8/12/19

Η 8η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

877. Ο γιος του Κάρολου του Φαλακρού , ο Λουδοβίκος ο Τραυλός στέφτηκε βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας.

1204. Ο απεσταλμένος του Πάπα Ιννοκέντιου Καρδινάλιος Λέο, στον οποίο επέτρεψε τη δίοδο ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας Έμερικ, έστεψε στη βουλγαρική πρωτεύουσα Τάρνοβο τον Καλογιάν ως Βασιλιά των Βουλγάρων και των Βλάχων και έχρισε τον επίσκοπου Ταρνόβου Βασίλειο ως Αρχιεπίσκοπο.

1476 . Ο πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Οίκο των Αψβούργων, ο Φρειδερίκος Γ΄ ο αποκαλούμενος και ως ο Ειρηνοποιός, αναγνώρισε τον Βάντισλαβ της Πολωνίας ως βασιλιάς της Βοημίας, στεφόμενος κατά του Σιγισμούνδου Κορβίνου της Ουγγαρίας. Ο Πάπας Σίξτος κήρυξε την ημέρα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

1506. Ο Σίγκμουντ επιλέχθηκε ως βασιλιάς της Πολωνίας

1625. Ο Φερδινάνδος Γ΄ των Αψβούργων στέφτηκε βασιλιάς της Ουγγαρίας.

1797. Στις 8/19 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί συνέλαβαν στην Τεργέστη τον Ρήγα Φεραίο, και τον Χριστόφορο Περραιβό.1816 . Μετά την αποκατάσταση, με την επιστροφή των Βουρβώνων στο θρόνο της Νάπολης, υπογράφηκε η Πράξη  Ένωσης του Βασιλείου της Νάπολης και του Βασιλείου της Σικελίας και  γεννήθηκε το Βασίλειο των Δύο Σικελιών.

1854. Ο Πάπας Πίος Θ’ διακήρυξε το δόγμα της Αμώμου σύλληψης της Θεοτόκου, που υποστηρίζει ότι η Παναγία συνελήφθη χωρίς το προπατορικό αμάρτημα. 1888. Η Πέμπτη  Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε το νόμο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σόφιας. 1905. Η Μπουντ οργάνωσε γενική απεργία στο Μινσκ.


1907. Μετά το θάνατο του βασιλιά Όσκαρ ανέβηκε στον σουηδικό θρόνο, ο Γουσταύος Ε΄

1912. Το γερμανικό πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλει για 18 μήνες, "τον αναπόφευκτο πόλεμο εναντίον της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας".
Στις 8/20 Δεκεμβρίου 1912 ο Ελληνικός στρατός που μετά την  απελευθέρωση  της Θεσσαλονίκης, συνέχισε την προέλαση του προς τα βορειοδυτικά προς την  Καστοριά και την Κορυτσά, απώθησε τους 24.000 Οθωμανούς από την Κορυτσά

1914. Μία μοίρα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού νίκησε στη ναυμαχία των νήσων Φώκλαντ μια μοίρα του γερμανικού αυτοκρατορικού στόλου υπό τον ναύαρχο φον Σπέε.

1917. Στην Πορτογαλία, μετά το πραξικόπημα της 5ης Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλφόνσο Κόστα έφυγε στη Γαλλία. Ο Σιντίνιο Παίς τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης.

1938. Ο Λαβρέντι Μπέρια έγινε Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ


1940.Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως, της 4ης Μεραρχίας, άρχισε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1940 την πορεία προς το Αργυρόκαστρο που το είχαν εγκαταλείψει οι Ιταλοί από τις 5 Δεκεμβρίου. Τελικά, κατά το μεσημέρι μπήκαν στο Αργυρόκαστρο αμαχητί.

1941.Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την κήρυξη πολέμου κατά της Ιαπωνίας. Οι Ιαπωνικές δυνάμεις εισέβαλαν ταυτόχρονα στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Στο Βελιγράδι, η ανώτατη γερμανική διοίκηση ανακοίνωσε ανταμοιβή 200.000 δηναρίων για όποιον συμβάλει στη σύλληψη, του τότε Συνταγματάρχη του βασιλικού στρατού της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκολιουμπ Ντράζε Μιχαΐλοβιτς

1943.  Στην Ιταλία, άρχισε η μάχη του Μοντε Λούνγκο  στην γραμμή Γκούσταβ. 


1946. Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε ένα επίσημο «Πανσλαβικό» συνέδριο, όπου παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από την ΕΣΣΔ, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Τσεχοσλοβακία μαζί με τη Γιουγκοσλαβική.


1947.Επίθεση των Κ/Σ στην Αταλάντη . Κατά τη νύκτα και περί  ώραν 21,15' 200μελής συμμορία επιτέθηκε  διά βαρέων όπλων (πολυβόλων, όλμων, πίατ κ.λ.π.) κατά της Αταλάντης. Η δύναμη Χωροφυλακής αναγκάστηκε να συμπτυχτεί  στο Δημοτικό Σχολείο όπου αμύνθηκε  μέχρι της 4ης πρωινής, οπότε  οι συμμορίτες απεχώρησαν.

Οι συμμορίτης εβαλαν φωτιά στο Ειρηνοδικείο, το Δασαρχείο, το Κέντρο Προνοίας, το Αγροτικό Ιατρείο , την Εφορία,  το Γραφείο Γεωπόνου, και την Υποδιοίκηση  Χωροφυλακής Λεηλάτησαν επτά καταστήματα και ορισμένες  οικίες και υποχρέωσαν τρεις Φαρμακοποιούς να τους παραδώσουν  επιδέσμους  και ενέσεις. Επίσης απήγαγαν μία νεανίδα και δύο κατοίκους. Αποχωρούντες απεκόμισαν τα διαρπαγέντα επί τεσσάρων 'αυτοκινήτων. Δύναμις ΜΑΥ επιδιώξασα να αποκόψει την υποχώρηση των πλησίον του Καλαποδίου, έπεσε  σε ενέδρα φονευθέντων δύο οπλιτών ΜΑΥ.  Εκ των ανδρών Χωροφυλακής ουδεμία απώλεια.
- 300μελής περίπου συμμορία επιτέθηκε  κατά τμήματος Χωροφυλακής στο Χωρίο Μεταγγίτσιο Χαλκιδικής. Η μάχη διήρκεσε μέχρι τις14,00' όταν κατέφθασαν ενισχύσεις που κατεδίωξαν. τους συμμορίτες. Μέχρι επελεύσεως του σκότους, η συμμετοχή της αεροπορίας,  επέφερε μεγάλη  φθορά είς τους φεύγοντας συμμορίτες. Περισυνελέγησαν 20 πτώματα συμμοριτών και  συμμοριτισσών. Συνελήφθη αιχμάλωτος ένας συμμορίτης. 'Απώλειες ημετέρων νεκροί εις Χωροφύλαξ και εις οπλίτης ΜΑΥ.
1949. Στη Βουλγαρία βρέθηκε ο θησαυρός του Παναγκιούριστε

1952.Ο  Σπύρος Μαρκεζίνη ανέλαβε το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως Παπάγου.

1954. Οι κομμουνιστές Σέρβοι και Κροάτες συγγραφείς και γλωσσολόγοι συμφώνησαν στο Νόβι Σαντ ότι η σερβο-κροατική γλώσσα, των Σέρβων, των Κροατών και των Μαυροβούνιων είναι μία γλώσσα με δύο προφορές, και ότι εχει δυο αλφάβητα το λατινικό και το κυριλλικό, που είναι ίσα και ότι η γλώσσα έχει μια κοινή ορθογραφία.

1956. Στη Μελβούρνη έγινε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

1962. Δεύτερο συνέδριο της Ε.Δ.Α. Κεντρική εισήγηση του προέδρου Ιωάννη Πασαλίδη.


1965. Η Εκκλησία της Ελλάδος διατύπωσε τις ενστάσεις της για την άρση των αφορισμών μεταξύ του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ και του Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Ο  Πάπας Παύλος ΣΤ έκλεισε επισήμως το δεύτερο Οικουμενικό Συμβούλιο του Βατικανού που άρχισε στις 11 Οκτωβρίου 1962.

1966. Στις 8 Δεκεμβρίου  βυθίστηκε κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα το οχηματαγωγό «Ηράκλειον» της Ακτοπλοΐας Τυπάλδου. Πνίγηκαν 229.
 Ο ασυρματιστής πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.». Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που έφταιγαν δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.


 
1969 . Στις 20:50 της Δευτέρας, 8 Δεκεμβρίου 1969, το τετρακινητήριο DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση 945 από τα Χανιά στην Αθήνα επεσε στο Κερατοβούνι της Κερατέας. Σκοτώθηκαν 85 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος).
1970. Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Ιταλία.


1974 .Στο δημοψήφισμα το 69,2%. του εκλογικού σώματος, επέλεξε την Αβασίλευτη Δημοκρατία.

1980. Ο Τζον Λένον δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν

1987. Ισραηλινό άρμα μάχης σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους επτά στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι ξεκίνησε η Πρώτη Ιντιφάντα.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν υπόγραψαν τη συνθήκη για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

1991.Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, Μπόρις Γιέλτσιν, Λεονίντ Κραφτσούκ και Στανισλάε Σουσκέβιτς υπέγραψαν στο Μινσκ τη συμφωνία για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

1995. Στο Λονδίνο, ξεκίνησε η διήμερη διάσκεψη για τη Γιουγκοσλαβία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών 40 χωρών και εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών. Η Διάσκεψη ίδρυσε ι το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης.

2002.Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στη Σερβία λόγω της ακύρωσης των προηγούμενων λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων.(45.17%) .Κέρδισε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με 57,66%.

2004. Δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής υπέγραψαν στο Περού την διακήρυξη δημιουργίας της Κοινότητας των Νότιοαμερικανικών Εθνών, (CSN), (Comunidad Sudamericana de Naciones).

2012. Η Διάσκεψη της Ντόχα για την κλιματική αλλαγή. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: