1/7/09

Είσοδο σε ύφεση δείχνει η καταναλωτική αποχή

Η γενικότερη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία επιτείνεται και από τη συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου, είχε ως αποτέλεσμα για τον Απρίλιο την πολύ μεγάλη μείωση κατά 14,2% του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο έναντι αύξησης 12,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007.

Μεγάλη αυτοσυγκράτηση στη χρήση των ιδιωτικών Ι.Χ. και δικύκλων καταγράφεται εμμέσως πλην σαφώς από την εξέλιξη του τζίρου των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο Απρίλιο.
Ενώ δηλαδή η συνολική μείωση του τζίρου για τον Απρίλιο φτάνει το 14,2%, εξαιρουμένου του τζίρου καυσίμων και λιπαντικών η μείωση του τζίρου είναι 9,9% έναντι αύξησης 6,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007. Σε μια δεύτερη ανάλυση με βάση τις κύριες κατηγορίες των καταστημάτων λιανικής προκύπτει πιο ξεκάθαρα η σαφής μείωση του τζίρου των υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 14,2% το μήνα Απρίλιο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2008, προήλθε κυρίως από τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων πώλησης καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 42,1% και δευτερευόντως από τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 5,0%, τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας λοιπών καταστημάτων
κατά 13,9 %.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...