22/12/08

Κρύβουν τα έγγραφα για το σχέδιο Ανάν

Δικαστική κόντρα της CIA με ερευνητές για τις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Στα δικαστήρια οδηγείται η πολύχρονη διαμάχη της CIA με ομάδα ερευνητών και δημοσιογράφων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον νόμο Freedom of Information Act (FOIA) κατάφεραν να εντοπίσουν -και σε μερικές περιπτώσεις να φτάσουν- σε σημαντικό αριθμό απόρρητων εγγράφων που αφορούν την χρηματοδότηση του σχεδίου Ανάν και της αποστασίας του 1965, την υπόθεση των Ιμίων, όπως και το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου.
Η εκτελεστική γραμματέας της αρμόδιας επιτροπής της CIA, κ. Ντελόρες Μ. Νέλσον, με επίσημη επιστολή, ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2008, απορρίπτει κάθε συζήτηση για παράδοση των φακέλων και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί «η προστασία του υλικού», που αφορά τις κρίσιμες και σημαντικές αυτές υποθέσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Με βάση σειρά αμερικανικών νόμων, η ερευνητική ομάδα υπέβαλε αίτημα για την αποδέσμευση και τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων. Το αίτημά απευθύνθηκε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, στην USAID, στη CIA, στο Πεντάγωνο και ειδικά στην DIA. Στην περίπτωση της αποστασίας του 1965, το αίτημα υποβλήθηκε και στον Λευκό Οίκο, ειδικά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με το οποίο διατηρούσε επαφή ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τόμας Πάπας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός απόρρητων εγγράφων, για τα οποία οι ερευνητές και οι δημοσιογράφοι, είχαν βάσιμες πληροφορίες, ότι αναφέρονται σε χρηματισμό Ελλήνων υπηκόων (το 1965), και Κυπρίων πολιτών (το 1974 και το 2004).
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η απόφαση της CIA για την προστασία των εγγράφων για την αποστασία και το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου θεωρείται εξωφρενική, καθώς έχουν περάσει 43 χρόνια από την αποστασία και 34 από την τραγωδία της Κύπρου. Αλλά, και η απόφαση για τα Ιμια και την χρηματοδότηση του σχεδίου Ανάν, είναι αδικαιολόγητη, αν και πρόκειται για «φρέσκιες» υποθέσεις, που αφορούν τον πρόσφατο στρατηγικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής.
Η ερευνητική ομάδα θεωρεί προκλητική πράξη την απόφαση της CIA να προστατεύσει πάση θυσία αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι αρχικά η USAID αρνήθηκε ότι διέθετε οποιαδήποτε έγγραφο που αφορούσε την δραστηριότητά της και τα έργα που χρηματοδότησε στο νησί. Στη συνέχεια, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδώσει λογοκριμένο υλικό, από το οποίο συμπεραίνεται ότι η USAID είχε σχεδιάσει να διαθέσει εκατομμύρια δολάρια με τρόπο που να προβάλλονται και να ενισχύονται οι προσπάθειες και οι προτάσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η USAID χρησιμοποιεί από το 1997 ως οχήματα για την διάθεση των κονδυλίων, διευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως την UNDP και την UNOPS, οι οποίες μέχρι και σήμερα αρνούνται να συνεργαστούν με την αρμόδια κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ισχυρή διαμαρτυρία της Λευκωσίας προς το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, τον περασμένο Ιούνιο, αγνοήθηκε με προκλητικό τρόπο από τους στενούς συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς. Η USAID και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, χρησιμοποίησαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (NGO's), οι οποίες εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού. Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ διέρρευσε ένα κατάλογο με οργανώσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση, φροντίζοντας να καλύψει τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και πρόσωπα που ηγήθηκαν των ΜΚΟ.
Τα τηλεγραφήματα για τα Ίμια ΓΙΑ το θέμα των Ιμίων, στόχος αποτελούσαν τα τηλεγραφήματα που απέστειλαν από την Αθήνα ο πρέσβης Τόμας Νάϊλ και ο επιτετραμένος Τόμας Μίλερ, και από την Άγκυρα η εκεί αμερικανική πρεσβεία. Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, μετά από απανωτές εφέσεις, αναγκάστηκε να παραδώσει εκατοντάδες σελίδες με σημειώσεις και τηλεγραφήματα, τα οποία στη συνέχεια λογοκρίθηκαν άγρια από διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην ελληνική και την τουρκική πρωτεύουσα. Μετά από προσπάθεια δύο ετών, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό αρκετών εγγράφων, τα οποία ρίχνουν φως στο παρασκήνιο των συζητήσεων που είχε βασικά ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον ομόλογό του, Γουόρεν Κρίστοφερ και τον κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Η δικαιολογία την «προστασία»
Η επιστολή της κ. Νέλσον, είναι πανομοιότυπη, αλλά αλλάζει κάθε φορά το θέμα στο οποίο αναφέρεται. H προστασία των εγγράφων δικαιολογείται ως εξής: «Η Επιτροπή Διάθεσης της Υπηρεσίας (ARP) έχει εξετάσει την ένστασή σας και αποφάσισε πως το υλικό το οποίο απαγορεύθηκε στην ολότητά του, πρέπει να συνεχίσει να προφυλάσσεται από διάθεση επί τη βάσει των εξαιρέσεων του FOIA (b)(1) και (b)(3).
Συνεπώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας, η ARP έχει αρνηθεί την ένστασή σας. Προς πληροφόρησή σας, οι κανονισμοί της Υπηρεσίας παραθέτονται στο τμήμα 1900 της ενότητας 32 του Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του FOIA, έχετε το δικαίωμα να απαιτήσετε δικαστική αναθεώρηση αυτής της απόφασης σε Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών».


"Φιλελεύθερος"
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/12/blog-post_4492.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: