27/12/08

Τα Αμερικανικά κόλπα με την Ουκρανία θα παγώσουν την Ετρώπη;

Η Γκαζπρόμ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους για καθυστερήσεις λόγω της διένεξης με την Ουκρανία.

Ο διευθυντής της Γκάζπρομ Αλεξάνταρ Μίλερ με επιστολή του ,που απευθύνεται προς τους ευρωπαίους πελάτες της εταιρείας , σύμφωνα με το Interfax, προειδοποίησε , ότι η διένεξη για τα χρέη της Ουκρανίας, (την κυριότερη χώρα μέσω της οποίας διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο), μπορεί να επηρεάσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη.

«Η Γκάζπρομ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη (...). Ωστόσο, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν σύμφωνα με ένα μη ευνοϊκό σενάριο, τα πρόβληματα της διέλευσης από την Ουκρανία θα γίνουν κοινά πρόβληματα για τη Ρωσία και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ.Μίλερ και συνέχισε :
«Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να σας προειδοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι υποχρεώσεις διέλευσης θα τηρηθούν, δεδομένου ότι η Ναφτογκάζ παραβιάζει συστηματικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Η Γκάζπρομ διεκδικεί από την ουκρανική εταιρία Ναφτογκάζ, την εξόφληση χρεών, άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις παραδόσεις αερίου ως το φθινόπωρο του 2008.

Η ρωσική εταιρία επιμένει στην εξόφληση αυτή, χωρίς την οποία απειλεί ότι από την 1η Ιανουαρίου δεν θα παραδίδει πλέον αέριο στην Ουκρανία, από το έδαφος της οποίας διέρχεται το 80% του ρωσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...