17/12/08

Ειπαν οχι τελικά στό σχέδιο "Λάστιχο"υπό τον φόβο της εξέγερσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε, σήμερα την πρόταση για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την υπέρβαση του ορίου των 48 ωρών την εβδομάδα.
Η Ολομέλεια υιοθέτησε με ψήφους 421 υπέρ, 173 κατά και 11 αποχές σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση με την οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν την κατάργηση του «opt-out».
Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, υπερψήφισε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία αλλαγές που «μπλοκάρουν» την προώθηση του «ελαστικού» 65ωρου.

Η πρόταση οδηγίας, προέβλεπε ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Στην οδηγία, που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο υπουργών τον περασμένο Ιούνιο, προβλεπόταν η ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out), σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση, με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες.Προέβλεπε, επίσης, την αύξηση από τους 4 μήνες (σήμερα) σε 1 έτος (με βάση την πρόταση της ΕΕ) της περιόδου μέσα στην οποία θα μπορούσαν να εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια εργασίας «είτε με συλλογική συμφωνία είτε και με νομοθετική ρύθμιση»,
Με την απόφαση τωνυπουργών Εργασίας τον Ιούνιο, συμφωνήθηκε η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt-out) από το 48ωρο, ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και ο μη συνυπολογισμός του λεγόμενου «ανενεργού» χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

1) Προτείνεται η κατάργηση του «opt-out» σε μια περίοδο τριών ετών και για το μεταβατικό διάστημα ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις.2) Το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.3) Για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι συμβάσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά εργαζομένους σε περισσότερες θέσεις.
H οδηγία για το χρόνο εργασίας, που ορίζει ως εβδομαδιαίο πλαφόν τις 48 ώρες, εγκρίθηκε το 1993 και τροποποιήθηκε το 2000. Το 1993, η Βρετανία έλαβε μια «ρήτρα απαλλαγής» ή «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (το λεγόμενο «opt-out»), που επιτρέπει σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να μην σέβονται το όριο των 48 ωρών εργασίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι ευρωβουλευτές ανέκαθεν έχουν ταχθεί υπέρ του δεσμευτικού πλαφόν των 48 ωρών για όλα τα κράτη μέλη (χωρίς τη δυνατότητα αυτοεξαίρεσης), ενώ οι υπουργοί του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήθελαν να ικανοποιήσουν τα κράτη μέλη που επιθυμούσαν να διαφοροποιηθούν από το πλαφόν αυτό.
«Όχι» από τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν κατ' αρχήν τη συνολική απόρριψη της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου που επέτρεπε τη δυνατότητα επέκτασης του 48ωρου στις 65 ώρες, μέσω της ατομικής ρήτρας εξαίρεσης και στη συνέχεια υπερψήφισαν όλες εκείνες τις τροπολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της Κοινής Θέσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, η πρόταση του Συμβουλίου τροποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο βασικά σημεία:
Ο ανώτατος χρόνος εργασίας δεν ξεπερνά τις 48 ώρες και οι όποιες εξαιρέσεις θα καταργηθούν αυτόματα εντός 36 μηνών.Ο χρόνος εφημερίας, είτε αυτός περιέχει ενεργό χρόνο εργασίας είτε ανενεργό, θεωρείται χρόνος εργασίας.
Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την Κοινή Θέση του Συμβουλίου και μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές,.
Η αρμόδια για Θέματα Απασχόλησης ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαίρη Ματσούκα, δήλωσε: «Το κοινοβούλιο μαζί με τα συνδικάτα έστειλε σήμερα ένα σαφές μήνυμα προς τις Κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση, εμείς δεν μπορούμε παρά να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα στόχο: στην αποτροπή ενός κραχ και στην απασχόληση. Αυτό ήταν και το κριτήριο της θέσης των Σοσιαλιστών στην ψηφοφορία σήμερα. Διότι το 65ωρο θα οδηγήσει σε άνοδο την ανεργία αφού δίνει τη δυνατότητα, περισσότερες θέσεις εργασίας να καλυφθούν από έναν και μόνο εργαζόμενο. Έχουμε αργήσει. Οι ευρωπαίοι πολίτες μας ζητούν να συμβάλουμε στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Μας ζητούν μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη».
Σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ και κεντρικού εισηγητή της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφέρεται:
«Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν».
«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το 'ελαστικό 65ωρο'. Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εμποδιστούν. Το μπλοκάρισμα της πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 18η Μαΐου στην Ιστορία

Η 18η Μαΐου είναι η 139η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 227 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου . 872.  Ο Λουδοβίκος Β' ο Νεότερος σ...