24/12/08

Μαύρα τα Νέα -Μαύρες και οι εξελίξεις.

Η Κατάρα του Εφραίμ κυνηγάει την Κυβέρνηση. Ο θεός να βάλει( και πάλι;) το χέρι του.

του Σπύρου Χατζάρα
Όσο διαρκεί η αγωνιώδης διαπραγμάτευση, με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου η ΕΚΤ να στηρίξει τά κράτη-μέλη της Eυρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στον δανεισμό τους το 2009, λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών»,με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού και να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι δεν θα επιτραπεί να πληγεί το κύρος του ενιαίου νομίσματος, με το να προσφύγουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χώρες της Ευρωζώνης ,ο Γιώργος Αλογοσκούφης λογικά δεν φαίνεται να αποχωρεί από την πλατεία Συντάγματος.
Εκτός και βρεθεί ,κάποιος «καταλληλότερος». Κάποιος ίσως εξωκοινοβουλευτικός, όπως ο συνταξιούχος «ηγεμών» κ. Γκαργκάνας, ή κάτι ανάλογο.. Οπότε θα πληρωθεί το λεχθέν υπό των προφητών και των γραφών.(ΣΕΒ) Ο επίτροπος είναι μια ακόμα πιθανότητα ,εάν έχει την εμπιστοσύνη της Φρανκφούρτης.

Εάν ο ανασχηματισμός καθυστερήσει, λόγω των διαπραγματεύσεων,τότε πάμε για τις «αποκριές» και αναπόφευκτα ο καρνάβαλος θα έχει ανταγωνισμό από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά βέβαια υπάρχει και η λύση «Ζαχόπουλου».Το άλμα στο κενό. Εκλογές τον Μάρτιο.

Το ναυάγιο της πώλησης της Ολυμπιακής στο Κατάρ και η ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΘ και Hutchison για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν πανικό στους «μεταρρυθμιστάς» στην κυβέρνηση αλλά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολιτικά στην συμφωνία με τον Σείχη του Qatar. Μπορεί τώρα να εμφανίζεται ως λόγος του ναυαγίου η διεθνής οικονομική κρίση αλλά πριν από δύο μήνες ο κ. Καραμανλής δήλωνε ότι «οι πραγματικοί επενδυτές φαίνονται στις κρίσεις», δείχνοντας ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι δεν ανησυχεί. Το ναυάγιο θα έχει και προσωπικό κόστος για τον κ. Καραμανλή αφού είχε χειριστεί ο ίδιος το ζήτημα και μάλιστα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.
Η ανησυχία όμως είναι βαθύτερη, καθώς η αποτυχία της συμφωνίας με τους Αραβες αποδίδεται στα προβλήματα και στις δυσμενείς προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και εκλαμβάνεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης των πιθανών επενδυτών.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν 37.000 νέους άνεργους τον Οκτώβριο, ενώ 19.000 νέες απολύσεις προβλέπονται τους πρώτους μήνες του 2009 μόνο στην Αθήνα.
Ενδεικτικό της κρίσης στην αγορά θεωρείται και η μείωση του ΦΠΑ (που αντανακλά την πορεία της κατανάλωσης), ο οποίος τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 3,9% και ανήλθε στα 838 εκατ. ευρώ. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 τα συνολικά έσοδα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 6,6% (ή 3 δισ. ευρώ) έναντι αρχικής πρόβλεψης στον Προϋπολογισμό για αύξηση 13%. Συνολικά τά έσοδα ανήλθαν στα 49,3 δισ. ευρώ, έναντι 46,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2007.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία συμπηρώθηκαν από τις 7 σφαίρες της Επαναστατικής Δράσης,που προκάλεσαν πανικό σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα.Οι σφαίρες διαμετρήματος 7.62 έστειλαν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα σε μία κυβέρνηση που δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.
«Ο Θεός να βοηθήσει» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό έρχονται ξανά στην επιφάνεια τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και τα στοιχήματα για το «αν η κυβέρνηση θα βγάλει τον χειμώνα».


ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση είναι αποχωρούσα»


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαρία Καρακλιούμη, δήλωσε ότι «Όσον αφορά στο κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία νομίζω πως όλοι οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι αποχωρούσα και ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση όποτε και αν γίνουν εκλογές», οταν ρωτηθηκε αν και μετά τα αποτελέσματα της νεας δημοσκόπησης, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά από την ΝΔ, η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει να παγιώνεται αυτό το κλίμα και αν μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θεωρεί το Κίνημα ότι πρέπει να γίνουν εκλογές ακόμα και πιο σύντομα απ' ότι έχει ήδη μιλήσει ο κ. Παπανδρέου.
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση του Κινήματος να μην σχολιάζει συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις.

Για οικονομία δήλωσε.

«Στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή κάναμε εκτενείς αναφορές για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πάει η ελληνική οικονομία. Καλούμε την Κυβέρνηση ακόμα και αν δεν αποδέχτηκε τότε τις προτάσεις μας όσο είναι καιρός να ξανακοιτάξει αυτά που είπαμε», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, ερωτηθείσα αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ανάγκη επιβολής νέου σταθεροποιητικού προγράμματος, δηλαδή, μέτρων λιτότητας και κληθείσα να τοποθετηθεί στην διεξαγόμενη συζήτηση περί «δυσχερειών δανεισμού του ελληνικού δημοσίου».
Η κα Καρακλιούμη κληθείσα να διευκρινίσει αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων είπε ότι «μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουμε προτείνει και είναι πάρα πολύ σαφή προς όλες τις κατευθύνσεις».

Για Ολυμπιακή Αεροπορία

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη κληθείσα να σχολιάσει την δεύτερη φάση αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, παρέπεμψε σε ανακοίνωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα μεταφορών Νίκου Σηφουνάκη, στην οποία αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ «καταγγέλει τις μεταρρυθμίσεις-απορρυθμίσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Καραμανλή, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών υποδομών των μεταφορών».

Για Γιώργο Παπανδρέου

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συστηματική παρουσία στα ξένα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να προασπίσει την εικόνα της χώρας και τα συμφέροντά της. Οι απόντες, που θα έπρεπε να ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους, καλό θα ήταν την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί. Οι πολίτες βλέπουν, μαθαίνουν και είναι σε θέση να κρίνουν»,δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, επικρίνοντας την κυβέρνηση για «απέλπιδα προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».
«Στην παραπληροφόρηση και φαλκίδευση των δηλώσεων του προέδρου με εντολή Μαξίμου και δια στόματος Αντώναρου, αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και ο κ. Κοντός που προσπαθεί να παραμείνει στη θέση του από την οποία ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τον είχε απομακρύνει μετά και τα γεγονότα που αφορούν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου», είπε η κ. Καρακλιούμη.

Για ΕΛΑΣ

«Ξεκάθαρη και ακριβή ενημέρωση» για το περιστατικό με τούς πυροβολισμούς κατά οχήματος της αστυνομίας, ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, η οποία είπε ότι «η ασφάλεια των πολιτών είναι σημαντική και η ενημέρωση πρέπει να είναι άμεση και όχι αποτέλεσμα διύλισης πληροφορίας».
«Με αφορμή και το σημερινό περιστατικό καλούμε την ελληνική Αστυνομία, τη φυσική και πολιτική της ηγεσία, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση την οποία έχουν φτάσει τη χώρα και αν δεν μπορούν να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των Ελλήνων» είπε η κ. Καρακλιούμη, προσθέτοντας ότι «η πολυγλωσσία και η σύγχυση δεν προσφέρουν τίποτε. Αντιθέτως δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ένταση, οξύτητα και διχασμό».

Για Γιώργο Παναγιωτακόπουλο

«Οι απόψεις του κ. Παναγιωτακόπουλου έχουν συζητηθεί στο Κίνημα, είναι γνωστές, δεν έχω να σχολιάσω τίποτα» ειπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, ερωτηθείσα αν «συμφωνεί με την δήλωση-άποψη του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με μπουκωμένο όχημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: