23/12/08

«Μαύρες» προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανεργία


Ερχεται «τσουνάμι» ανεργίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει 25 εκατ. νέους άνεργους έως το 2010.

Η κρίση στην Αθήνα.18000 νέοι άνεργοι μέσα στο 2009.

Το πρώτο τετράμηνο του 2009 αναμένουν να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ).σύμφωνα με έρευνα του επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις της κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 450 επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ στο διάστημα 27-28 Νοεμβρίου 2008 από την εταιρεία marc AE.

Η σκέψη για μείωση του προσωπικού απασχολεί το 29,9% των μελών του ΒΕΑ. Μάλιστα το 18% θεωρούν αναπόφευκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με το Επιμελητήριο -αναγόμενα στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μισές από αυτές σκέφτονται μείωση προσωπικού. Σε απόλυτους αριθμούς και με την υπόθεση ότι κάθε επιχείρηση σκέφτεται να απολύσει μόνο έναν εργαζόμενο, οι εν δυνάμει άνεργοι από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αθήνας ανέρχονται στις 18.000.
Στην έρευνα αποτυπώνεται και η απαισιοδοξία των μελών του ΒΕΑ για τον τζίρο του επόμενου έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών αναμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου για το 2009. Το 45,4% μάλιστα αναμένει σημαντική μείωση και το 29,6% μικρότερη. Τζίρο στα ίδια περίπου επίπεδα με τον φετινό αναμένει το 10,8% ενώ μόνο το 3,7% ελπίζει σε κάποια αύξηση.

Για την πρόταση Μίχαλου για συμφωνία επιχειρήσεων με τους εργαζόμενούς για λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Π. Ραβάνης, δήλωσε: «εμείς πιστεύουμε πως στο καράβι είμαστε οι εργοδότες μαζί με τους εργαζόμενους ,για αυτό και θέλουμε να υπάρξουν μέτρα για την επιδότηση της εργασίας».

25 εκ άνεργοι

Εκτίναξη του αριθμού των ανέργων μέχρι το 2010, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προβλέπει ο ΟΟΣΑ Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία ,ως το 2010 θα υπάρχουν 20 με 25 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι στον κόσμο, εκ των οποίων 8 με 10 εκατομμύρια στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.
«Οι κατασκευές είναι ένας τομέας που πλήττεται ιδιαίτερα επειδή η δραστηριότητά του σταμάτησε απότομα, γεγονός που έπληξε σοβαρά χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία», είπε ο κ. Γκουρία.

Στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί 2 εκατ. θέσεις εργασίας , ενώ σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εργασίας, οι απολύσεις από εργοστάσια αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της μείωσης αυτής.Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, μειώθηκαν κατά 533.000 .Αυτή ήταν η σημαντικότερη υποχώρηση των τελευταίων 34 ετών, από την έναρξη της πρώτης μεγάλης μεταπολεμικής ύφεσης.
Σύμφωνα με τους "οικονομικούς αναλυτές", η παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας από τον Δεκέμβριο του 1974 (όταν είχαν χαθεί 602.000), ενώ το επίπεδο ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 6,7%, στο υψηλότερο σημείο από το 1993.

Οι απολύσεις χτύπησαν και την Κίνα

Η ανεργία στην Κίνα άρχισε να αντανακλά τις αλλαγές στη διεθνή οικονομική κατάσταση. Αυτό ισχύει ειδικά για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε τομείς εντατικής απασχόλησης. Μερικές έκλεισαν, άλλες διέκοψαν ή μείωσαν την παραγωγή τους, και κατά συνέπεια προχώρησαν σε πολλές απολύσεις.
Ο αριθμός των νέων ανέργων είχε φθάσει τα 10,5 εκατ. τους πρώτους 10 μήνες του 2008, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος κατά 2%.
Η ανεργία αυξήθηκε αισθητά τον Οκτώβριο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε την καρδιά της κινεζικής βιομηχανίας, και το πλήθος των ανέργων αναμένεται να μεγεθυνθεί κι άλλο το 2009, σημείωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιν Ουέιμιν και πρόσθεσε ότι η σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Κίνας είναι η "σταθεροποίηση της απασχόλησης".
Η επίσημη ανεργία στις πόλεις βρίσκεται στο 4% και ο κ.Γιν εξέφρασε φόβους ότι θα φθάσει το 4,5% πριν το τέλος του έτους. Στο ποσοστό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια εργαζομένων που έφυγαν από την επαρχία αναζητώντας καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα-και αυτοί είναι που "πλήττονται περισσότερο", είπε ο Κινέζος υπουργός.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν μαζικές απολύσεις στην επαρχία Γκουανγκντονγκ, όπου απασχολούνται περί τα 27 εκατ. μεταναστών ,από την επαρχία, εργατών, καθώς τα εργοστάσια κλείνουν εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: