25/12/19

Η 25η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

274. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός καθιέρωσε την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τo χειμερινό ηλιοστάσιο και την αναγέννηση του φωτός , την Εορτή του Ηλίου, (Sol Invictus) , η οποία στη συνέχεια εξελίχτηκε σε Χριστούγεννα. 333. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ αναγόρευσε σε Καίσαρα τον μικρότερο γιο του, Κώνστα. 
335.Πάπας Ιούλιος, πρότεινε  η γέννηση του Ιησού, να εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου .
336. Πρώτος εορτασμός των Χριστουγέννων στην Αρχαία Ρώμη. (Βρουμάλια). 350 . Ο Βετρανίων συνάντησε τον Κωνστάντιο Β΄ στη Ναϊσσό (Σερβία) και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον τίτλο του καίσαρα. Ο Κωνστάντιος του επέτρεψε να ζήσει ως απλός πολίτης με κρατική σύνταξη. 
354. Ο Πάπας Λιμπέριους καθόρισε την ημερομηνία της γέννησης του Χριστού ως 25η Δεκέμβριου. 
376 . Καθιερώθηκε και στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

379. Ο  Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός έκανε στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο κήρυγμα της «εορτής των Χριστουγέννων».

390. Ο άγιος Αμβρόσιος ο επίσκοπος του Μιλάνου, Αμβρόσιος δεν επέτρεψε στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να εισέλθη στον Ιερό Ναό, λόγω της σφαγής που διέταξε εναντίον των Θεσσαλονικέων στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης.
 784. Στην Αγία Σοφία έγινε η χειροτονία του Ταράσιου που ήδη όμως είχε εκλεγεί Πατριάρχης.
800. Ο Καρλομάγνος στέφτηκε στη Ρώμη, από τον Πάπα Λέοντα Γ, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

820. Τα χαράματα των Χριστουγέννων οι συνσυνωμότες, του φυλακισμένου Μιχαήλ του Τραυλού, μεταμφιεσμένοι σε μοναχούς, μπήκαν στο παρεκκλήσι του παλατιού όπου έψελνε ο αυτοκράτορας και του επιτέθηκαν με μαχαίρια και σπαθιά. Ο Λέων αμύνθηκε με ένα μεγάλο βαρύ σταυρό, αλλά οι συνωμότες τον σκότωσαν. Στην συνέχεια απελευθέρωσαν τον Μιχαήλ και τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα σαν Μιχαήλ Β' και εξόρισαν την οικογένεια του Λέοντα στο νησί Πρώτη. 

858. Στις 25 Δεκεμβρίου έγινε στην Αγία Σοφία  η χειροτονία  σε Πατριάρχη του Φώτιου από τον επίσκοπο Συρακουσών Γρηγόριο Ασβεστά. 

967. Ο Όθων Β΄ , παρουσία του πατέρα του Όθωνα Α , στέφτηκε στη Ρώμη από τον πάπα Ιωάννη ΙΓ συναυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 983. Ο Όθων Γ΄ σε ηλικία μόλις τριών ετών, στέφθηκε στο Άαχεν από τον αρχιεπίσκοπο του Μάιντς βασιλιάς της Γερμανίας.


995. Η Νορβηγία γιόρτασε  για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα.

 1000. Ο Άγιος Στέφανος της Ουγγαρίας στέφτηκε βασιλιάς. 

1013. Ο Σβεν Α΄ της Δανίας ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά έμεινε στον θρόνο μόνο 40 ημερες. 

1025. Ο Μιέσκο Β΄ στέφτηκε βασιλιάς της Πολωνίας.

 1046. Ο Πάπας Κλήμης Β΄ έστεψε στην Ρώμη τον Ερρίκο Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την Αυτοκράτειρα Αγνή του Πουατιέ . 

1059.Ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Α' Κομνηνός παραιτήθηκε και  στον βυζαντινό θρόνο  τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Ι' Δούκας.

1066. Ο Νορμανδός Δούκας Γουλιέλμος ο Κατακτητής, μετά την κατάκτηση της Αγγλίας, στέφτηκε στο Λονδίνο. βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1076. Ο Μπόλεσλαβ Β στέφτηκε βασιλιάς της Πολωνίας.


1100. Ο Βαλδουίνος Α΄ της Βουλώνης στέφτηκε στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ σαν πρώτος βασιλιάς του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, που ιδρύθηκε στην πρώτη σταυροφορία από τον αδελφό του Γοδεφρείδος ντε Μπουιγιόν.

 1130. Ο Ρογήρος Β΄ στέφτηκε βασιλιάς της Σικελίας.
1194. Στέψη του Ερρίκου ΣΤ των Χοενστάουφεν, στο Παλέρμο, ως βασιλιά της Σικελίας. 

1261.Ο 11χρονος αυτοκράτορας Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρης, ανήμερα των γενεθλίων του καθαιρέθηκε και τυφλώθηκε με εντολή του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου ώστε να μην μπορέσει ποτέ να απειλήσει την δυναστεία των Παλαιολόγων. Γι'αυτήν την ενέργεια ο Μιχαήλ Η' αφορίστηκε από τον Πατριάρχη Αρσένιο. Ο Ιωάννης Δ' πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ως μοναχός έως τον θάνατό του στα 1305. 




1356. Ο Αυτοκράτορας Κάρολος Δ ' του Λουξεμβούργου εξέδωσε από το Μετς, το διάταγμα για το θεμελιώδες συνταγματικό δίκαιο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1410 . Στην Λομβαρδία στην Κοιλάδα Καμόνικα η Σφαγή της οικογένειας των Γουέλφων Νόμπιλι από την οικογένεια Φεντερίτσι.
1521.Οι Λουθηρανοί μεταρρυθμιστές έκαναν για πρώτη φορά στο  Βίττεμπεργκ, τη λειτουργία των Χριστουγέννων στη γερμανική γλώσσα.
1522. Η πόλη της Ρόδου κατόπιν της συνθηκολογήσεως με τους Τούρκους άνοιξε τις πύλες της και παραδόθηκε, αλλά παρ' όλη τη συμφωνία οι Τούρκοι στρατιώτες και βιαιοπράγησαν και λεηλάτησαν και βεβήλωσαν χριστιανικές εκκλησίες.  

 1559 . Ο Καρδινάλιος Τζιοβάνι Ανγκελο Μέντιτσι εξελέγη ως Πάπας Πίος Δ΄. 



1615. Στη Γαλλία, ο δελφίνος Λουδοβίκος , παντρεύτηκε την Άννα της Αυστρίας.

1683. Μετά την αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης, με εντολή του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ, εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού στο φρούριο του Βελιγραδίου, ο διοικητής του οθωμανικού στρατού , Μέγας Βεζύρης Καρά Μουσταφά, που ανήκε στην δυναστεία των Κιουπρουλού, και ο οποίος είχε ήδη αντικατασταθεί από τις 15 Δεκεμβρίου.
1705. Τη νύχτα των Χριστουγέννων 2 χλμ νοτιοδυτικά του Μονάχου στο Σεντλινγκ σφαγιάστηκαν από τους ουσάρους 1100 ένοπλοι αγρότες, που διαμαρτύρονταν για το αυστριακό καθεστώς στη Βαυαρία.

1717. Η χριστουγεννιάτικη πλημύρα  στη Βόρεια θάλασσα, έπνιξε 15000 ανθρώπους στις ακτές της Γερμανίας, της Σκανδιναβίας  και της Ολλανδίας

 1745. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Δρέσδης μεταξύ της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Σαξωνίας, με την οποία τελείωσε ο δεύτερος πόλεμος της Σιλεσίας. 

1792. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ υπαγόρευσε τη διαθήκη του.

1797. Ο Βοναπάρτης εκλέχτηκε μέλος του Ινστιτούτου στην θέση του Καρνώ.

 1800 . Ο Γάλλος στρατηγός Μορώ υπέγραψε κοντά Βιέννη, την Χριστουγεννιάτικη ανακωχή του Στάγιερ, με τον αρχιδούκα Κάρολο. Ο γαλλικός επαναστατικός στρατός νίκησε τους Αυστριακούς στη μάχη της Πόζολο. 

1917. Εγκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας στην Ουκρανία. 

1920. Ίδρυση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Συνέδριο της Τουρ. Συνάντηση Βενιζέλου Κουντουριώτη στη Νίκαια. Τα θεμέλια της Μεγάλης Ελλάδος είναι στέρεα δήλωσε ο Βενιζέλος.

1941.Αρχισε η ιαπωνική κατοχή του Χονγκ Κονγκ. 


1944. Άρχισε η πολιορκία της Βουδαπέστης από τον κόκκινο στρατό και τους Ρουμάνους. Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ , συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν. Την πρώτη ημέρα διέμεινε στο Φάληρο στο καταδρομικό «Ajax» και την επόμενη πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε στις  διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
1947. Στις έξι το πρωί των Χριστουγέννων ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαιναν τον όρθρο, ο Δημοκρατικός Στρατός επιτέθηκε στην Κόνιτσα που την υπεράσπιζαν δυο τάγματα της 75ης Ταξιαρχίας, χωροφύλακες και άνδρες ΜΑΥ. Το 582 Τ.Π. κατείχε 
το ύψωμα Προφήτης Ηλίας που δεσπόζει της Κόνιτσας, πλην ενός Λόχου, του 3ου, που φρουρούσε τη Γέφυρα του Μπουραζανίου. Οι Λόχοι του 584 Τάγματος Πεζικού κρατούσαν τον Προφήτη Ηλία Εξοχής, το ύψωμα 915 και ένα άλλο ανώνυμο ύψωμα νοτιοδυτικά του Προφήτη Ηλία. Επίσης μέσα στην πόλη ευρίσκονταν ένα ενισχυμένο με ΜΑΥ τάγμα χωροφυλακής και τέσσερα πεδινά πυροβόλα.Μια μικρή δύναμη ΜΑΥ, φρουρούσε κάθε βράδυ την Κάτω Κόνιτσα κοντά στη γέφυρα του Αώου . Ο ΔΣΕ επιτέθηκε με δυο Ταξιαρχίες. 

1977. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ. 

1978. Τα Βιετναμέζικα στρατεύματα εισέβαλαν στην Καμπότζη για να τερματίσουν το καθεστώς του Πολ Ποτ. 

1979 . Κατά τη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν έπεσε κοντά στην Καμπούλ ένα μεταγωγικό στρατιωτικό Il-76, και σκοτώθηκαν οι 47 επιβαίνοντας . Ήταν τα πρώτα από Τα 27000 θύματα που είχαν οι σοβιετικοί στο Αφγανιστάν. 


1989. Η Ρουμανική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά για πρώτη φορά, τη λειτουργία των Χριστουγέννων από το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Μετά από μια συνοπτική δίκη, το Έκτακτο Στρατιωτικό Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και τη γυναίκα του, Έλενα, που εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα στην Ταργκοβίστε.

 1991. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι παραιτείται από πρόεδρος της ΕΣΣΔ, δεδομένης της κατάστασης με το σχηματισμό της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να μετονομάσει το κράτος της ΕΣΣΔ σε Ρωσική Ομοσπονδία.

 1995 . Ξεκίνησε η Κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» στο πλαίσιο τουρκικού σχεδίου προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνήθηκε τη βοήθεια από το ελληνικό Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του. 

2000. Η τελευταία έκλειψη ηλίου της χιλιετίας. Ήταν ορατή στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, το βορειοανατολικό Καναδά, τη νότια Γροιλανδία. 

2003. Η δολοφονία του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ στο Ραβαλπίντι. 

2016.Ένα Τούπολεφ 154   της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαφανίστηκε από τα Ραντάρ   είκοσι λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι και βρέθηκε τελικά στην Μαύρη Θάλασσα, σε βάθος 70 μέτρα , 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το Σότσι. Επέβαιναν 92 άτομα που σκοτώθηκαν .Στη Χιλή έγινε σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

π.Θ. Ζήσης, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΑ: Ενδιαφέρουσα χριστουγεννιάτικη ομιλία του Αγ.Ιω. Χρυσοστόμου [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
https://www.youtube.com/watch?v=K7AC_DtFY4k

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης σε αυτή την Ομιλία, εξηγεί το γιατί πράγματι έγινε η Γέννηση του Θεανθρώπου την 25η Δεκεμβρίου, και δεν είναι, καθώς λέγουν οι Μασόνοι και Νεο-εποχίτες, αντικατάσταση της εορτής του "θεού" ηλίου!

Μαικ είπε...



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ευτυχισμένα,με υγεία,Σπύρο Χατζάρα.

Ποπι-Κοπι και καΤοπι είπε...

-2003. Η δολοφονία του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ στο Ραβαλπίντι.-

Μπαααα; Ποτε δολοφονησαν αυτη την μαϊμου;
Στο Ντουμπαϊ κωλοβαραει και κανει πως ειναι βαρια αρρωστος.
Μηπως θετε να πειτε "αποπειρα δολοφονιας";


Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...