30/12/08

Ανασκόπηση Γεγονότων 2008

Lehman,πετρέλαιο,ακρίβεια,κερδοσκοπία,
Τραπεζίτες,Τρισέ,Αιγαίο, Χριστόφιας,Βατοπέδιο, real estate,Siemens,South Streem,και ασφαλιστικό ,τα κλειδιά.

Η χρονιά που πέρασε σε 1680 λέξεις.

Σπύρος Χατζάρας

Το 2008, που ηταν δίσεκτο,θα αφήσει έντονα τα σημάδια του, στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, επειδή κατέρρευσε, μαζί με την χρεοκοπία της Lehman Brothers (15 Σεπτεμβρίου ),και τέθηκε εν αμφιβόλω , το σύστημα ,των Τοκογλύφων , των επενδυτών, και της Αγοράς. Θα το θυμόμαστε σαν το 1929, αλλά ταυτόχρονα και σαν το 1940.

-Το 2008 αποφύγαμε στο παρά 5, την επίθεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ κατά του Ιράν, που είχε σχεδιαστεί για να τη «γλιτώσουν» οι τραπεζίτες, και έπεσε στα μαλακά, η κρίση του Καυκάσου, που δρομολογήθηκε στις ( 7Αυγούστου ), χάρη στην παρέμβαση Σαρκοζί , ενώ η κ.Ράις και ο κ. Τσένει, τα είχαν σχεδιάσει διαφορετικά.

-Το σημαντικότερο γεγονός, για την Ελλάδα, επειδή θα έχει και συνέχεια, ήταν οι συνεχιζόμενες καταλήψεις, από την τουρκική αεροπορία ,του εναέριου χώρου του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου, χωρίς την επιβαλλόμενη ελληνική αντίδραση.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ο εναέριος χώρος της, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, και ακολουθούν την τύχη των Υμίων.

-Εξαιρετικής σημασίας, επίσης για το μέλλον, ήταν και η πολιτική ανατροπή, στην Κύπρο, του «Όχι» στο σχέδιο Ανάν, με την εκλογή ,στις 24 Φεβρουαρίου ,του Δημήτρη Χριστόφια. (Λέγεται και ότι βοήθησαν τα μαύρα ταμεία της USAID). Ο εθνικός ηγέτης Τάσσος Παπαδόπουλος, έφυγε νωρίς, για τη γη των Μακάρων, στις 12 Δεκεμβρίου, (του αγίου Σπυρίδωνα).

-Σημαντικότατη, ήταν και η διαφωνία της χώρας μας, στο Βουκουρέστι, (2-3 Απριλίου), για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς και η παραλαβή από τον κ. Καραμανλή της επιστολής Γκρούεφσκι (14 Ιουλίου) που έθετε θέμα επιστροφής περιουσιών και αναγνώρισης μειονοτικών δικαιωμάτων στους «Μακεδόνες».

-Το πετρέλαιο υπό την «απειλή» της επίθεσης στο Ιράν, έφτασε στις 9 Ιουλίου τα 146 δολάρια, αφού για μια εβδομάδα βρισκόταν στα 138 δολάρια, επειδή το Ιράν εκτόξευσε δοκιμαστικά βολές 13 βαλλιστικούς πυραύλους και το Ισραήλ έκανε κοινές ναυτικές ασκήσεις με τον αμερικανικό στόλο στη Μεσόγειο. Στις αρχές Ιουνίου ο Τζώρτζ Σόρος είχε καταθέσει στην αμερικανική γερουσία, ότι η τιμή των 135 δολαρίων ήταν εξωπραγματική το αποτέλεσμα κερδοσκοπίας.( Της Goldman Sachs και της ετοιμοθάνατης Lehman). Στις 30 Ιουνίου το πετρέλαιο ήταν στα 143 δολάρια.
Στις 6 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη ο κ.Jean- Claude Trichet, ανακοίνωσε ότι σκέπτεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Το ευρώ, μετά τις δηλώσεις Τρισέ, εκτινάχτηκε στα 1,5601 δολάρια (από τα 1,5366 δολάρια που είχε υποχωρήσει όταν δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την πτώση των παραγγελιών στή γερμανική βιομηχανία και τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ), με συνέπεια να ανακοπεί η ανάκαμψη του δολαρίου. Μετά τις δηλώσεις Τρισέ, η τιμή του αργού, έκανε ημερήσιο ρεκόρ ανόδου έξι δολαρίων και εκτινάχτηκε στα 128,38 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Nέας Yόρκης. (Μετά πήγε 135, 138, και στα 147 ...κάηκαν).
Τον Ιούλιο ο κ. Τρισέ, (χειροκροτούμενος) αύξησε το βασικό επιτόκιο σε 4.25%, για να «αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» , (αλλά και για να σπρώξει το πετρέλαιο προς τα πάνω) .
Η «ναυαρχίδα» του γερμανικού κεφαλαίου η εφημερίδα Handelsblatt του Ντύσελντορφ ,έγραφε με τίτλο «Ζητείται πολιτικό προσωπικό με τόλμη». «Η φάση όπου οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια μπορούσαν να αποφύγουν την ριζική εξυγίανση των οικονομικών τους με χαμηλούς τόκους, πέρασε ανεπιστρεπτί .Το μερίδιο των κρατικών δαπανών που θα απορροφηθούν για την αποπληρωμή τόκων θα αυξηθεί .Τα περιθώρια των εκλογικών δώρων συρρικνώνονται. Ζητείται πια πολιτικό προσωπικό και ηγεσίες που διαθέτουν τόλμη για μη δημοφιλείς αποφάσεις.»( Κάτι ανάλογο ψάχνει και ο ΣΕΒ στην Ελλάδα.Το κόστος αποπληρωμής των τόκων αυξήθηκε για την Ελλάδα κατά 14% ή 1,4 δίς ευρώ). Η ιταλική Corriere della Sera έγραφε: «Η ΕΚΤ διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος γι’ αυτό αύξησε κ το βασικό επιτόκιο». ( Οι «παπαγάλοι» είναι διεθνές φαινόμενο).

-Στις 11 Ιανουαρίου, χιόνισε και για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια στη Βαγδάτη. Η φύση προειδοποίησε. Το 2008 θα ήταν σημαδιακή χρονιά . Στις 23 Ιανουαρίου, Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τουρκία. για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια. Και αυτό σημαδιακό, (για την Civitas, που ετοίμασε την επίσκεψη,και τις δηλώσεις).

-Tα άλλα μεγάλα γεγονότα ,με τη σειρά, ήταν, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ( 17 Φεβρουαρίου), ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την εξουσία στην Κούβα στον αδελφό του.(19 Φεβρουαρίου), η ομαλή μεταπολίτευση στη Μόσχα, με την εκλογή του Μεντβέντεβ, ( 2 Μαρτίου) και την μετάβαση του Πούτιν στην πρωθυπουργία. Ο Θαπατέρο κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία. ( 9 Μαρτίου). Ο Μπερλουσκόνι ξανά πρωθυπουργός στην Ιταλία. ( 14 Απριλίου). 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής αποφάσισαν παράλληλα με την MERCOSUR που είναι το ανάλογο της ΕΟΚ ,τη δημιουργία της «Ένωσης των Εθνών της νοτίου Αμερικής» (Unasur), και την έκδοση του νομίσματος. ( 23 Μαΐου) . Ο Γκούεφσκι σάρωσε στις εκλογές στα Σκόπια. ( 1η Ιουνίου) . Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, (έναρξη 8 Αυγούστου),η εκλογή του Μπαράκ Obama ,( 4 Νοεμβρίου) ,η τρομοκρατική επίθεση στο Taj Mahal Palace της Βομβάης (27 Νοεμβρίου -195 νεκροί), και η επίθεση του Ισραήλ στα Γάζα.

-Το ελληνικό 2008 ,άρχισε με την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη. Στις 2 Ιανουαρίου τα κανάλια φώναζαν ότι το πετρέλαιο πήγε από τα 96 στα 100 δολλάρια. Επειδή «κάλπαζε» το πετρέλαιο, κάλπαζαν και οι τιμές, στα ράφια. Το 2008 ήταν χρόνια ακρίβειας και κερδοσκοπίας.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στις 2 Ιανουαρίου, ήταν 1,4643, και επομένως το βαρέλι κόστιζε 68.2 ευρώ, όσο δηλαδή και τον Σεπτέμβριο, αλλά τότε τα «κανάλια» έλεγαν ότι ήταν φθηνό!
Στις 29 Φεβρουαρίου. το δολάριο έπεσε στο 1.5239 ευρώ, και το πετρέλαιο στα 62.1 ευρώ. (94,74 δολ).

-Κοιτάζοντας , τα « ελληνικά» πολιτικά γεγονότα ,του 2008, που άρχισαν με τους καβγάδες Θέμου-Ταρζάν και την ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου , βλέπουμε μια ευθεία γραμμή, που ενώνει το « άλμα του κ. Ζαχόπουλου στο κενό» , με τους καλόγερους της Μονής Βατοπεδίου, τα όνειρα των 15 χρόνων, και τα τηλεοπτικά παράθυρα, στα οποία συνωθούνται, πολιτική, ιστορία, παγκοσμιοποίηση, ο Λάκης, οι Πολιτικοί, οι απατεώνες ,οι λυμεώνες, οι εργολάβοι , οι εγχώριοι πράκτορες , το τρίτο και τέταρτο φύλλο, οι αδικημένοι και οι πονηροί, και φυσικά οι «ακριβές» καλλίγραμμες που κάνουν καριέρα.

-Από αυτή την άποψη, η είδηση του 2008 είναι, ότι τα «δελτία των 20.00» παραμένουν το «μήνυμα».

-
Πολλοί θα πουν ότι η είδηση της χρονιάς ήταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου .
Μέγα λάθος. Η είδηση, είχε θαφτεί , για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Επομένως ήταν «κατεψυγμένη». Όπως και οι αποκαλύψεις ,για την Ζήμενς.
Το γεγονός της χρονιάς, ηταν ότι κάποιες, ( εγχώριες ή αλλοδαπές «δυνάμεις» ), τα έβγαλαν στον Φόρο, για να εκβιάσουν, τους «λερωμένους. Στις 29 Απριλίου πάντως, υπεγράφη η συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Streem.
Το ψευδογεγονός της χρονιάς ήταν η πυρπόληση της Αθήνας, ( 7 Δεκεμβρίου), σε λάιβ μετάδοση, από τα «τάγματα εφόδου» του Σόρος, και τους επαναστάτες της Εκάλης και του Παλαιού Ψυχικού, του Alexis.
To ψευδογεγονός, που έγινε γεγονός της χρονιάς, ήταν η στημένη συνέντευξη του κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ, (7 Σεπτεμβρίου). Διάβασε τις σωστές απαντήσεις, στις ερωτήσεις που είχαν μοιράσει, το «σύστημα Ρουσόπουλου» έκανε τη δουλειά του, αλλά δεν είπε αυτά που έπρεπε να πει .Καί άρχισε το ξήλωμα.
Η « συνέντευξη» στην 73 ΔΕΘ, θα μείνει στην ιστορία ως το όριο της επικοινωνιολογίας, και θα διδάσκεται, ως παράδειγμα προς αποφυγή, στο Ινστιτούτο Tavistock.
Το «σύστημα» πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο.

-Ο υπουργός real estate & offshore κ. Βουλγαράκης παραιτήθηκε (12 Σεπτεμβρίου), παρενέβη ο εισαγγελέας με τη δέσμευση των λογαριασμών της μονής Βατοπεδίου . (13 Σεπτεμβρίου), η Metron analysis ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια προηγείται στην κοινή γνώμη, (δημοκοπικά), το ΠΑ.ΣΟ.Κ ,(15 Σεπτεμβρίου), και σαν αποτέλεσμα εγκατέλειψε τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, ή υπουργική σύζυγος..( 16 Σεπτεμβρίου). Ο γιος του ταχυδρόμου, κατέβηκε από το τραίνο, στις 23 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραμανλής ομολόγησε το mea culpa στις 16 Δεκεμβρίου. Χρειάστηκε 100 μέρες, για να το καταλάβει .

-Μια μεγάλη είδηση, που δεν βρήκε χώρο, στα δελτία των 20.00, ήταν επιστημονική ανακοίνωση ότι η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έγινε το 1613 π.Χ (3 Δεκεμβρίου).

-Μεγάλη είδηση ήταν και το «ασφαλιστικό» . Η κυβέρνηση παρουσίασε το τελικό της σχέδιο «13 από 133», (ταμεία !) στις 5 Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε όπως συνήθως, την πολιτική ευθύνη, για τη μεταρρύθμιση, « υπέρ των πολλών». Στις 6 Μαρτίου, άρχισε το επικοινωνιακό χάπενινγκ του κ.Αθανασόπουλου, που κατάτρομοκράτησε, τον ελληνικό λαό με τις αδικαιολόγητες διακοπές ρεύματος, με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των απεργών και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στις 9 Μαρτίου γίναμε «εθνικά υπερήφανοι» για τους πλούσιους μας. Το Βήμα ανακοίνωσε ότι η λίστα των δισεκατομμυρίων του πλανήτη του περιοδικού «Forbes» περιέλαβε για πρώτη φορά, τρεις Έλληνες εφοπλιστές, μαζί με τον παλαιό κ. Σπύρο Λάτση . Τώρα στην παρέα των ελλήνων δισεκατομμυριούχων συμμετέχουν πλέον και οι κκ. Γιώργος Οικονόμου, Γαβριήλ Παναγιωτίδης και ο δρ Γιάννης Κούστας.

-Τον Μάιο ξέσπασε το σκάνδαλο με το «επιμολυσμένο» ηλιέλαιο. Που δεν ήταν «επιμολυσμένο», αλλά κανονικότατα αναμεμιγμένο με παραφινέλαιο σύμφωνα με την συνταγή της Gargill . Στις 20 Μαΐου παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, και στις 21 Μαΐου δόθηκε εντολή απόσυρσης όλων των ηλιελαίων. Μετά ακολούθησε το γάλα με μελαμίνη, και οι διοξίνες στα γουρουνόπουλα
Τα ελληνικά γεγονότα που πρέπει να θυμόμαστε:
28 Ιανουαρίου έγινε «Μακαριστός» ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στις 16 Φεβρουαρίου ενθρονίστηκε ο Ιερώνυμος. 19 Φεβρουαρίου κατατέθηκε η πρόταση διπλής ονομασίας του Νίμιτς, για το Μακεδονικό. Επίθεση των αιγαιατών, στο ελληνικό προξενείο στα Σκόπια. Η πρόταση Νίμιτς, «διέρρευσε», από το γραφείο της κ. Μπακογιάννη, στο Βήμα και δημοσιεύτηκε, στις 21 Φεβρουαρίου. (Την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν τα 41 μέτρα του κ.Φώλια) . Στις 10 Μαρτίου ,στην αρχαία Ολυμπία, το ψευδογεγονός Δαλάι Λάμα/Cia/Ioc. Στις 17 Μαρτίου. η Ντόϊτσε Τέλεκομ αγοράσε 20% των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε η ΜΑΡΦΙΝ. 18 Μαρτίου, ελικόπτερο τύπου Χιούι , της αεροπορίας Στρατού κατέπεσε , κοντά στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης.. Και οι τρεις επιβαίνοντες. νεκροί. Στις 2 Απριλίου 152 ΟΧΙ των βουλευτών της Ν.Δ.,στην πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό. 3 Απριλίου. Νέο επικοινωνιακό χάπενινγκ. Άνοιξε το οδόφραγμα της Λήδρας, στη Λευκωσία. 19 Απριλίου. Η κρίση της φράουλας στην Μανωλάδα, επειδή οι μετανάστες ζήτησαν αύξηση. 20 Απριλίου. Ο Γιώργος έπεσε από το ποδήλατο. 3 Μαΐου Θεσσαλονίκη. Τοξικομανής σκοτώνει οδηγό λεωφορείου με το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικών, που τους το πήρε μέσα από το περιπολικό. 8 Ιουνίου. Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ηλεία. Δύο νεκροί. 12 Ιουνίου. Εκτός Κ.Ο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Κ. Σημίτης. 20 Ιουνίου. Νεός Δερβέν-αγάς ο κ. Πρόβοπουλος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...