9/12/19

Η 9η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

536 .Ο Βελισάριος εισήλθε στη Ρώμη χωρίς να συναντήσει αντίσταση αφού οι Οστρογότθοι είχαν φύγει.

730. Οι Χάζαροι νίκησαν  στην μάχη του Μαρί Αρνταμπίλ στο σημερινό Ιράν  το στρατό του Χαλιφάτου των Ουμαγιάντ που διοικούσε  ο στρατηγός Αλ-Νταράχ Ιμπν Αμπντουλάχ .

1212. O Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν στέφθηκε βασιλιάς των Γερμανών στο Μάιντς.

1425. Ο Πάπας Μαρτίνος Β ' ίδρυσε  το καθολικό πανεπιστήμιο της Λουβέν.

1625. Οι Κάτω Χώρες και η Αγγλία υπέγραψαν  τη συνθήκη ειρήνης της Χάγης για να στηρίξουν την εκστρατεία του Χριστιανού Δ της Δανίας στη Γερμανία.
1687. Ο πρωτότοκος γιος του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου, Ιωσήφ Α΄ των Αψβούργων στέφθηκε Βασιλιάς της Ουγγαρίας σε ηλικία εννέα ετών.

1714. Επικαλούμενος υποτιθέμενες παρανομίες των Ενετών εμπόρων ο Μέγας Βεζύρης Σιλιχτάρ Νταμάτ Αλή Πασάς κήρυξε τον πόλεμο στη Δημοκρατία της Βενετίας, με στόχο την ανατροπή των παραχωρήσεων που έγιναν με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς.

1797. Άρχισε το δεύτερο συνέδριο του Ράστατ, (1797-1799) για την παραχώρηση της αριστερής όχθης του Ρήνου , μετά την ήττα στον πόλεμο του πρώτου συνασπισμού, από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην Γαλλία.


1824. Κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής ,οι αντάρτες, υπό το στρατηγό Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε νίκησαν τα στρατεύματα του Ισπανού αντιβασιλέα στη μάχη του Αγιακούτσο, η οποία ήταν ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία του Περού.


1868. Κατά την Κρητική Επανάσταση στις 9/21 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο έγινε η Μάχη του Καλονύκτη. Οι Ελληνες υποχώρησαν με απώλειες. Από την ελληνική πλευρά σκοτώθηκαν ο οπλαρχηγός Αντώνιος Νικ.  Τσούχλαρης από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου και οι  Γαυδιωτάκης και Χατζηδάκης Γ., οι οποίοι ετάφησαν στα Ρούστικα.

1893. Στο Παρίσι, ο αναρχικός Αύγουστος Βελλάντ πέταξε στη Βουλή μια βόμβα από τα θεωρεία. Τραυματίστηκαν 50 άτομα . Ο δράστης καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1894.

1898. Αποβιβάστηκε  στα Χανιά ο   πρίγκιπας Γεώργιος και ανέλαβε  Ύπατος Αρμοστής Κρήτης.

1905. Στη Γαλλία δημοσιεύτηκε το διάταγμα για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.
1912. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1912 το τουρκικό καταδρομικό Μετζητιέ, συνοδευόμενο από τέσσερα αντιτορπιλικά, συνεπλάκη με τέσσερα ελληνικά αντιτορπιλικά τύπου «Λέοντος» κοντά στη Τένεδο. Το γαλλικής κατασκευής ελληνικό υποβρύχιο Δελφίν Ι με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Ιωάννη Αργυρόπουλο. επιτέθηκε με τορπίλες στο Μετζητιέ. Μετά την ανεπιτυχή επίθεση το υποβρύχιο Δελφίν καταδιώχθηκε από τα τουρκικά αντιτορπιλικά με συνέπεια να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος προς τα Μαυρονήσια. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν εν καταδύσει, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

1917. Οι Τούρκοι παρέδωσαν την Ιερουσαλήμ, στους Βρετανούς. Στο Μπρεστ-Λιτόφσκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι μπολσεβίκοι με τους Γερμανούς αντιπροσώπους. Οι Τατάροι ανακήρυξαν τη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κριμαίας Κίνας.Στη Ρουμανία συμφωνήθηκε η εκεχειρία της Φωξάνης.

1923. Στη Βουλγαρία άρχισαν οι εργασίες της 21ης Εθνοσυνέλευσης υπό την Προεδρία του καθηγητή Τόντορ Κούλεφ.

1927. Υπογράφθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα της ΚτΕ, η Συμφωνία Καφαντάρη-Μολώφ, η οποία ρύθμιζε την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποζημίωση των προσφύγων για τις περιουσίες τους .

1928. Στην Ιταλία το μεγάλο φασιστικό Συμβούλιο έγινε συνταγματικός θεσμός.
1929. Παραιτήθηκε  για λόγους υγείας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Παύλος Κουντουριώτης.
1931. Ψηφίστηκε το σύνταγμα της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας.

1937. Κατά τον δεύτερο Σινο-ιαπωνικό πόλεμο τα ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν τη πολιορκία της κινεζικής πρωτεύουσας Ναντσίνγκ.

1939 . Η Φιλανδία υπέβαλε υπόμνημα στην Κοινωνία των Εθνών που απαντούσε στους σοβιετικούς ισχυρισμούς.


1940. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, ο τέως Αργυροκάστρου, εκείνος που εκήρυξε το 1914 την ένωσιν της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα, κατέφθασε στο ελεύθερο Αργυρόκαστρο όπου τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντελεήμων. Οι δυο μητροπολίτες τέλεσαν συλλείτουργο. Στα παράθυρα των σπιτιών κυμάτιζε η γαλανόλευκη , και οι άνδρες της 4ης Μεραρχίας που μπήκαν στην πόλη χαιρετίσθηκαν με ενθουσιασμό από τους Έλληνες που γιόρταζαν τα Πάσχα τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα .

Στο Πόγραδετς στις 9 Δεκεμβρίου, εξόρμησαν  τα Ι/31 και ΙΙΙ/29 Τάγματα για την κατάληψη του ταπεζοειδούς υψώματος. Μετά από τρίωρο αγώνα κατέλαβαν το ανώνυμο ύψωμα 700 μέτρα νότια από το τραπεζοειδές .Μετά από μικρή ανάπαυλα ,το ΙΙΙ/29 Τάγμα, κατόρθωσε να καταλάβει χωρίς απώλειες το τραπεζοειδές ύψωμα.
Στην Αίγυπτο, οι Συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Ιταλών (Επιχείρηση Πυξίδα).

Ο Ιάπωνας υπουργός εξωτερικών Ματσουόκα δήλωσε ότι ο πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν αναπόφευκτος.

1941. Η Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα, η Γουατεμάλα και οι Φιλιππίνες κηρύξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία.


1944.Στις 9 Δεκεμβρίου ο  Σκόμπυ ζήτησε επειγόντως ενισχύσεις και ο Τσώρτσιλ διέταξε αποστολή νέων ενισχύσεων στην Ελλάδα. Ο στρατάρχης Αλεξάντερ  αποφάσισε την «ενίσχυση» του Σκόμπυ που δεν είχε  πολεμική εμπειρία με τον   υποστράτηγο Τζων Χωκσγουερθ και το ταξιάρχο Χιου Μάνεριγκ και συστάθηκε η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών  η οποία διεξήγαγε τις επιχειρήσεις ως το τέλος της μάχης Στην Αθήνα, κατά τα Δεκεμβριανά, ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην πρώην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη κατέφθασαν 500 γενειοφόροι «επίλεκτοι», μαυροσκούφηδες που παρέλασαν έφιπποι στις γειτονιές. Το απόγευμα μπήκαν στο Σύνταγμα 15 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Μπέκερ, και ναρκοθέτησαν το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στον νότιο μαντρότοιχο .Στη Γιουγκοσλαβία, μετά από αρκετές ημέρες των αιματηρών μαχών οι Παρτιζάνοι κατέλαβαν το Ντανιλοβγκράντ στο Μαυροβούνιο και το Κνίν στην Κράινα. Το Γερμανικό υποβρύχιο U-387 βυθίστηκε στη θάλασσα του Μπάρεντς από το Βασιλικό Ναυτικό . Το Γερμανικό υποβρύχιο U-862 βύθισε το ελληνικό δεξαμενόπλοιο SS Ηλιος ανοικτά της Αυστραλίας.

1945. Ο στρατηγός Τζωρτζ Πάττον τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και πέθανε 12 μέρες αργότερα.


1946. Στην Νυρεμβέργη άρχισε η «Δίκη των Γιατρών», στην οποία 23 γιατροί αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της οργάνωσης και συμμετοχής σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με τη μορφή ιατρικών πειραμάτων που επιβλήθηκαν σε κρατούμενους και πολίτες.


1947. Στις  02.30' πμ, πολυμελής συμμορία κομμουνιστών  επιτέθηκε  διά βαρέων όπλων στο χωριό  Βαθύτοπο Δράμας. Η δύναμη  του Σταθμού Χωροφυλακής,  καί οι Μ.Α.Υ., αγωνισθέντες σκληρά  μέχρι της 8ης πρωινής, τους απέκρουσαν και τους ανέρεψαν.  Απώλειες  συμμοριτών 6 εγκαταληφθέντες.Κυριεύτηκαν ενα πολυβόλο, τρία αυτόματα, έτερα όπλα καί πυρομαχικά. Οι  Συμμορίτες προ της επιθέσεως παγίδευσαν το δημόσιο δρόμο Νευροκοπίου—Δασωτού για να εμποδίσουν  την άφιξη ενισχύσεων. Οι νάρκες βρέθηκαν και καταστράφηκαν.

Την νύκτα της 9ης Δεκεμβρίου,  20μελής συμμορία, έπεσε σε ενέδρα ανδρών Χωροφυλακής και ΜΑΥ στην περιοχή του χωρίου Δελέρια Τυρνάβου.  Εφονεύθησαν δύο συμμορίτες . Περισυλλέγησαν δύο τυφέκια και κατασχέθηκαν  1000 οκάδες σίτου.

1950. Ο Χάρι Γκολντ καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης για κλοπή πυρηνικών μυστικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1953. Η Τζένεραλ Ελέκτρικ  ανακοίνωσε ότι όλοι οι κομμουνιστές υπάλληλοι θα απολυθούν από την εταιρεία
1957.Παγκύπρια 24ωρη απεργία για υποστήριξη της ελληνικής προσφυγής στον ΟΗΕ. Διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες.


1959. Στον Τάραντα, στη Νότιο Ιταλία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν  τον  τάφο του αθλητή του Τάραντα του αρχαιότερου  γνωστού αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων.

1961.
Στο Ισραήλ, ο Αδόλφος Άιχμαν κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου.
Ο βουλευτής  της ΕΚ Αθανάσιος Ρουσσόπουλος, προσωπικός φίλος του Σοφοκλή Βενιζέλου, πρότεινε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ενώσεως Κέντρου, ταυτόχρονα με την ορκωμοσία των βουλευτών, να κατατεθεί κείμενο με το οποίο να ζητείται η αποχή του βασιλέα Παύλου από τα καθήκοντά του και ο ορισμός του διαδόχου Κωνσταντίνου Β' ως αντιβασιλέα.
 Η Τανγκανίκα απόκτησε  την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.

1963. 36 ημέρες μετά την εκλογική του ήττα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε από την Ελλάδα, με την πτήση της Ολυμπιακής για το Παρίσι, και όρισε ως διάδοχό του στην ΕΡΕ τον «θείο» της Αμαλίας Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Τα εισιτήρια είχε κλείσει ο γραμματέας του Ιωάννης Ζαχαράκης, στο όνομα Τριανταφυλλίδης. Μαζί ταξίδεψε η Αμαλία. Την επομένη η «Ελευθερία» του πράκτoρα της SoE Kόκκα έγραφε: «Εξήλθε χθες του δημοσίου βίου από την θύραν της υπηρεσίας όπως ακριβώς είχε εισέλθη».

1965. Στη Σοβιετική Ένωση ο Νικολάι Ποντγκόρνυ έγινε Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ διαδεχόμενος τον Αναστὰς Μιγκογιάν.

1967. Ο Γενικός Γραμματέας του ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Νικολάε Τσαουσέσκου έγινε και πρόεδρος της Ρουμανίας.

1981. Μετά την παραίτηση του Γεώργιου Ράλλη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατία εξέλεξε ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

1985. Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, στρατηγός Βιδέλα, καταδικάστηκε ε ισόβια κάθειρξη.

1987. Η  πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε  από τη λωρίδα της Γάζας και τη δυτική όχθη.

1990 . Στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη Σερβία μετά από 45 χρόνια κομμουνιστικού μονοκομματισμού , o Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέχτηκε πρόεδρος της Σερβίας με 65,34%.Δευτερος ήταν ο Βουκ Ντράσκοβιτς. Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 46%. Στην Πολωνία , ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», πράκτωρ Λεχ Βαλέσα, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων. 

1999. Στη Φότσα, οι Γάλλοι ειρηνευτές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σκότωσαν τον  πρώην διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων της  αστυνομίας  της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα το 1993-1995, Ντράγκαν Γκάγκοβιτς.


2002. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έδωσε στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»).
2003.Επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Μόσχας.6 νεκροί  και  11 τρυαματίες.

2006 . Φωτιά στη Μόσχα σε κέντρο αποτοξίνωσης για ναρκομανείς. Τα θύματα, ήταν 45 γυναίκες.

2007. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα υπέγραψαν  την ιδρυτική πράξη της  Τράπεζας του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το «Δώρο» των Ρότσιλντ στο Ισπανικό Λαό επειδή αντιστάθηκαν στον Τύραννο Ναπολέοντα και τους Αβράκωτους Γάλλους

Το «Ισπανικό παράδειγμα» που τσόνταραν στην  Επαναστατική Προκήρυξη «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» οι «Συνταγματικοί» φίλοι του αλκοολικο...