12/12/19

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα

ΣΟΦΙΑ. Κατά την χθεσινή συνεδρίασή της, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε ότι δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και ότι πρόκειται για «γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής τοπικής διαλέκτου της βουλγαρικής γλώσσας» και ότι η θέση της Βόρειας για τη γλώσσα είναι ψευδής.
Τα διοικητικά συμβούλια της Βουλγαρικής Ακαδημίας  Επιστημών, του Ινστιτούτου για την Βουλγάρικη γλώσσα, του Επιστημονικού Κέντρου «Κύριλλος και Μεθόδιος» και του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών συνεδρίασαν με αφορμή την «Χάρτα για την Μακεδονική Γλώσσα» την οποία ενέκρινε η Ακαδημία των Επιστημών της Βόρειας.
Η Βουλγάρικη Ακαδημία Επιστημών (ΒΑΕ) ανακοίνωσε  μετά την συνεδρίαση ότι δεν συμφωνεί με την Χάρτα αυτή. «Στο έγγραφο αυτό τα ιστορικά και τα γλωσσικά επιχειρήματα δεν ευσταθούν» , είπε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών  . «Διαβάζουμε στην Χάρτα τον ισχυρισμό ότι η επίσημη γλώσσα της Βόρειας  είναι ξεχωριστή και στα Σκόπια την προσδιορίζουν σαν «μακεδονική γλώσσα». Θεωρούμε πως η θέση των Σκοπίων δεν είναι πλαστή  και απαράδεκτη ζημιώνοντας τις σχέσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας. Η θέση μας παραμένει ομόφωνα απαράλλαχτη , ότι  «η επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας είναι τοπική παραλλαγή της βουλγάρικης γλώσσας»,
ανέφερε η Βουλγαρική Ακαδημία  Επιστημών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άσχετοι Βούλγαροι ! Ήγγικεν η ώρα, Αλέξης, Νίκος και Πάνος, να κληθούν στην Ακαδημία της Βουλγαρίας, να τους ξεστραβώσουν, κατά το κοινώς λεγόμενον. Και ει δυνατόν, να τους ανακυρήξουν και μέλη της Βουλγαρικής Ακαδημίας, διότι, ουδείς...Ακαδημαϊκός, στον τόπο του !

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...