3/7/09

Επιτέλους!.Η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ των θυμάτων της Citibank!

Δικαστική "κεραμίδα" 100 εκατ. στην Citibank! Δικαίωση και για το "Δελτίο των 11".

Θετική τροπή για τά θύματα της Citibank παίρνει πλέον η υπόθεση των «τοξικών» δομημένων της Lehman, που πουλήθηκαν σε ανυποψίαστους επενδυτές:
Η απόφαση-βόμβα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαιώνει πλήρως πελάτη της τράπεζας και την υποχρεώνει να του επιστρέψει εντόκως τα χρήματά του, εκθέτει πλέον την Citibank στην ορατή προοπτική να κληθεί να επιστρέψει σε εκατοντάδες χαμένους επενδυτές ποσό, που μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απρόσμενα σκληρή δικαστική απόφαση αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους στα ηγετικά κλιμάκια της Citibank, αλλά και στην κεντρική διοίκηση στο Λονδίνο, καθώς ήταν δυσμενέστερη ακόμη και από ανάλογη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου εις βάρος της FraSpa, η οποία είχε διαθέσει επίσης «τοξικά» προϊόντα της Lehman και υποχρεώθηκε να αποζημιώσει ολοσχερώς πελάτες της, χωρίς όμως να καταβάλει και τόκους.
Ενδεικτική της αμηχανίας είναι η περίεργη χθεσινή σιωπή της Citibank, η οποία απέφυγε να σχολιάσει την έκδοση της απόφασης, έστω και περιοριζόμενη να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να την προσβάλει με έφεση. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα πλέον, ακόμη και για «γενναιόδωρες» προτάσεις εξώδικου συμβιβασμού σε χαμένους πελάτες της, ενώ όταν είχε αποκαλυφθεί το πρόβλημα το περασμένο φθινόπωρο είχε αρχικά προσφερθεί να καλύψει μόνο το 1/3 των απωλειών.
Όμως, η απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης έχει αναπτερώσει πλέον το ηθικό των χαμένων επενδυτών, οι οποίοι προσβλέπουν πλέον σε αποφάσεις που θα τους δικαιώνουν πλήρως και δύσκολα θα δελεασθούν από προτάσεις συμβιβασμού με μικρό κόστος για την τράπεζα. Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στους κύκλους των χαμένων επενδυτών αποτυπώνεται στη χθεσινή ανακοίνωσε που εξέδωσε η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers:
- «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα δικαίωσης όλων των καταθετών της Citibank που αγόρασαν προϊόντα της Lehman Brothers. To Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την 19932/09 απόφαση του δικαίωσε καταθέτη της Citibank που παροτρυνόμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα ΕΝΤΟΚΑ. Το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.
- Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στην χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα.
- Ο κος Πιτσούλης Νίκος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε: «Ύστερα από τα πρόστιμα που επέβαλε το Ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως.
- Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία των δομημένων προϊόντων της Lehman που είχε διαθέσει η Citibank σε ανυποψίαστους επενδυτές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αν τελικά δικαιωθούν στο σύνολό τους οι επενδυτές η επιβάρυνση για την Citibank θα είναι πολύ υψηλότερη, εφόσον τα δικαστήρια κρίνουν ότι θα πρέπει να καταβληθούν και τόκοι. Το ποσό είναι τεράστιο για το ελληνικό υποκατάστημα της Citi, που είχε το 2007, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση, συνολικά έσοδα 650 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περάσει σε ζημιές λόγω της κρίσης.
Το πρόβλημα για την Citi δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ποινικό, αφού ήδη διεξάγεται από τον Φεβρουάριο προκαταρκτική εξέταση από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε στελέχη της τράπεζας.
Ήδη μετά το «φιάσκο» με τα δομημένα της Lehman έχει απομακρυνθεί από την Citi η Χριστίνα Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Επενδυτικών Προϊόντων και Δικτύου Πωλήσεων της Citibank, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα της ως Chief Financial Officer του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με έδρα το γραφείο της Αθήνας.
Η κεντρική διοίκηση της τράπεζας επιχείρησε να πουλήσει το ελληνικό υποκατάστημα, αλλά η προσπάθεια προσέκρουσε στο «αναιμικό» ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες που βολιδοσκοπήθηκαν σχετικά. Τώρα, το Λονδίνο αντιμετωπίζει ακόμη ισχυρότερες πιέσεις, καθώς έχει να αντιμετωπίζει τα ζημιογόνα αποτελέσματα, τις σοβαρές παρενέργειες στη φήμη και τις εργασίες της τράπεζας από το «φιάσκο» της Lehman, αλλά και μια πραγματική χιονοστιβάδα «επικίνδυνων» διαδικασιών ενώπιον της αστικής και ποινικής Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--100---citibank-2009070112690/

Δεν υπάρχουν σχόλια: