19/12/08

Aδικαιολόγητες υποχωρήσεις Χριστόφια στο Κυπριακό.


Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη ζήτησαν εκ νέου από την Τουρκία η γαλλική προεδρία και η Κομισιόν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατά το άνοιγμα άλλων δύο «ανώδυνων» κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση που κινείται με βήμα σημειωτόν.
Με το άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν στην «ελεύθερη κυκλοφορία του κεφαλαίου» και την «κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης» φθάνουν τα δέκα σε σύνολο 35 τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει μέσα σε τρία χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005.
Μετά την ενταξιακή Διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, με τη συμμετοχή από τουρκικής πλευράς του υπουργού εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, τόσο ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίς Μπρουνό Λε Μερ, όσο και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, ζήτησαν να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.
Ο κοινοτικός επίτροπος Ρεν τόνισε ότι «αναμένεται από την Τουρκία η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κάτι που εάν συμβεί θα δώσει νέα πνοή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις».
Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ζήτησαν ακόμη από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.Εν συνεχεία, και αφού εκφράστηκε ικανοποίηση για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην κρίση του Καυκάσου, ζητήθηκε ακόμη από την Αγκυρα να επιταχυνθούν κατά τον επόμενο χρόνο οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας προς την κοινοτική.
Ο Όλι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης αναμένεται από την Τουρκία να υιοθετήσει νομοθεσία για τη λειτουργία των συνδικάτων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί»Ο Μπρουνό Λε μερ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τόνισε από πλευράς του ότι το 2009 θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με «ομαλό» τρόπο, υπενθυμίζοντας όμως παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι σήμερα η Τουρκία δεν πληροί σήμερα τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αμετακίνητη η Τουρκία για το ΠρωτόκολλοΟ υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, υποστηρίζοντας πως στο θέμα αυτό υπάρχει μια διαφορετική νομική ερμηνεία της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΕΕ και ότι η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.
Σύμφωνα με τον Αλί Μπαμπατζάν, η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να είναι τμήμα μιας μερικής αλλά μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της πρωτοκόλλου συνδέεται με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Επανέλαβε ακόμη τη θέση της Τουρκίας για τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι ελπίδες για λύση μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την ίδια βούληση που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή.
*Το Δεκέμβριο του 2006 η ΕΕ «πάγωσε» οκτώ από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της άρνησης της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση στα τέλη του 2009 με ορατό το ενδεχόμενο να «παγώσει» περισσότερο κεφάλαια.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία «δεν έχει προχωρήσει στην οδό της εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία» και ζήτησαν να σημειωθεί επειγόντως πρόοδος.Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, βουλευτής του ΔΗΚΟ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια για «σειρά αδικαιολόγητων υποχωρήσεων» στο Κυπριακό,κατα την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή, κατά τη συζήτηση για του προϋπολογισμούς του 2009.


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε: «Δεν είναι μόνο σε σχέση με τον συνεταιρισμό και τα δύο κράτη, που ο πρόεδρος έχει υποχωρήσει, αλλά πριν καν ακόμη πάει στις διαπραγματεύσεις, έχει προβεί σε μια σειρά αδικαιολόγητων υπαναχωρήσεων, που έχουν βλάψει την πλευρά μας και χωρίς να έχει εισπράξει οποιοδήποτε ανάλογο ωφέλιμο αντάλλαγμα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, που παραμέρισε τον κίνδυνο επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, έχει πλέον ενταφιαστεί και έχει αντικατασταθεί από την ατυχέστατη συμφωνία της 23ης Μαΐου του 2008, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας μετά τη σύνταξη και κατάθεση του πρώτου σχεδίου Ανάν από τα Η.Ε.».

Τέλος, ανέφερε ότι «η συμφωνία της 23ης Μαΐου έχει επενεργήσει ως μπούμερανγκ για την πλευρά μας και έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες μιας λύσεως τύπου συνομοσπονδίας για την τουρκική διπλωματία. Αυτή έχει καταστεί πλέον η βάση της λύσης του Κυπριακού όσο και αν δεν θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν».

Συνάντηση Μπακογιάννη με ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Αποτίμηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και των προοπτικών που διαγράφονται για το 2009,έκαναν η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το εθνικό θέμα Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από την Άγκυρα.
Η υπουργός κατέστησε σαφή την επιθυμία της Ελλάδας και της Κύπρου «να λαμβάνουν πιο ουσιαστικά, εποικοδομητικά και θετικά μηνύματα για τη διαδικασία», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την εικόνα».
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μομέντουμ της διαδικασίας, κάτι το οποίο υπογράμμισε τόσο κατά τη σημερινή του συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και κατά την παραμονή του στην Άγκυρα.
Τάχθηκε κατά συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με την έννοια της καταληκτικής ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων.
«Δεν το βρίσκω σώφρον, αυτή τη στιγμή οι δύο ηγέτες να ορίσουν ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων», είπε.
Αναφερόμενος στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι «αυτό που μετράει στο τέλος είναι ότι η λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι μια λύση για το λαό της Κύπρου» και υπογράμμισε «είμαι οπαδός της ιδέας μιας κυπριακής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα».
Ο Ντάουνερ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, παραθέτοντας ταυτόχρονα τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει ένα τόσο χρόνιο και τόσο σύνθετο πρόβλημα, όπως το Κυπριακό.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε στον διεθνή απεσταλμένο την ελληνική θέση για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαδικασίας, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: