17/12/19

Η 17η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

546. Οι Οστρογότθοι υπό τον Τοτίλα, μετά από προδοσία της Φρουράς που δωροδοκήθηκε, μπήκαν και κατέλαβαν τη Ρώμη, την οποία πριν από σχεδόν επτά χρόνια είχε ανακαταλάβει το βυζαντινό Κράτος με τον Βελισσάριο.

920. Στις 17 Δεκεμβρίου ο Καππαδόκης Ρωμανός Α΄ στέφθηκε συναυτοκράτορας του ανήλικου Κωνσταντίνου Ζ'

942. Δολοφονήθηκε ο Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας.

1398. Ο Ταμερλάνος κατέλαβε  το Δελχί.

1538. Ο Πάπας Παύλος Γ΄ αφόρισε τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Η', ο οποίος είχε ανακηρυχθεί  επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας.

1718. Η Μεγάλη Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία.

1777.Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δεκατριών βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική που εξεγέρθηκαν κατά της Μεγάλης Βρετανίας.

1788. Κατά τον 4ο Ρωσοτουρκικό πολέμο, (1787-1792), οι Ρώσοι υπό τη διοίκηση του στρατηγού Γκριγκόρι Ποτέμκιν στις 6 (17) Δεκέμβριου εισέβαλαν και κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Οτσακόφ. (Κατά την πολύμηνη πολιορκία σκοτώθηκε και ο ήρωας της ναυμαχίας της Δαμιέτης ,(Αίγυπτος, 1772), Υποναύαρχος Παναγιώτης Αλεξιανός-Панаиоти Павлович Алексиано).

1807. Ο Ναπολέων υπέγραψε στο Μιλάνο το δεύτερο διάταγμα του Ηπειρωτικού Αποκλεισμού που απαντούσε στα αγγλικά μέτρα και επέτρεπε τη σύλληψη των πλοίων των ουδέτερων που εισέρχονται σε Βρετανικά λιμάνια ή στα λιμάνια που καταλήφθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.

1819 .Ο Σιμόν Μπολίβαρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Μεγάλης Κολομβίας.

1825. Άφιξη του Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι. Εναρξη της τελαυταίας φάσης της πολιορκίας.

1860. Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Βασιλείου της Σαρδηνίας αυτοδιαλύθηκε για να επιτρέψει την εκλογή αντιπροσώπων στο πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

1883.Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β, επικύρωσε τον Βούλγαρο Έξαρχο Ιωσήφ Ι, και αποκατέστησε τα δικαιώματα της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1908 . Συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο οθωμανικό κοινοβούλιο στο οποίο η Ένωση και Προόδου είχε 60 βουλευτές και υπερίσχυσε της αγγλόφιλης Ένωσης Φιλελευθέρων. Το νέο κοινοβούλιο αποτελείτο από 147 Τούρκους, 60 Άραβες, 27 Αλβανούς, 26 Έλληνες, 14 Αρμένιους, 10 Σλάβοι, και τέσσερις Εβραίους 1913. (4/17 Δεκεμβρίου). Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας για τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

1914. Η οθωμανική κυβέρνηση απέλασε τους ρωσο-Εβραίους από την Γιάφα.


1915. Άρχισε η τέταρτη μάχη του Ισόνζο με επίθεση των Ιταλών. Παρά την μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων οι Ιταλοί δεν ήταν σε θέση να σημειώσουν πρόοδο. επιτύχει οποιαδήποτε σημαντική επιτυχία. Βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης από γερμανικά αεροπλάνα. Οι Γάλλοι κατέλαβαν το Καστελόριζο.


1926.Πραγματοποιήθηκε η πρώτη απογραφή σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Σε ένα πραξικόπημα στη Λιθουανία, ο στρατός ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο και επιβλήθηκε το  αυταρχικό καθεστώς  του Αουγκουστίνας Βολντεμάρας.

1933. Στην ΕΣΣΔ, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προστεθεί άρθρο στον ποινικό κώδικα για τον σοδομισμό που, «θα επεκτείνει την ποινική ευθύνη για την ομοφυλοφιλία, μεταξύ ενηλίκων , και να τιμωρεί και την εκούσια σεξουαλική επαφή».

1939.Το γερμανικό θωρηκτό «τσέπης» «Άντμιραλ Γκραφ Σπέε» αυτοβυθίστηκε από το πλήρωμα έξω από το λιμάνι του Μοντεβιδέο με εντολή του πλοίαρχου του, Χανς Λάνγκσντορφ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 

1940. 17η Δεκεμβρίου . Μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και πολικό ψύχος,
η 4η Μεραρχία διατάχθηκε να επιτεθεί στα υψώματα του Τεπελενίου. Η επίθεση συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες κάτω από δραματικές καιρικές συνθήκες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλου αριθμού παγοπληξιών στους στρατιώτες . Το 12ο Σ.Π. κατέλαβε το ύψωμα 613. (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (Μάλι, Κηπαρό Χειμάρρας) στις 17 Δεκεμβρίου 1940. Φοβερή χιονοθύελλα στα υψώματα πέριξ της Χειμάρρας .Το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 1940, μετά από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εξαπολύθηκε επίθεση από το Απόσπασμα Τσακαλώτου (40ό Σύνταγμα Πεζικού και το Ι/42 Τάγμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) για κατάληψη του αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά. Στην Αθήνα κυβερνητική Σύσκεψη για την Γεωργική Επιστράτευση.
1941. Οι Γερμανοί άρχισαν την πολιορκεία της Σεβαστούπολης.

1943. Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το πρώτο τάγμα του 749 Συντάγματος Πεζικού, με επικεφαλής τον Χανς Εμπερσμπέργκερ, προχώρησε στη Φτέρη, που είχε πυρποληθεί κατά ένα μέρος από τους Ιταλούς το 1942, και το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 1943,οι Γερμανοί έκαψαν όσα σπίτια είχαν απομείνει από την προηγούμενη πυρπόληση και τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

1944.Συμμαχική αεροπορική επίθεση στην Ούλμ. Από τον βομβαρδισμό ισοπεδώθηκε το 81% της πόλης. Στην Αθήνα, τη νύχτα της 17ης Δεκέμβρη,η 28η Ταξιαρχία άρχισε να κινείται επί της Λεωφόρου Συγγρού. Ένα τάγμα κατέλαβε τα λατομεία στο λόφο Σικελίας και άλλο τάγμα υποσιτιζόμενο από τρία άρματα επιτέθηκε στους Ελασίτες που κατείχαν ο εργοστάσιο του Φιξ.
Η μάχη εκεί έληξε το πρωί της 18ης. Οι Ελασίτες είχαν 20 νεκρούς. Οι βρετανοί εκκαθάρισαν την περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων. Η 12η Ταξιαρχία εκκαθάριζε τις περιοχές πέριξ της Συγγρού. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τον Αρδηττό. Κατά τη δεύτερη ημέρα της μάχης των Αρδεννών οι Γερμανοί ΕΣ-ΕΣ εκτέλεσαν 80 αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.

1949. Στη Βουλγαρία εκτελέστηκε ο Τράιτσο Κοστόφ που είχε καταδικαστεί για αντι-Κομματικές και «αντικρατικές», δραστηριότητες.

1951. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξέλεξε δήμαρχο Αθηναίων τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο στην θέση του εκλεγμένου Κώστα Κοτζιά που είχε πεθάνει στα 8 Δεκεμβρίου.

1960. Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στα Κρεμαστά του Αχελώου.Στην Αιθιοπία στρατεύματα πιστά στον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ συνέτριψαν το πραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου, επαναφέροντας στην εξουσία τον ηγέτη τους.

1961. H Ινδία προσάρτησε την Γκόα που ήταν αποικία της Πορτογαλίας.

1963. Στο πλαίσιο της Οστπολιτίκ υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία διέλευσης μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ΛΔΓ. Οι Δυτικο-Βερολινέζοι για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. θα μπορούσαν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στο Ανατολικό Βερολίνο για τα Χριστούγεννα , μεταξύ της 19ης Δεκεμβρίου και της 5ης Ιανουαρίου.

1964 . Αποκαλύπτεται το σκάνδαλό των μυστικών κονδυλίων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ και δημοσιεύτηκαν οι λίστες των δημοσιογράφων που έτρωγαν το μαύρο χρήμα.

1967 . Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Χάρολντ Χολτ εξαφανίστηκε κολυμπώντας κοντά στο Πορτ Σι στη Βικτώρια.

1969. Στη Χιλή, οι έξι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας (Unidad Popular), υπέγραψαν το κοινό πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας.

1970. Η εξέγερση των εργατών στην Γκντίνια της Πολωνίας , λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων. Ο στρατός πυροβόλησε εναντίον των εργατών .Πάνω από 1000 άτομα τραυματίστηκαν και πάνω από 40 σκοτώθηκαν. Έγιναν περίπου 3000 συλλήψεις. Το κομμουνιστικό καθεστώς Γκομούλκα ανακοίνωσε μόνο 6 νεκρούς.


1973 . Τριάντα τέσσερεις νεκροί από την επίθεση Παλαιστίνιων του Μαύρου Σεπτέμβρη στο αεροδρόμιο της Ρώμης και την αεροπειρατεία εν συνεχεία σε αεροσκάφος της Λουφτχάνσα το οποίο το οδήγησαν στην Αθήνα.
Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο στην περιοχή «Πρίνος 1».


1981. Στην Αλβανία δολοφονήθηκε με εντολή  του Εμβέρ Χότζα
ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Ισμαήλ Σέχου, που ανακηρύχθηκε ως ένας «από τους πιο επικίνδυνους προδότες και εχθρούς της χώρας του».



1989 .Στη Ρουμανία ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του  καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου

1991 .Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποφάσισε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία όλων των Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.

1992.Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε εξέλεξε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ως πρώτο πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σρπσκα.


1995. Εκλογές για τη Ρωσική Δούμα.Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρνήθηκε να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες  στο Ντέιτον για το τέλος του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

1996. Στη Λίμα του Περού οι αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού",(Τουπάκ Αμαρού) , εισέβαλαν σε δεξίωση στην ιαπωνική πρεσβευτική κατοικία και κράτησαν ως ομήρους 490 άτομα.

1997. Ενα Yakovlev-42 των Αερογραμμών Aerosvit που έκανε πτήση από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη, έπεσε στα Πιέρια Όρη κατά τη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσής του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, 70 άνθρωποι, (41 εκ των οποίων Έλληνες,) σκοτώθηκαν.

2002. Στο Βελιγράδι, το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τις συμφωνίες Ντέιτον, που υπεγράφησαν 1995.

2003. Στη δίκη της «17 Νοέμβρη», ανακοινωθήκαν οι πρωτόδικες ποινές για τους 15 καταδικασθέντες.
2010. Στην Τυνησία ο πλανόδιος έμπορος επί ποδός   Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε   μπροστά στο Κυβερνείο της Σίντι Μπουζίτ, μιας  πόλης 40 χιλιάδων κατοίκων, επειδή οι Αρχές είχαν ανακαλέσει  την άδειά του. Το επεισόδιο  αυτό θεωρείται η αρχή της Αραβικής Άνοιξης.
2011. Ο  ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε  σε ηλικία 70 ετών από καρδιακή προσβολή.
2017. Στη Χιλή ο Σεμπαστιάν Πινέρα εξελέγη Πρόεδρος  με το 54,57% των ψήφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...