22/12/19

Η 22α Δεκεμβρίου στην Ιστορία


1248. Στην Ισπανία, ο  Φερδινάνδος Γ εισήλθε πανηγυρικά  στην απελευθερωμένη  Σεβίλλη.
1465. Ο Κάρολος ο Ριψοκίνδυνος, της Βουργουνδίας υπέγραψε την ειρήνη του Σεν-Τρούιντεν με την επαναστατημένη Λιέγη που γκρέμισε τα τείχη της.

1603. Στην Κωνσταντινούπολη ο Αχμέτ Α΄ ανέλαβε 14ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1789. Εκδόθηκε το διάταγμα για τη διοικητική διαίρεση της Γαλλίας σε περιφέρειες, επαρχίες και δήμους.
1790 . Στις 11/22 Δεκεμβρίου, κατά τον έκτο Ρωσο-τουρκικό πόλεμο, (1787-92), ο στρατηγός Αλέξανδρος Βασίλιεβιτς Σουβαρόφ κατέλαβε εξ εφόδου το οθωμανικό οχυρό του Ισμαηλίου, στη Βεσσαραβία, το οποίο το υπεράσπιζε φρουρά 40.000. Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στις 05.30π.μ. της 22ας Δεκεμβρίου και μέχρι τις 08.00 π.μ, είχαν εισέλθει στην πόλη. Συνολικά, οι Τούρκοι είχαν περισσότερους από 26.000 νεκρούς. Οι Ρώσοι είχαν 1.815 νεκρούς και 3000 τραυματίες.

1798. Ο βασιλιάς της Νεαπόλεως, Φερδινάνδος Δ΄ δραπέτευσε από την Νάπολη επιβιβαζόμενος σε Αγγλικό πλοίο που του έστειλε ο Νέλσων επειδή προσέγγιζε ο Γαλλικός στρατός. Οι Γάλλοι μπήκαν και κατέλαβαν την Νάπολη παρά τη σκληρή αντίσταση των Λαζαρόνι που ήταν αφοσιωμένοι στον βασιλιά τους, και ανακήρυξαν την Παρθενόπεια Δημοκρατία τον Ιανουάριο 1799.

1849. Ο Τσάρος Νικόλαος απένειμε χάρη στον συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι λίγο πριν την εκτέλεση του.

1894. Γαλλικό Στρατοδικείο καταδίκασε για προδοσία τον εβραίο λοχαγό τους πυροβολικού Ντρέιφους στη Γαλλία, όταν ο Άλφρεντ Ντρέιφους καταδικάζεται εσφαλμένα

1920 .Άρχισε στη Μόσχα το 8ο Συνέδριο των Σοβιέτ.

1927. Στην Ελλάδα, απεργία των δημόσιων υπάλληλων , με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού ως Δώρου Χριστουγέννων.


1929. Υπεγράφη το πρωτόκολλο του Χαμπαρόφσκ , με το οποίο έληξε η Σινο-σοβιετική σύγκρουση στη Ματζουρία, για τον Κινεζικό Σιδηρόδρομο της Ανατολής, που είχε ξεκινήσει  στις 17 Αυγούστου.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 13 Δεκεμβρίου, και στις 22 υπογράφηκε το πρωτόκολλο με το οποίο αποκαταστάθηκε το καθεστώς του κοινού έλεγχου του σιδηροδρόμου.
Όλοι οι συλληφθέντες σοβιετικοί πολίτες θα ήταν ελευθεροι . Οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν να αφοπλίσουν τη Λευκή Φρουρά στη Μαντζουρία. Το πρωτόκολλο πρόβλεπε επίσης την ανανέωση των δραστηριοτήτων από των σοβιετικών επιχειρήσεων και των   εμπορικών ανταλλαγών. Η νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της Κίνας άνοιξε τα μάτια στους δυτικούς γιατί κανείς δεν περίμενε τους Σοβιετικούς  να κερδίσουν. Το πρωτόκολλο του Χαμπαρόφσκ  άφησε ένα Κενό εξουσίας στην Ματζουρία και άφησε την πόρτα ορθάνοιχτη για τους Ιάπωνες να αναλάβουν  τον έλεγχο της περιοχής.

1936. Στο Καντίζ αποβιβάστηκαν οι πρώτοι 3000 μελανοχίτωνες εθελοντές που έστειλε ο Μουσολίνι στην Ισπανία.



1940 .Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Χειμάρρα. Συνελήφθησαν ι αιχμάλωτοι 730 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ με ραδιοφωνική του ομιλία κάλεσε τον ιταλικό λαό να ανατρέψει τον Μουσολίνι από την εξουσία.
1941. Στη Γιουγκοσλαβία Τίτο δημιούργησε  στην  ανατολική  Βοσνία και Ερζεγοβίνης την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων.  Μετά τον β ' Παγκόσμιο πόλεμο, αυτή  στη Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία η 22α Δεκεμβρίου ήταν  η ημέρα του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

1942. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε την παραγγελία ανάπτυξης των πυραύλων V2.


1944 .Κατά την 20η ημέρα του "Κόκκινου Δεκέμβρη", ο  συσχετισμός δυνάμεων συνέχισε να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ. Στις ΕΑΜοκρατούμενες περιοχές η ΟΠΛΑ έκανε μαζικές συλλήψεις «αντιδραστικών». Τα αεροπλάνα της ΡΑΦ πέταξαν προκηρύξεις που υπόσχονταν στους Αθηναίους τρόφιμα και φάρμακα στις κατεχόμενες από τον ΕΛΑΣ περιοχές.


Οι Βρετανοί, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης απώθησαν τον ΕΛΑΣ από τη  Ν. Σμύρνη και οι κομμουνιστές υποχώρησαν προς τη Δάφνη. Συνελήφθησαν περίπου 200 κομμουνιστές που είχαν μείνει πίσω. Η Τρίτη ορεινή Ταξιαρχία πέρασε τη Μεσογείων και προσπάθησε να εκκαθαρίσει τους Αμπελόκηπους. Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος  εξέδωσε την ακόλουθη ημερήσια διαταγή.


 III ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ


Άριθ. πρωτ. 8043





Από τριών ημερών η Ταξιαρχία συγκαταλέγει μεταξύ των Διοικητών της και τον γνωστόν δια τους αγώνας του Αντ]ρχη Σόλωνα Γκίκα. Ούτος αναλαβών την διοίκησιν Συγκροτήματος, ωργάνωσε'  εκκαθάρισιν της πέριξ τον Ερυθρόν Σταυρόν περιοχής και ανέλαβε αυτός ούτος την Διοίκησιν της επιθέσεως προσωπικώς.


Αύτη ήρξατο την 08.30' και επερατώθη την 18,00 ,ώραν. Έκτος του 6ου Τάγματος όπερ συνεχίζει την προσπάθεια  του, συμμετείχε και τμήμα Χωροφυλακής. Το τμήμα, τούτο έδωσε και πάλιν το αίμα του υπέρ τοϋ Έθνους. Δύο 'Αξ]κοί του νεκροί και δύο Χωρ]κες, 1 τραυματίας 'Αξ]κός καί 5 Χωρ]κες ήσαν θύματα των διεθνιστών.


ΩΣ Διοικητής της Ταξιαρχίας εις την περιοχήν της οποίας μάχονται Τμήματα Χωρ]κής θεωρώ  οτι εγώ γνωρίζων, επαινών και εκτιμών τας προσπαθείας των γνωστοποιώ οτι άπ' άρχής του Εθνικού τούτου εναντίον των διεθνιστών αγώνος, ή Χωροφυλακή αριθμοί νεκρούς Αξιωματικούς 5, Χωροφύλακας 12, τραυματίας Αξιωματικούς 12, Χωροφύλακας 56.


Μόνοι τους οι άριθμοί αποδεικνύοντες την θυσίαν, προκαλούσι τούς δικαίους επαίνους αλλά και τη ευγνωμοσύνη εκείνων υπέρ ών έπεσαν.


Αθήναι 22 Δεκεμβρίου 1944

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ


Συνταγματάρχης Πεζικού




Ο ΕΛΑΣ υπερασπιζόταν τα οδοφράγματα στου Ψυρρή και στην Ομόνοια. Εγινε και επίθεση στη Δραπετσώνα κατά την αποβιβαζόμενων Ινδών.  


Στην Ελευσίνα μετά από πολυήμερη πεζοπορία  κατέφθασαν οι μαχαιροβγάλτες του Μελιγαλά.




Στη Μάχη των Αρδεννών οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση των πολιορκημένων αμερικανών στη Μπαστόν του Βελγίου, προκαλώντας την μονολεκτική απάντηση του στρατηγού Άντονι Μακόλιφ: «Nuts!».


1946. 800  συμμορίτες υπό την αρχηγία των Ρίζου και Κωνσταντάρα εσχάτως αφιχθέντων έκ Μπούλκες επιτέθηκαν  διά βαρέως οπλισμού κατά του χωρίου Δαδιά Σουφλίου. Πολλοί συμμορίτες  μιλούσαν Βουλγαρικά και χρησιμοποιούσαν  γιουγκοσλαβικά  τυφέκια και πυρομαχικά  ως προέκυψε  έκ τών άνευρεθέντων καινουργών όπλων και καλύκων.

Το εκεί απόσπασμα Χωροφυλακής έκ 30 ανδρών αντέταξε πείσμονα αντίσταση . Περί τήν 10ην ώρα  κατέφθασαν ενισχύσεις εκ Σουφλίου και Κορνεοφωλεάς και πέτυχαν μετά από μάχη  να αποθήσουν τους συμμορίτες και να τούς καταδιώξουν προς το Κατρατζίκ. Φονεύθησαν οί Χωροφύλακες Αλεξόπουλος Διονύσιος, Γραμμενούδης Γεώργιος και Άμεριάδης Νικόλαος και οι άνευ θητείας Χωρ]κες Ευγενίδης Αθηνόδωρος, Παρτατζίδης Εύάγγελος, Καδυδόπουλος "Αγγελος και Στάϊκος Κων]νος, Πυρπολήθησαν 18 οικίες , και απανθρακώθηκε  ένας κατοίκος. Οι συμμορίτες εγκατέλειψαν  επί τόπου 14 νεκρούς.
Στο Βελιγράδι, στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο  17 ανώτερους Γερμανούς αξιωματικούς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

1947. Στην Ιταλία η συντακτική συνέλευση ενέκρινε το Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας.Οι  Κινέζοι κομμουνιστές έφτασαν  στις πύλες του Πεκίνου.
1948. Οι  συμμορίτες που επιτέθηκαν   κατά της Ναούσης είσέδησαν στον  συνοικισμό Γύφτικα όπου  ενετοπίσθη ο αγών επί 24ωρον περίπου. Οι συμμορίτες υποχώρησαν   καταδιωχθέντες προς τό Βέρμιον και απήγαγαν  περί τα 20 άτομα.

1953. Ο πράκτωρ Παπάγος συναντήθηκε  με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Ήντεν, που επισκεπτόταν  την Αθήνα. Η συνάντηση εγινε στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας. Συζήτησαν  το Κυπριακό. Υπήρξε  «διάσταση απόψεων», με το αφεντικό.


1956.Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αίγυπτο μετά τη διευθέτηση της κρίσης του Σουέζ.

1961. Στην Κούβα, στην πόλη της Αβάνας, μπροστά σε μια τεράστια  συγκέντρωση  στην πλατεία της επανάστασης, ο  Φιντέλ Κάστρο ,μετά από δύο χρόνια εθνικής εκστρατείας κατά αναλφαβητισμού,  κατά την οποία αρκετοί δάσλακοι δολοφονήθηκαν  από τρομοκράτες που πληρώθηκαν από την  CIA κήρυξε την Κούβα «περιοχή απαλλαγμένη από τον Αναλφαβητισμό».

1963. Το Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων της οικογένειας Γουλανδρή, έπιασε φωτιά ενώ έπλεε στα  ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό
1966.Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, μετά την πτώση της κυβέρνησης των αποστατών Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου ανέθεσε το σχηματισμό μεταβατικής Κυβέρνησης στο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η Κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου, μετά από εισήγηση των Γεωργίου Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η βασική αποστολή της κυβέρνησης που προβλεπόταν να έχει πολύμηνη θητεία και συμπεριέλαβε στην αποστολή της την αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων, ήταν να κάνει εκλογές, αλλά δεν θα ήταν υπηρεσιακή αφού ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή . Η Ε.Δ.Α. κατηγόρησε τον Γεώργιο Παπανδρέου ότι συνθηκολόγησε με το παλάτι και τη Δεξιά. Η Κυβέρνηση Παρασκευόπουλου ανατράπηκε στις 3 Απριλίου 1967, οπότε ο Βασιλιάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.



1969. Η καθολική  αγωνίστρια Μπερναντέτ Ντέβλιν που στα είκοσι δύο της χρόνια, ήταν η νεότερη γυναίκα που εξελέγη στη Βρετανική βουλή, σοκάροντας τη γηραιά Αλβιώνα, καταδικάστηκε στο Λοντερντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας σε έξι μήνες φυλάκισης, κατηγορουμένη ότι συμμετείχε σε επεισόδια.
Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος συνδέθηκε με το διεθνές αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα στους πελάτες του απ' ευθείας κλήσεων στο εξωτερικό.

1971.Το Πακιστάν ελευθέρωσε τον ηγέτη του Ανατολικού Πακιστάν Σεΐχη Μπουτζιμπούρ Ραχμάν.

1978. Η Τρίτη Ολομέλεια του ΚΚ Κίνας υιοθέτησε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Τενγκ Σιαοπίνγκ. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε  με νόμο η χρήση ως μιας και μοναδικής σημαίας, της  σημαίας που αποφάσισε η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου 
 1981. Στο Μπουένος Άιρες, ο αντιστράτηγος Λεοπόλντο Φορτουνάτο Γκαλτιέρι με πραξικόπημα ανέτρεψε τον στρατηγό  Ρομπέρτο Βιόλα  και έγινε εκείνος Πρόεδρος.

1989. Στο Βερολίνο, άνοιξε ξανά η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Στη Ρουμανία ανατράπηκε ο κομμουνιστής Νικολάε Τσαουσέσκου και τον διαδέχτηκε ο κομμουνιστής Ίον Ιλιέσκου .

1990 . Ο Λεχ Βαλέσα έγινε Πρόεδρος της Πολωνίας.

2002. Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο που ακυρώθηκαν λόγω χαμηλής συμμετοχής (45,7%).

2009. Η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
2018. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Δημοκρατικοί έκλεισαν το Κράτος. Το «κλείσιμο» συνεχίστηκε   ωε τις 25 Ιανουαρίου 2019 . Στην Ινδονησία, έγινε έκρηξη του ηφαίστειου Ανακ Κρακατόα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...