19/12/08

Σεμνα και ταπεινα: «Υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ»+«Υπόθεση Κεφαλογιάννη».

Καταπέλτης για τους «γαλάζιους κουμπάρους» το στέλεχος της ΜΕΒΓΑΛ Δ. Συμεωνίδης

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας « ΜΕΒΓΑΛ» Δημ. Συμεωνίδης, κατά τη χθεσινή του κατάθεση χαρακτήρισε ,«ωμό εκβιασμό» τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου, του προέδρου της γαλακτοβιομηχανίας κ. Πέτρου Παπαδάκη και των δύο εκ των τριών «γαλάζιων κουμπάρων» κκ. Π. Αναγνωστόπουλου και Κ. Κωσταντινίδη , οι οποίοι μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Π.Αδαμόπουλο δικάζονται από τα τέλη του περασμένου μήνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το κακούργημα της εκβίασης.
Ο μάρτυρας εξιστόρησε όσα συνέβησαν, υποστηρίζοντας ότι πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Π. Αναγνωστόπουλος και Κ. Κωνσταντινίδης.
«Δέχθηκα τηλεφώνημα στις 3 Σεπτεμβρίου από τον Αναγνωστόπουλο, που γνώριζα ως εκτελωνιστή. Μου είπε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς το πρόστιμο, ανώδυνα. Μας ζήτησε να έρθουμε στην Αθήνα για να συναντηθούμε με ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στο King George, όπου ο Π. Αναγνωστόπουλος τούς σύστησε «ως άνθρωπο που συνεργαζόταν» τον σιτέμπορο Κ. Κωνσταντινίδη.Σύμφωνα με τον Δημ. Συμεωνίδη, ο σιτέμπορος από το Κιλκίς τούς είπε ότι είχε σχέσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού -χωρίς όμως να δώσει ονόματα- και ότι προσπάθησε να τους πείσει να αποφασίσουν εκείνη τη στιγμή ή να συνεργαστούν ή να καταβάλουν το επικείμενο πρόστιμο. Οπως φαίνεται από τη χθεσινή κατάθεση, οι άνθρωποι της ΜΕΒΓΑΛ βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για «φιλική εξυπηρέτηση, λόγω της γνωριμίας με τον Αναγνωστόπουλο. Ομως, τελικά, θα κόστιζε το 1/10 του προστίμου, που μάθαμε ότι έφτανε τα 24 εκατ. ευρώ. Οταν το ακούσαμε, σοκαριστήκαμε. Κοκκίνισα από οργή. Ηταν ένας ωμός εκβιασμός».Ο μάρτυρας πάντως στάθηκε στο γεγονός ότι ο Κ. Κωνσταντινίδης τού δημιούργησε την εντύπωση πως είχε «πρωτογενή ενημέρωση και επαφή με ομάδα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού», αλλά και ότι στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να «αποκαλυφθούν ο εκβιασμός και οι υπεύθυνοι». Οσο για τον «άγνωστο» που προειδοποίησε τηλεφωνικά στις 25 Αυγούστου τον Δ. Συμεωνίδη ότι επίκειται πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ, ζητώντας το 10% για να μεσολαβήσει, η υπεράσπιση Αδαμόπουλου παρουσίασε έγγραφο άρσης απορρήτου του τηλεφώνου του διευθύνοντος συμβούλου από τη Vodafone. Σύμφωνα με αυτό, μόνο ένας μη αναγνωρίσιμος αριθμός υπήρχε, που όμως εκείνη τη μέρα κάλεσε τον Δημ. Συμεωνίδη πέντε φορές, και όχι μία. Στο συμπέρασμα αυτό αντέδρασε έντονα η πολιτική αγωγή, υποστηρίζοντας ότι η Vodafone μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τους συνδρομητές της και τίποτα δεν αποκλείει ο «άγνωστος» να ανήκει σε άλλη τηλεφωνική εταιρεία.

5 μήνες με αναστολή στον Κεφαλογιάννη για την υπόθεση με τη χασισοφυτεία

Ποινή φυλάκισης 5 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου στον πρώην υπουργό, επί δεκαετίες βουλευτή Ρεθύμνου Ν.Δ. και μέχρι πρότινος σύμβουλο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια και μέσα στις αίθουσες δεκάδες οπαδοί και φίλοι του Γ. Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει από αστυνομικό ν' αλλάξει την κατάθεσή του υπέρ ατόμου που ήταν υπόδικος για εμπορία ναρκωτικών και ο οποίος σήμερα έχει καταδικαστεί. Πρωτοδίκως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχε επιβάλει στον κ. Κεφαλογιάννη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και ψευδορκία.

Αυτή τη φορά δεν επανέλαβε τα περί σκευωρίας ο Ι. ΚεφαλογιάννηςΟ συγκατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα Αρκάδιος Σπανουδάκης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης και πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ, κρίθηκε επίσης ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή. Πρωτοδίκως είχε δικαστεί σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών.Η δίωξη είχε ασκηθεί από τον αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, Γ. Πατεράκη, τον περασμένο Μάιο και ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης επισπεύτηκε προκειμένου να μην παραγραφούν τα αδικήματα λόγω παρέλευσης πενταετίας από τη φερόμενη τέλεσή τους. Στην απολογία του ο Γ. Κεφαλογιάννης παραδέχτηκε πως είχε συναντηθεί στο γραφείο του με αστυνομικό, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση χασισοφυτείας. Επανέλαβε πως δεν ζητήθηκε απ' αυτόν τίποτα περισσότερο παρά μόνο ενημέρωση για το τι πραγματικά είχε συμβεί, καθώς ο πατέρας του κατηγορούμενου είχε προστρέξει στο πολιτικό γραφείο του και ζήτησε τη βοήθειά του επειδή, όπως του είπε, συντελείται αδικία εις βάρος του παιδιού του.Ο κ. Σπανουδάκης επανέλαβε πως τηλεφώνησε σ' έναν εκ των αστυνομικών μαρτύρων κατόπιν επιθυμίας του κ. Κεφαλογιάννη και του ζήτησε να επισκεφθεί τον πολιτικό στο γραφείο του. Υποστήριξε πως του μετέφερε μήνυμα του υπουργού ότι θέλει να τον συναντήσει και πέραν αυτού αρνήθηκε πως γνώριζε οτιδήποτε άλλο.«Η απόφαση είναι αντίθετη με το κοινό αίσθημα των Ρεθυμνιωτών» δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης μετά το πέρας της δίκης.Αυτή τη φορά πάντως δεν επανέλαβε τις κατηγορίες για σκευωρία και στημένη δίκη, όπως είχε γίνει μετά την πρωτόδικη απόφαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Ο Δημήτριος Ράλλης ήταν γιος του Γεωργίου Ράλλη, νομικού, πολιτικού και μέλους της...