17/12/08

Πέφτουν τά επιτόκια για τις Τράπεζες-Οχι όμως για τους πολίτες.

Καταρρέουν τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, τα οποία κινούνται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το libor τριμήνου κινείται ήδη κάτω από τη μονάδα κλείνοντας χθες στο 0,79%, ενώ το libor μηνός διμαορφώθηκε στο 0,40%. Οι τιμές αυτές διαμορφώνουν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα τραπεζικά επιτόκια στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο. Αντίστοιχα το euribor 3 μηνών κινείται σήμερα στο 3,20% και το euribor διάρκειας 1 μήνα άνοιξε σήμερα το πρωϊ στο 2,91%. Τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς χρήματος σε ευρώ παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ το οποίο μετά την τελευταία μείωση έχει διαμορφωθεί στο 2,25%.
Οι αγορές αναμένουν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια πιο τολμηρή νομισματική πολιτική, θεωρώντας οτι παρά τις επιφυλάξεις της η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί στο τέλος να ακολουθήσει τα βήματα της FED.
Την ίδια στιγμή σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το βάθος της απάτης του fund που διαχειριζόταν ο Μπέρναρντ Μέϊντοφ. Η νέα αποκάλυψη και το ύψος των κεφαλαίων που εκτιμώνται σε 50 δις και περιλαμβάνουν τοποθετήσεις μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και πελατών τους, έσβησε κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης ειδικά στην αμερικανική αγορά.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες και η τοποθέτησή τους σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρά την κατάρρευση των αποδόσεων.
Ολα αυτά καταδεικνύουν οτι οι ρίζες της κρίσης είναι πολύ βαθειές, οι συνέπειές της δεν μπορούν ούτε και τώρα ακόμη να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν, φέροντας με ταχύτητα την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.


Ζημιες και στη Morgan Stanley

Στα 2,2 δισ. δολάρια (2,24 δολ./μετοχή)ανήλθαν οι ζημίες της Morgan Stanley στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ενώ υποχώρησε και η αξία των τίτλων σταθερού εισοδήματος που είχε στην κατοχή της.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν ζημίες 34 σεντς/μετοχή.
Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2007 είχε ζημίες 3,59 δισ. δολαρίων ή 3,61 δολαρίων ανά μετοχή.
Οι απώλειες αποδίδονται στη μείωση των εισφορών στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και στη χαμηλότερη αξία των χρεογράφων σταθερού εισοδήματος.
Η Morgan Stanley εμφάνισε καθαρά έσοδα 1,83 δισ. δολαρίων, έναντι αρνητικού αποτελέσματος 432 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007.
Χθες, ηGoldman Sachs ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, τις πρώτες από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο. Οι μετοχές της Morgan Stanley, που έχουν υποχωρήσει κατά 70% από τις αρχές του έτους, εκτινάχθηκαν χθες κατά 18%, καθώς οι ζημιές της Gοldman ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες. Σήμερα, υποχώρησαν στα 15,35 δολάρια.
Οι Goldman και Morgan Stanley είναι οι μοναδικές από τις πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ που επέζησαν από την πιστωτική κρίση.Η Lehman βάρεσε «κανόνι», η Merrill Lynch εξαγοράστηκε από την Bank of America και η Bear Stearns κατέληξε στα χέρια της JP Morgan Chase έναντι «πινακίου φακής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: