24/12/19

Η 24η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

563. Στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάστηκε παρουσία του Αυτοκράτορα ,από τον  Πατριάρχη Ευτύχιο,  για δεύτερη φορά, ο ναός της Αγίας Σοφίας, μετά την αποκατάσταση των ζημιών    που είχε υποστεί από το σεισμό, του 557.  
 

1144. Η Κομητεία της Έδεσσας το πρώτο κράτος που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους στην Ανατολή ,  καταλύθηκε, από τους Τούρκους της Μοσούλης.Το σημερινό όνομα της πόλης η οποία ανήκει στην Τουρκία είναι Ούρφα. 




1294. Εκλέχτηκε  Πάπας ο Βονιφάτιος Η΄, διαδεχόμενος τον Κελεστίνο Ε΄,

 ο οποίος παραιτήθηκε.

1500. Την νύκτα της 24ης προς 25ης Δεκεμβρίου οι συμμαχικές δυνάμεις της Βενετίας και του βασιλείου της Νεάπολης , υπό τη διοίκηση του Γκονζάλο Φερνάντες ντε Κόρδοβα  και του Βενέδικτου Πέζαρο κατέλαβαν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλονιά, διώχνοντας του Οθωμανούς, που το κατείχαν από το   1479 .

1588. Δολοφονήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων και τον Ερρίκο Γ' της Γαλλίας ο αδελφός του Ερρίκου της Γκιζ , Λουδοβίκος Β΄ καρδινάλιος του Γκιζ.


1598. Μεγάλη πλημμύρα του Τίβερη, στη Ρώμη.



1638. Ο Οθωμανός σουλτάνος  Μωάμεθ Δ΄ ο επιλεγόμενος Κυνηγός , κατέλαβε τη Βαγδάτη.


1713. Ο Βίκτωρ Αμαδαίος Β΄  της Σαβοΐας στέφτηκε βασιλιάς της Σικελίας, στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο. 



1799. Στη Γαλλία τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του έτους 8 με το οποίο  νομιμοποιήθηκε  η ντε φάκτο απολυταρχία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως πρώτος Ύπατος.



1800. Βομβιστική επίθεση στο Παρίσι από βασιλόφρονες κατά του πρώτου Ύπατου, Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί οδό του αγίου Νικασίου, κοντά στην Όπερα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 22 και 56 τραυματίστηκαν. Ο Ναπολέων δεν έπαθε τίποτα.  

1814. Υπογράφηκε  η Συνθήκη της Γάνδης, με την οποία τερματίστηκε  
ο Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812 για τον έλεγχο του δολαρίου.

1825.To  απόγευμα της12ης /24ης Δεκεμβρίου έγινε η άνοδος στο θρόνο του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄. Η ορκωμοσία του στην Αγία Πετρούπολη ορίστηκε για τις 14/26 Δεκεμβρίου.

1838. Υπό την πίεση  της Ρωσίας και πολιτικών αντιπάλων στη Σερβία ο  Μίλος Ομπρένοβιτς αποδέχτηκε  το «τουρκικό σύνταγμα», τον Καταστατικό Χάρτη προστατευόμενης Ηγεμονίας, που του παραχώρησε η Υψηλή Πύλη. 

1914. Στο δυτικό Μέτωπο περίπου 100.000 στρατιώτες κήρυξαν την «Ανακωχή των Χριστουγέννων» που κράτησε μερικές ημέρες. Ο Γερμανός πιλότος Χανς φον Προντζύνσκι  έριξε  την πρώτη βόμβα στο βρετανικό έδαφος. Χτύπησε τον  κήπο μιας ενορίας στο Ντόβερ. 

1924. Η Αλβανία έγινε δημοκρατία.

1940. Στη Βουλγαρία η Βουλή ψήφισε το νόμο για την προστασία του Έθνους από τις μυστικές εταιρείες και τους εβραίους  που εισηγήθηκε η κυβέρνηση Φίλωφ .


1941. Στο μέτωπο της Λιβύης ο βρετανικός στρατός κατέλαβε τη Βεγγάζη. Το Χονγκ Κονγκ κατελήφθη από  τον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στρατό.
1942 .Ο  Γάλλος αντιστασιακός Φερνάν Μπονιέ ντε λα Σαπέλ δολοφόνησε στο Αλγέρι τον ναύαρχο Φρανσουά Ζαν Νταρλάν.


1944.Ο Γ. Παπανδρέου διόρισε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον αντιστράτηγο Γεώργιο Δρομάζο σε αντικατάσταση του Ευστάθιου Λιώση.

Ο Ιερομόναχος Αναστάσιος Ιβηρίτης , κατά κόσμον Γεώργιος Κρητικός, εφημέριος  του Αγίου Ανδρέου Κάτω Πατησίων, συνελήφθη από τους άθεους  ΟΠΛΑΤΖΗΔΕΣ μέσα στον  ναό , μόλις είχε τελειώσει τη θεία Λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων. Λίγο μετά βρέθηκε το λείψανo του  πεταμένο σ’ ένα παράμερο δρόμο με κομμένο τον λαιμό.


1946. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της  τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας που είχε εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 13ης Οκτωβρίου.

1947. Ο  ΔΣΕ ολοκλήρωσε την συγκέντρωσή του για την επίθεση    με δυο ταξιαρχίες για την κατάληψη της Κόνιτσας. Ένας από τους σκοπούς της επιχείρησης ήταν να καταστεί η πόλη έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Η μάχη της Κόνιστσας συνεχίστηκε ως τις 6 Ιανουαρίου.

1948. Εκδόθηκε  το Ψήφισμα Αρ. 63 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την  Ινδονησία.

1951. Η πρώην ιταλική αποικία της Λιβύης έγινε ανεξάρτητο Βασίλειο υπό τον Εμίρη Ιντρίς .

1954. Στη διάσκεψη στη Γενεύη για την Ινδοκίνα  το Λάος έγινε ανεξάρτητο  υπό τον όρο της ουδετερότητας και την απόσυρση όλων των γαλλικών και κομμουνιστικών δυνάμεων. 


1955. Στην Κύπρο, οι Άγγλοι που περικύκλωσαν το χωριό Νικητάρι σκότωσαν τον Χαράλαμπο Κουσπάρη 46 ετών.

1963 . Ο  Γεώργιος Παπανδρέου, υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Παύλο, μη αποδεχόμενος την ψήφο εμπιστοσύνης από την ΕΔΑ και εισηγήθηκε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών. Στην Κύπρο οι διακοινοτικές συγκρούσεις εξαπλώθηκαν και εκτός Λευκωσίας.Ο τούρκος πρόεδρος, Τζεμάλ Γκιουρσέλ, απείλησε  με τουρκική επέμβαση.  

1964. Οι  Βιετκόνγκ ανατίναξαν το αυστηρά φρουρούμενο ξενοδοχείο «Brinks» στη Σαϊγκόν, στο  οποίο διέμεναν αξιωματικοί  του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι  Βιετκόνγκ  πυροδότησαν  μια βόμβα –αυτοκίνητο  κάτω από το ξενοδοχείο. Σκοτώθηκαν δυο αμερικανοί και τραυματίστηκαν 60.

1971. Στην Ιταλία εξελέγη πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ο Τζιοβάνι Λεόνε με 518 Ψήφους από τους 1008. 



1979. Η Σοβιετική Ένωση, άρχισε την εισβολή στο Αφγανιστάν.

1989 . Μέλη της 17 Νοέμβρη μπήκαν στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαίρεσαν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες, για να τις εκτοξευσουν από τα αντιαρματικά που ειχαν πάρει από το πολεμικό Μουσείο.
1993. Η Βόρεια  Βαρδάρσκα και η Δημοκρατία της Αλβανίας απεκατέστησαν  διπλωματικές σχέσεις
1995. Το  Κόμμα της Ευημερίας υπό την ηγεσία του Νετσμετίν Ερμπακάν ήλθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με ποσοστό 21,7% εκλέγοντας 158 βουλευτές. Ηταν η πρώτη εκλογική νίκη των ισλαμιστών στην ιστορία των 72 ετών της σύγχρονης Τουρκία.


1996. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Βελιγράδι   για την παραποίηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν, προκειμένου να διαχωρίσουν τους υποστηρικτές του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους οπαδούς του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
1997. Ο Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο τρομοκράτης με το προσωνύμιο «Κάρλος το Τσακάλι», καταδικάστηκε από Γαλλικό δικαστήριο σε ισόβιο κάθειρξη.

2011. Τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ ανακοίνωσαν τον διορισμό του Κιμ Γιονγκ-ουν ως αρχηγού του Στρατού και διάδοχο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.


2013. Στις Σέρρες καταστράφηκε  από πυρκαγιά η  βιομηχανία γάλακτος Κρι – Κρι
2017. Ο Πρόεδρος του Περού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι έδωσε  χάρη στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος εξέτιε κάθειρξη 25 ετών για διαφθορά και για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το μεγαλύτερο  αμφίβιο αεροσκάφος, το κινέζικο AVIC AG600, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: