3/8/09

O Πρίνος ζει. 5-7.000 βαρέλια την ημέρα η παραγωγή της Kavala Oil

Η «Ενεργειακή Αιγαίου», συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου και του γεωλόγου πετρελαίων Μαθιού Ρήγα, η οποία ελέγχει πλέον την KavalaOil, ολοκλήρωσε με επιτυχία γεώτρηση σε μήκος 4.400 μέτρων στον Βόρειο Πρίνο, και αναμένεται να αρχίσει την άντληση πετρελαίου από τον Βόρειο Πρίνο, αυξάνοντας την παραγωγή της από 1.300 σε 3.000 βαρέλια ημερησίως.

«Πετύχαμε τον πρώτο στόχο. Από την Τετάρτη το βράδυ, η γεώτρηση είναι στην παραγωγή, είναι σταθερή, μπορώ να πω χωρίς μεγάλες επιφυλάξεις ότι είναι δυνατή, έχει πίεση, είναι δυναμική, δεν υποβοηθείται. Αυτό σημαίνει ότι αν η υδραυλική της αντέξει, μπαίνουμε σε φάση ανακούφισης, θα μπορούμε να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Kavala Oil Βαγγέλης Παπάς .
«Ταλαιπωρηθήκαμε από μια επιθετική άργιλο, δεν ανταποκρίθηκε και το προσωπικό του γεωτρύπανου, καθώς δεν ήταν στο προσδοκώμενο επίπεδο, ευτυχώς όμως τέλος καλό όλα καλά. Πετύχαμε να βάλουμε τη γεώτρηση στην παραγωγή, τριπλασιάζοντας έτσι την υφιστάμενη παραγωγή. Θα μπορούσαμε ακόμα και να την τετραπλασιάσουμε, θα μας προκαλούσε όμως προβλήματα στην επεξεργασία, γιατί το κοίτασμα του Βορείου Πρίνου είναι πιο παχύρρευστο. Εκτιμώ ότι μετά από περίπου σαράντα ημέρες, που θα βάλουμε και μια καινούρια γεώτρηση του Πρίνου, θα έχουμε 5.000 βαρέλια, από τα 1.000 με 1.100 που έχουμε σήμερα», είπε ο κ. Παπάς.

Η εκμετάλλευση του πεδίου Ε αποτελεί το δεύτερο στόχο. Παλαιότερα, οι δοκιμές που είχαν γίνει στην περιοχή, είχαν δώσει ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 3.000 βαρελιών ημερησίως. Επιπλέον 700 βαρέλια ημερησίως εκτιμάται ότι μπορεί να δίνει και η εν εξελίξει γεώτρηση στη θέση PP14 του κοιτάσματος του Πρίνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι βιώσιμο, ενώ την παραγωγή αγοράζουν, βάσει νόμου, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθει νέο γεωτρύπανο που τώρα βρίσκεται στην Τυνησία. «Θα πάμε στο πεδίο Ε, σε μια οριζόντια γεώτρηση, περίπου 4,5 χιλ. για να πάμε σε καινούριο κοίτασμα» επεσήμανε ο κ. Παπάς που εξέφρασε την πικρία του για τη στάση των τοπικών παραγόντων . «Μόνοι μας αξίζουμε αυτό που πετύχαμε και αυτό που θα πετύχουμε στο μέλλον. Στη διαδρομή αυτή μόνοι μας παλέψαμε. Ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες μας πολέμησαν. Φαίνεται ότι η Καβάλα κυνηγάει τον ίδιο της τον εαυτό».

Η «Ενεργειακή Αιγαίου» ,έχει συμφωνήσει με την εταιρία Calfrac –πρώην Dennison– την απόκτηση του 75% των δικαιωμάτων στις περιοχές Άθως και Αμμώδη. Το υπόλοιπο 25% των περιοχών αυτών ανήκουν στα ΕΛΠΕ. Η συμφωνία εξαγοράς των δικαιωμάτων της πρώην Dennison, βρίσκεται υπό την αίρεση του Yπουργείου Ανάπτυξης. Στις περιοχές αυτές έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στη δεκαετία του '80 χωρίς θετικά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενεργειακή Αιγαίου από δικές της έρευνες σεισμικών πείθουν ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια.

Η κοινοπραξία NAPC εγκατέλειψε τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο, πριν 10 χρόνια, μετά από μια 25ετία παραγωγής, που στα μέση της δεκαετίας του ΄80 έδινε ακόμη και 30.000 βαρέλια την ημέρα. Η περιοχή στη συνέχεια παραχωρήθηκε για έρευνα και εκμετάλλευση στην εταιρεία Καβάλα Όιλ, ( κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν η ελληνική εταιρία Ευρωτεχνική με ποσοστό 67% και το Σωματείο των εργαζομένων της NAPC με ποσοστό 33%). Η Καβάλα Όιλ πέτυχε παραγωγή περίπου 4.000 500 βαρελιών και κέρδη περί τα 25 εκατ. ευρώ το 2000, αλλά στα επόμενα έτη, η παραγωγή μειώθηκε σταδιακά, φθίνοντας μέχρι τα σημερινά 1.400 βαρέλια.Το 2002, η Ευρωτεχνική πέρασε στην Regal του Ρουμάνου Φρανκ Τιμις ,
( βίβα λα μάφια), ενώ το Δεκέμβριο του 2007 η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου και του μηχανικού πετρελαίων Μαθιού Ρήγα εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Ευρωτεχνικής.

Η συνολική παραγωγή του Πρίνου από το 1981 έως το 2007 είχε ξεπεράσει τα 116 εκατ. βαρέλια και, απολογιστικά, τα οφέλη για την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε περίπου 600 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ το Yπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, και Εξωτερικών με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτό προβλέπει άλλωστε νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», το περιεχόμενο, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και θα προβλέπει τη δημιουργία 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), οι οποίες θα πληρωθούν με μεταφορά προσωπικού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στελέχη της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ, του τομέα δηλαδή που ήταν επιφορτισμένος με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τα δικαιώματα σε περιοχές προς έρευνα και εκμετάλλευση είχαν προ διετίας περάσει, με νόμο, και πάλι στο Eλληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσής τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στην περσινή έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...