25/12/08

Ο Χάρολντ Πίντερ ταξιδεύει για τη γη των Μακάρων.


Αντίο σε έναν από τους τελευταίους μεγάλους διανοούμενους.

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος υπέφερε από καρκίνο .Τον θάνατο του Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005, ανακοίνωσε η σύζυγός του Αντόνια Φρέιζερ στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.Ειχε γεννηθεί στις 10 Οκτωβρίου 1930.

«Ήταν ένας σπουδαίος άνδρας και ήταν προνόμιο να ζω μαζί του για περισσότερα από 33 χρόνια. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας», έγραψε η Φρέιζερ.

Ο Πίντερ έχει συγγράψει 29 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται , μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα,ενώ είχε σκηνοθετήσει και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Ο Πίντερ, γιος Εβραίου ράφτη, γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1930 στο Χάκνι, συνοικία του ανατολικού Λονδίνου και παρακολούθησε για σύντομο χρονικό διάστημα δραματική σχολή. Το 1949 αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία για τη βασίλισσα . Το 1957 έγραψε «Το Δωμάτιο», και ακολούθησε αμέσως το «Βουβό γκαρσόνι» και την επόμενη χρονιά το «Πάρτι Γενεθλίων».
Η επιτυχία τον βρήκε με τον «Επιστάτη» το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών των 36 έργων που ακολούθησαν είναι ο «Εραστής» (1962), η «Επιστροφή» (1964), οι «Παλιοί Καιροί» (1971) και η «Προδοσία» (1979).
Ο Χάρολντ Πίντερ, μαζί με τον Άρθουρ Μίλερ ταξίδεψαν πριν από είκοσι χρόνια στην Τουρκία, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων-θυμάτων της δικτατορίας. Ύψωσε τη φωνή του για τη γενοκτονία των Κούρδων, για την ανατροπή της δημοκρατίας στη Χιλή, και τη στήριξη των δικτατοριών στη Λατινική Αμερική από τις ΗΠΑ, για την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και τον πόλεμο στο Κόσοβο, (1999), κατήγγειλε την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), χαρακτηρίζοντας τον Τόνι Μπλερ με « ανόητο » και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».
. Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον Αμερικανό Ρόναλντ Ρίγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε το 2005, από την οποία ο ίδιος απουσίαζε λόγω υγείας, ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας ζητούσε να οδηγηθούν οι Μπους και Μπλερ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επειδή ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Μεταξύ άλλων στο λόγο του εκείνο ανέφερε:
«Η γλώσσα της πολιτικής, που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, δεν ανήκει σε καμμία από τις περιοχές μας, μια και η πλειοψηφία των πολιτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ενδιαφέρονται όχι για την αλήθεια αλλά για την εξουσία και στην διατήρηση της εξουσίας. Για να διατηρήσετε την εξουσία είναι βασικό ο κόσμος να παραμένει σε πλήρη άγνοια, και κυρίως άγνοια της αλήθειας, ακόμα και για την αλήθεια που αφορά στη ζωή τους. Μας τρέφουν, λοιπόν, αποκλειστικά με ψέματα»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...