25/12/08

«Έπεσαν» οι υπογραφές στα συμβόλαια εφαρμογής των ενεργειακών συμφωνιών Ρωσίας και Σερβίας.


Η Ρωσία και η Σερβία υπέγραψαν (24-12-08) στο Κρεμλίνο, παρουσία των προέδρων της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τά συμβόλαια για την αγορά από την Gazprom του 51% του σερβικού πετρελαϊκού μονοπωλίου NIS ,για την κατασκευή της διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. που θα περάσει από τη Σερβίας και για την κατασκευή μιας υπόγειας δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Banatski Dvor, στην βορειοανατολική Σερβία.
Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Ρωσίας, υπέγραψαν κοινή δήλωση, που θα αποτελέσει την πολιτική εγγύηση για την ολοκλήρωση του «πακέτου των έργων. Ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την υπογραφή των συμφωνιών «γεγονός ιστορικής σημασίας».
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gasprom , κ. Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι ,«η συμμετοχή της θυγατρικής της Gasprom , «Gaspromnjefta» στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης «NIS» (Πετρελαϊκή Βιομηχανία Σερβίας) θα καταστήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Σερβίας ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», ενώ υπογράμμισε ότι , «η κατασκευή του αγωγού αερίου South Stream. (Νότιος Χείμαρρος) και των αποθηκευτικών χώρων στο έδαφος της Σερβίας δημιουργούν τις δυνατότητες ώστε να γίνει η Σερβία μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο διαμετακομιστικό κέντρο που θα έχει ουσιαστική συμβολή στην εξασφάλιση της σταθερής τροφοδότησης όλης της Ευρώπης» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: