19/12/08

Ιαπωνία: Μείωση επιτοκίων στο 0,1%

Στο 0,1% μείωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ενώ ανακοίνωσε νέους τρόπους για τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

Ο διοικητής της τράπεζας Μασαάκι Σιρακάουα και οι συνεργάτες του μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού από το 0,3% με επτά ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πρότεινε να αγοράσει εμπορικά χρεόγραφα προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η δεύτερη μείωση των επιτοκίων σε δύο μήνες γίνεται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια έως το μηδέν, οδηγώντας το ιαπωνικό γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου. Φέτος, το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 25%, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων.



Eξι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζουν νέα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας Τα νέα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2009.
Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν νέα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας τους, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2009, ανέφερε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Μόλις ολοκληρώσαμε το δείπνο με τα μέλη του Ecofin. Έκανα ένα γύρο στο τραπέζι και ρώτησα ποιών τα επιτελεία θα δουλέψουν στις διακοπές των Χριστουγέννων για να λάβουν νέα μέτρα ή για σχέδια ανάκαμψης που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη», είπε η Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της ανεπίσημης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Μπερσί.
«Απόψε γνωρίζω ότι έξι χώρες-μέλη θα κάνουν περισσότερα απ' όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί», συνέχισε, αρνούμενη να διευκρινίσει ποιες χώρες είναι αυτές.
Να σημειωθεί ότι στο δείπνο δεν συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Λουξεμβούργου.

Τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που προκάλεσε το μεγάλο σοκ στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η νευρικότητα κυριαρχεί στις αγορές .
Οι συντονισμένες κινήσεις από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες - την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας κ.α. - με τη διοχέτευση τεράστιας ρευστότητας στις τράπεζες και τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων τους, δεν ήταν αρκετές για να αμβλύνουν ουσιαστικά τα προβλήματα δυσλειτουργίας στις αγορές.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο παραδοσιακός τρόπος μετάδοσης της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν λειτουργεί στις σημερινές συνθήκες, όπου κυριαρχεί στις τράπεζες η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η αβεβαιότητα για το αύριο.
Ο παραδοσιακός τρόπος μετάδοσης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο εξής: Οι Κεντρικές Τράπεζες δίνουν περισσότερα κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια στις εμπορικές τράπεζες. Στη συνέχεια, οι εμπορικές τράπεζες δανείζουν με φθηνότερο χρήμα τους πελάτες τους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η οικονομία ενδυναμώνεται, καθώς η ζήτηση για επενδύσεις και κατανάλωση αυξάνεται.

Οι τράπεζες που θα είχαν πρόβλημα να πάρουν κεφάλαια από τις Κεντρικές Τράπεζες, λόγω έλλειψης ενεχύρων, δανείζονται από τη διατραπεζική αγορά και έτσι η οικονομία λειτουργεί κανονικά. Τι συμβαίνει, όμως, το τελευταίο διάστημα;
Πολλές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που είχαν απώλειες των επενδύσεων τους σε «τοξικά» ομόλογα, δεν μπορούν να δανεισθούν απευθείας από τις Κεντρικές Τράπεζες, επειδή δεν έχουν πλέον ισόποσους τίτλους να δώσουν ως ενέχυρο.
Οι τράπεζες αυτές, όμως, δεν μπορούν να δανεισθούν ούτε από τη διατραπεζική αγορά, γιατί οι τράπεζες που έχουν ρευστότητα φοβούνται να τη δώσουν σε άλλες τράπεζες και προτιμούν να την καταθέσουν με χαμηλότερο επιτόκιο στις Κεντρικές Τράπεζες.

Η συνέπεια είναι οι πράξεις στη διατραπεζική να είναι πολύ λίγες και βέβαια και το επιτόκιο πολύ υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο που χρεώνουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Η κατάσταση αυτή έχει προβληματίσει έντονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δια του Προέδρου της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει δηλώσει ότι εξετάζει διάφορες δυνατότητες για να ξεπερασθούν τα σημερινά αδιέξοδα και να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η μία σκέψη είναι να μειωθεί το επιτόκιο που πληρώνει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα που «παρκάρουν» σε αυτή οι εμπορικές τράπεζες με πλεονάζουσα ρευστότητα.
Το επιτόκιο αυτό είναι σήμερα 2% και αυτό το προτιμούν οι εμπορικές τράπεζες από το να δανείσουν άλλες τράπεζες με το επιτόκιο της διατραπεζικής που είναι πολύ πάνω από το 3% (και ενώ το επιτόκιο που χρεώνει η ίδια η ΕΚΤ έχει μειωθεί στο 2,5%). Εξετάζεται, λοιπόν, αν με την κίνηση αυτή θα δοθεί κίνητρο στις τράπεζες για να λειτουργήσει και πάλι η διατραπεζική.
Η δεύτερη σκέψη είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός διακανονισμού και εγγύησης των δανείων μεταξύ των τραπεζών στη διατραπεζική. Όμως, αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρουν ανάλογα οι χώρες της Ε.Ε., και σε αυτό αντιδρά η Γερμανία. Μια άλλη σκέψη είναι να δανείζει απευθείας η ΕΚΤ τις επιχειρήσεις και τα κράτη, αγοράζοντας ομόλογα που εκδίδουν και δίνοντάς τους την αντίστοιχη ρευστότητα.
Μια τέτοια κίνηση, όμως, έχει και τα μειονεκτήματά της, καθώς θα μπορούσε η ΕΚΤ να κατηγορηθεί για διακριτική μεταχείριση υπέρ ορισμένων επιχειρήσεων ή κρατών. Έτσι, ο κ. Τρισέ είπε ότι αυτό δεν εξετάζεται με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να αποκλείσει όμως την πιθανότητα να εφαρμοσθεί στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.


Υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1950 Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,4% το 2009, ενώ το 2008 αυξήθηκε κατά 2%.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιονομικών (IIF) προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2009 για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.
Η παγκόσμια οκονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2009, ενώ το 2008 αυξήθηκε κατά 2%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μειωθεί ο πλούτος που παράγεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950», ανέφερε ο Φίλιπ Σατλ, διευθυντής μακροοικονομικής ανάλυσης του Ινστιτούτου.
Σημειώνεται πως μέλη του είναι περισσότερες από 375 μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί απ' όλο τον κόσμο.
«Η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας και η επιδείνωση των εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές τρέφονται η μία από την άλλη και ενισχύονται από την ύφεση σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Το IIF εκτιμά ότι το συνολικό ΑΕΠ των ΗΠΑ, των 15 χωρών της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας θα υποχωρήσει κατά 1,4% το 2009. Από την κρίση θα πληγούν περισσότερο οι αναδυόμενες οικονομίες. Στην Κίνα η ανάπτυξη θα υποχωρήσει από το 9,3% στο 6,5% και στην Ινδία από το 6,2% στο 5%.
'Υφεση και μηδενικά επιτόκια το 2009
Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2009 και ανάκαμψη από τις αρχές του 2010, ενώ στελέχη κεντρικών τραπεζών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις επιτοκίων που θα αγγίζουν το μηδέν.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ήδη σε ύφεση και μαζί της «σέρνεται» και ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, μετά το «πάγωμα» της αγοράς των κατοικιών και των μεγάλων ζημιών που σημείωσαν οι τράπεζες διεθνώς. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν και η συνέχιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου έδειξε τελικά την αδυναμία του ΟΠΕΚ να ανακόψει την «κατρακύλα», καθώς είναι δείγμα του καθοδικού επενδυτικού κλίματος.
Χθες, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, δήλωσε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχισθεί το 2009. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2009 στο 2,5%, δηλαδή να μειωθεί κατά 5 μονάδες σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης του 2008. Αν και οι προβλέψεις για το 2010 θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω από το ΔΝΤ, ο κ. Λίπσκι διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...