26/3/10

Επιχείρηση "Θηλιά" στη Λέσβο - Κυκλώθηκε από 8 τουρκικά μαχητικά

Ένα «πακέτο» COMAO από τέσσερα μαχητικά F-16 και τέσσερα αεροσκάφη κρούσης F-4E Terminator, κύκλωσαν σήμερα το πρωί την Λέσβο και παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στα δυτικά του νησιού.

Τα τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο Αιγαίο από τη νότια Λέσβο, ακουλούθησαν πορεία αρχικά δυτική και μετά βόρεια για να εξέλθουν βορείως της Λέσβου ακολουθώντας πορεία ανατολική. Με την κίνηση αυτή δημιουργούν αεροπορική «θηλιά» στα νησιά αφού το σενάριο προβλέπει τα τέσσερα μαχητικά κρούσης F-4E Terminator να εκτελούν αποστολές κρούσης στόχων εδάφους και τα τέσσερα F-16 σε αποστολή προστασίας να αποκρούουν προσπάθειες αναχαίτισης των F-4.

Για την χθεσινή αναχαίτιση μέσω ασυρμάτου του ελικοπτέρου του Λιμενικού και την κίνηση των τουρκικών μαχητικών εναντίον του δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το υπουργείο.

Τε ελληνικά μαχητικά παρακολούθησαν από απόσταση την κίνηση των τουρκικών στο πλαίσιο των διαταγών που έχουν λάβει να αποφεύγουν εμπλοκές με τα τουρκικά.

Οι τουρκικές προκλήσεις πλέον έχουν λάβει το χαρακτήρα «φρενίτιδας», αφού ποτέ στο παρελθόν, ούτε και τα χρόνια υψηλής έντασης 1996-1999 δεν σημειώνονταν καθημερινά περιστατικά όπως: Ναυτικές αποστολές βαθιά στην θαλάσσια ελληνική ενδοχώρα, νηοψίες σε ελληνικά εμπορικά σκάφη, αναχαιτίσεις επάνω από ελληνικό έδαφος, ελληνικών εναέριων μέσων, υπερπτήσεις μαχητικών επάνω από ελληνικά νησιά, έκδοση ΝΟΤΑΜ που να «κλειδώνουν» ελληνινά νησιά και ελληνικό θαλάσσιο χώρο και πολλά άλλα...

Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεό τους επόμενους μήνες η κατάσταση αυτή...

Νέα πρόκληση στο Φαρμακονήσι

Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, το ελικόπτερο του λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή του Φαρμακονησίου, δέχτηκε αναχαίτιση μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό ραντάρ της Datca.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τουρκικά μαχητικά σηκώθηκαν για να το αναχαιτίσουν αλλά αυτο πρόλαβε και προσγειώθηκε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: