Τα spreads δεν πέφτουν με δηλώσεις
Του Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=82437
Τα επιτόκια δεν πέφτουν με δηλώσεις και δημόσιες σχέσεις. Στην κυβέρνηση άργησαν πολύ να το καταλάβουν αυτό και στο μεσοδιάστημα πληρώσαμε κάτι παραπάνω.
Κάπου αλλού όμως, όπως στον καθ΄ ύλην αρμόδιο Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν το έχουν καταλάβει. Και πιθανόν να μην έχουν καταλάβει ακόμα τη δουλειά κάνουν, για αυτό και ασχολούνται με δημόσιες σχέσεις και συνεχείς δηλώσεις επί δηλώσεων.
Ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, άρχισε από σήμερα το πρωί να εμφανίζεται και σε πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης, για να εξηγήσει τα θέματα του δανεισμού. Τα spread, τα επιτόκια και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν κτήμα των απλών Ελλήνων φορολογουμένων… ανέλαβε να τα εκλαϊκεύσει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
Η εξέλιξη είναι αστεία και τραγική ταυτόχρονα. Το πρωί ο Πέτρος Χριστοδούλου εξηγούσε στο αέρα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα πρέπει να δανειστεί πάνω από 150 δισ. ευρώ…
Το ερώτημα είναι σε ποιους απευθύνεται; Στους επενδυτές αποκλείεται γιατί αυτοί ξέρουν καλά και ίσως καλύτερα και από τον ίδιο, τι ανάγκες δανεισμού έχει η Ελλάδα!
Αν απευθύνεται στους ιθαγενείς κατοίκους, πάλι κάνει λάθος καθώς τους φορτώνει με πρόσθετο άγχος και επιτείνει τη θλιβερότητα που έχει εγκατασταθεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Ένας καλόπιστος, μπορεί αναρωτηθεί γιατί κάθε τρείς και λίγο βγαίνει ο επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού και κάνει διαρκώς δηλώσεις;
Μέχρι πρόσφατα οι δηλώσεις γίνονταν στα ξένα ΜΜΕ, κάτι που έχει και αξία.
Οι δηλώσεις (συνεχείς) όμως στα εγχώρια ΜΜΕ, τι νόημα έχουν;
Και μήπως φαντάζεται κάποιος ότι θα πέσουν τα επιτόκια με δημόσιες σχέσεις και άλλα τέτοια;
Ο Πέτρος Χριστοδούλου ως έχων θητεύσει παλαιότερα στη JPMorgan και την GoldmanSachs, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι ξένοι επενδυτές δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Βλέπουν τα μεγέθη του δανεισμού, εκτιμούν τις ανακοινωθείσες πολιτικές και ανάλογα πράττουν.
Και βέβαια το ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του re-opening στο 20/ετές ομόλογα για άντληση 1 δισ. ευρώ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές των προαναφερομένων.
Γι΄αυτό εφεξής δουλειά και λίγα λόγια που πλέον δεν ενδιαφέρουν κανένα.
Από λόγια χορτάσαμε...
Μετά τις... ακαδημαϊκές στηρίξεις, δύσκολη η μάχη των spreads
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=43&artid=82398
Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση επαναφοράς του προβληματισμού, της έντονης νευρικότητας και της ανασφάλειας ήταν η σημερινή, καθώς εν μέσω εν μέσω θετικού – αρχικά – κλίματος στην Ευρώπη, το ΧΑ «κρέμασε» με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα.
Το γεγονός ότι το spread παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παραβλέποντας εντελώς και όλες τις διπλωματικές μάχες και πολιτικές στηρίξεις που πρόσφατα εξασφάλισε η κυβέρνηση, μαρτυρά πολλά.
Οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδος δεν καλυτέρευσαν μετά τις εξαγγελίες της Συνόδου Κορυφής, κάτι που προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό και μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά. Οι αγορές θα περιμένουν σαφώς πιο χειροπιαστά μηνύματα από την Ελλάδα – πέρα από τις πολιτικές – προφορικές στηρίξεις, ενώ αρκετοί παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ασαφές, ακαδημαϊκό και αόριστο το σχέδιο «ασπίδα» που ανακοίνωσε η Σύνοδος.
Δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι τα επιτόκια στα οποία θα δικαιολογείται η επίκληση της βοήθειας από την Ελλάδα, ούτε θέτει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες θα μπορούσαν θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα και «κόφτης», κάθε φορά που θα ξέφευγε το πράγμα. Παράλληλα, υπάρχει γενικώς αμφιβολία για το κατά πόσο είναι ρεαλιστική η απαίτηση για πλήρη ομοφωνία στο Eurogroup σε τυχόν αίτημα της Ελλάδος για βοήθεια, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ακριβώς θα είναι ο επικουρικός ρόλος του ΔΝΤ.
Βεβαίως, η απόφαση της ΕΚΤ να «ελευθερώσει» εκ νέου την πρόσβαση στη ρευστότητα από τις τράπεζες είναι καταλυτική για τη συνέχεια και σαφώς πιο πρακτική, άμεση και απτή από τις αόριστες (πολιτικές) εξαγγελίες της Συνόδου. Όπως και να ‘χει, οι αγορές με τον τρόπο τους δείχνουν ότι περιμένουν από την Ελλάδα να δείξει μέσω της πιστής τήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας, ότι δύναται να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση και τις λεπτές ισορροπίες.
Το γεγονός ότι το spread συνεχίζει να κρατιέται σε επίπεδα που είχε και προ της απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και προ της ανακοίνωσης Τρισέ για άνοιγμα στις κάνουλες πρόσβασης ρευστότητας για τις τράπεζες, είναι θέμα που προκαλεί προβληματισμό. Δείχνει ότι οι περιμένουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος είναι εφαρμόσιμο.
Μόνο τότε θα δείξουν την ανταπόκρισή τους. Άλλωστε, ασχέτως με τα όσα έχουν καταγραφεί εσχάτως για τις τακτικές των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, αυτά εξακολουθούν να «σκέπτονται» εντελώς τεχνοκρατικά.
Μέσα σ’ αυτό το θολό σκηνικό είναι σαφές ότι το χρηματιστήριο δεν δύναται να προεξοφλήσει αυθαίρετα τίποτα και αυτός είναι ο λόγος που μετά το ξέσπασμα της Παρασκευής επέστρεψε σε συνεδριάσεις μετριότητας, μείωσης τζίρου και άμυνας. Έτσι εύλογα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων – οι οποίες κάθε άλλο παρά ενθουσιάζουν – έχουν περάσει σε εντελώς δεύτερη μοίρα.
Ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης έκλεισε στις 2.095,64 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,95%, έχοντας υψηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 2.147,03 μονάδες όταν και κινήθηκε οριακά ανοδικά, όμως κατόπιν εντρύφησε στις πιέσεις, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 2.087,67 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 4,4 εκατ. ήταν πακέτα, ενώ ο συνολικός όγκος της αγοράς (σε τεμάχια) ήταν 31,4 εκατ. μετοχές.
Στο σύνολο της αγοράς μόνο 51 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά έναντι 125 που είχαν απώλειες, ενώ στον 20άρη μόνο οι ΟΠΑΠ, Intralot και ΕΛΠΕ έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Αντιθέτως, ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε μετοχές όπως ΔΕΗ (-4,27%), Alpha Bank (-4,05%), MIG (-3,95%), Πειραιώς (-3,79%), Εθνική (-3,29%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,98%).
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 1941. Η 87η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Η μεγάλη είδηση στις εφημερίδες ήταν η τελική επίθεση των Άγγλων για κατάληψη του Τομπρούκ, που έπεσε την ίδια ημέρα. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τα Ιωάννινα .Ο Μεταξάς χαροπάλευε. Το Δράμα του υψώματος 1630. Ο Διαγγελέας ανακοίνωσε τοπικές επιτυχίες και 150 αιχμαλώτους
Στις 22 Ιανουαρίου 1941, στο Ύψωμα 1630 στα Νοτιοανατολικά του Τεπελενίου , που το είχε καταλάβει το 39 ο Σύνταγμα Ευζώνων του Μεσολογγίου...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
1 σχόλιο:
ΔΙ.ΑΣ. εδώ ΔΙ.ΑΣ. Εκεί που είναι ο ΔΙ.ΑΣ.??? Σας γράφω από το κατεχόμενο κέντρο των Αθηνών μέρα με την μέρα οι ορδές παρανόμων μεταναστών αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς, για να ανεβώ από την περιοχή της οδού ηπείρου μέχρι την κυψέλη για μια δουλειά μου τρόμαξε το μάτι μου, φτάνοντας μέχρι την τρίτη σεπτεμβρίου τι από πακιστάν ιράκ αφγανιστάν δεν λέγετε, αποφασίζω να κατεβώ ποιο κάτω και να παω από μιχαήλ βόδα και να βγω στην αγίου μελετίου για καλύτερη ασφάλεια αλλά και εκεί τα πράματα ήταν πολύ χειρότερα, το τι κελεμπία και μπουργκά δεν λέγετε, μάλιστα η μιχαήλ βόδα είναι η οδός με μεγάλη κοινότητα πολωνών που σιγά σιγά εκτοπίζονται από πακιστανούς και αφγανούς, τελικά για ποιο συντομία πέρασα από την πλατεία του αγίου παντελεήμονα που την ώρα που πέρασα δεν είχε πολύ κόσμο καθώς είχε μια κλούβα τις αστυνομίας, το δε περίεργο είναι ότι από την δευτέρα που ανακοίνωσε το υπουργείο προστασίας του πολίτη??? ότι 2000 αστυνομικοί τις ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα είναι στους δρόμους, λοιπόν από την δευτέρα μέχρι σήμερα μόνο 5 μοτοσυκλέτες είδα και αυτές κοντά στην κυψέλη, το που περιπολεί αυτή η δύναμη παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, πάντος το ανησυχητικό είναι ότι ο πληθυσμός των παρανόμων είναι τεράστιος για το κέντρο τις Αθήνας, σαν να υπάρχει σχέδιο εκτόπισης των Ελλήνων από το ιστορικό κέντρο και μεταφορά του σε άλλες περιοχές, μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και υπουργία είναι μέσα στο κέντρο, βάλτε με το μυαλό σας τι έχει να γίνει αν ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη στην Αθήνα και με τους παράνομους να υπερτερούν αριθμητικά από τον ντόπιο πληθυσμό.
Δημοσίευση σχολίου