τους κομμουνιστές και να στραφεί κατά της Ιαπωνίας.

1937. Στην ΕΣΣΔ έγιναν οι πρώτες γενικές εκλογές μετά την επανάσταση για την εκλογή του Ανωτάτου Σοβιέτ με μόνο εναν υποψήφιο για κάθε έδρα. Στην Κίνα. Ιαπωνικό αεροσκάφος βύθισε το αμερικανικό πολεμικό USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ.

1939 . O φινλανδικός στρατός νίκησε τις σοβιετικές δυνάμεις στη μάχη του στο Τολβαγιέρβι.

1940. Ηταν Πέμπτη, του Αγίου Σπυρίδωνος και η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Λευκάδα . Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας , υπέγραψε με την Ουγγαρία σύμφωνο αιώνιας φιλίας.

1941. Οι σύμμαχοι του άξονα Ουγγαρία και η Ρουμανία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ, η Βουλγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1942. Στο ανατολικό μέτωπο εξαπολύθηκε από την γερμανική 4η τεθωρακισμένη Στρατιά υπό την διοίκηση του Εριχ φον Μάνσταϊν η επίθεση με την ονομασία «Χειμερινή Θύελλα», με στόχο να απεγκλωβιστεί η 6η Στρατιά του Φον Πάουλους που είχε περικυκλωθεί στο Στάλινγκραντ από το Νοέμβριο.

1944. Ο Τσακαλώτος είπε όχι στην απόσυρση της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στο Φάληρο.  Συνάντηση Σκόμπυ-Πορφυρογένη. Το ΚΚΕ άρχισε επιθέσεις κατά των Βρετανών.



1948. Η μάχη της Καρδίτσας, που κράτησε 36 ώρες. Ο Δημοκρατικός Στρατός του ΚΚΕ επιτέθηκε με 4000 -4500 άνδρες, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πάρει προμήθειες και αιχμαλώτους. Την Καρδίτσα υπεράσπιζαν δύο διλοχίες του 612 ΤΠ το 15ο και το 25ο Τ.Ε., των ΜΑΥ η δύναμη της Χωροφυλακής και εθελοντές πολίτες. Γύρο στους 1200. Οι απώλειες για τις εθνικές δυνάμεις ήσαν βαριές: Νεκροί: Στρατιωτικοί 42, εκ της χωροφυλακής 4 , πολίτες 40. 
Τραυματίες : Εκ του Στρατού 98, από τη χωροφυλακή 10, από τους πολίτες 110. Αγνοούμενοι στρατιώτες 48. Αγνοούμενοι και απαχθέντες πολίτες 1050.
Οι κομμουνιστές άφησαν πίσω τους 210 πτώματα δικών τους. Μεταξύ των αγνοουμένων στρατιωτών ήταν και η φρουρά του σιδηροδρομικού σταθμού που τον εγκατέλειψε και επιβιβάστηκες σε αμαξοστοιχία για τους Σοφάδες .
Η αμαξοστοιχία όμως προσέκρουσε σε νάρκη και οι επιβάτες της αιχμαλωτίσθηκαν και εκτελέστηκαν με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο.
Την 9η βραδινή της 12ης Δεκεμβρίου, έφθασε στην Καρδίτσα ο ουλαμός τεθωρακισμένων του Στυλιανού Παττακού και διλοχία πεζικού, οπότε οι κομμουνιστές άρχισαν να αποσύρονται. Από τους απαχθέντες πολλοί εκτελέστηκαν, άλλοι «κατατάχτηκαν», και κάποιοι δραπέτευσαν ή απελευθερώθηκαν μετά από καταβολή λύτρων. 

1949. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος υπέβαλε στον Άγγλο κυβερνήτη αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ένωση το οποίο απορρίφθηκε. 

1961. Εθνικοποίηση του 99,5% των παραχωρήσεων εξόρυξης  πετρελαίου  από την ιρακινή κυβέρνηση του Αμπντ Αλ-Καραμ Κασέμ (Kassem)

1963.Η Κένυα απόκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1969.Η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν το Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για αποκλεισμό της Ελλάδας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ιταλία, εγκαινιάστηκε  η «Στρατηγική της Έντασης», της Cia.  Βομβιστική επίθεση στο Μιλάνο στα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας στην Πιάτσα Φοντάνα .Σκοτώθηκαν  17 και τραυματίστηκαν 90.

1977.Καταιγίδα sτην Αθήνα, με 5 νεκρούς,
1979. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν  στην ανάπτυξη των  νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην ΕυρώπηΕκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νότια Κορέα. Η Ροδεσία άλλαξε  το όνομά της στη Ζιμπάμπουε

1981. Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.

1983. Σιίτες εξτρεμιστές ανατίναξαν αυτοκίνητα-βόμβες μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Κουβέιτ. 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν.

1984. Πραξικόπημα στη Μαυριτανία.
1991. Ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπήκε στον Λευκό Οίκο και συνάντησε , τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, ο οποίος δήλωσε ότι, επιθυμούσε  να βοηθήσει στη διευθέτηση του ΚυπριακούΣτη δυτική Σλαβονία, οι Κροάτες  παραστρατιωτικοί ξεκίνησαν  την επιχείρηση γενοκτονίας  των Σερβων με την ονομασία «Ορκάν».

1993. Οι Ρώσοι στο πρώτο ελεύθερο δημοψήφισμα από το 1917, ενέκριναν το νεο σύνταγμα της προεδρικής Δημοκρατίας του Μπόρις Γέλτσιν.

1996. O γιός του Σαντάμ Χουσεΐν Ουντέι τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας δολοφονίας του. Οι κυβερνήσεις του Μπαγκλαντές και της Ινδίας υπογράφουν διμερή συμφωνία για τη ρύθμιση της χρήσης των υδάτων του Ινδού  ποταμού

1999. Οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία  κατέλαβαν  το  αεροδρόμιο του Γκρόζνι.
2000. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση των δικαστηρίων της Φλόριντα και ανακήρυξε τον Τζορτζ Μπους νικητή των προεδρικών εκλογών.


2004 .Ο Κώστας Καραμανλής με τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πρότεινε  τον Κάρολο Παπούλια, για διάδοχο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πρόεδρος της Ρουμανίας εκλέχτηκε  ο Τραϊάν Μπασέσκου, με 51,23%, έναντι 48,77% του  Αντριάν Ναστάζε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...