30/3/10

Άνθρακες ο θησαυρός. Μετά τη «διεθνή» εκστρατεία του Αβάπτιστου δανειστήκαμε με 5,9% αντί για 6,3%. Σπουδαία τα λάχανα !

Το πρώτο «τεστ» των «αγορών» από τον κ Goldman Sahs, μετά τη «συμφωνία των Βρυξελλών»,απέδωσε προσφορές 7 δις ευρώ και το Δημόσιο άντλησε 5 δισεκατομμύρια. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 5,90%.Η Τιμή έκδοσης ήταν στο 99,428. Η διαφορά προς το γερμανικό bund έφτασε τις 316 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανάδοχοι ορίστηκαν οι τράπεζες Alpha Bank, Emporiki Bank, ING, Bank of America Merrill Lynch και Societe Generale . Η Προμήθεια ήταν 0,17%

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο Χαρτογιακάς (υπουργός Οικονομικών) εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τους σημερινούς όρους δανεισμού «αναλογικά με το πού βρισκόμαστε», χαρακτηρίζοντας πιο λογικό από την προηγούμενη φορά το επιτόκιο.

Πρόσθεσε πάντως πως το οικονομικό επιτελεί αναμένει πως τα spreads (σ.σ. δηλαδή το επιτόκιο δανεισμού) θα έχουν μία σταδιακή αποκλιμάκωση.

«Νομίζω πως είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μερικές μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταρρεύσουν τα spreads. Αυτό εμείς δεν το περιμέναμε. Εμείς ξέρουμε ότι τα spreads θα έχουν σταδιακή αποκλιμάκωση και λίγο-πολύ θα έχουν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, μόλις η Ελλάδα περάσει τη δυσκολία του Απριλίου και του Μαΐου», ανέφερε .


Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.
ότι, «Αν – και αυτό είναι ένα μεγάλο αν – η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα της παράσχουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα άλλα μέλη μας», «
Εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα», υπογράμμισε.

(Αυτό είναι επεξήγηση, του τι ακριβώς σημαίνει η πολιτική διακήρυξη των Βρυξελλών, και γιατί δεν την πήραν στα σοβαρά οι «αγορές»)

H Fitch θα διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που την αξιολογεί με BBB+, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά «το δίχτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα».

«Η ανακοίνωση (της ΕΕ) ήταν θετική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες επιλογές χρηματοδότησης και επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

«Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και της συνεχιζόμενης έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά την στρατηγική χρηματοδότησης των δημοσιονομικών».


Σπύρος Χατζάρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟ ΜΗΝΟΣ ΕΙΠΑΝ OTI ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΡΓΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΟΥ ΛΕΩ..

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ