26/12/08

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΕΣΕΒΟ 10 ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ UCK



Η σερβική αστυνομία συνέλαβε στο Πρέσεβο δέκα πρώην αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK-KLA), τους οποίους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου , περιλαμβανομένων δολοφονιών και βιασμών,την εποχή μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του 1999.
Συνελήφθηκαν οι Nazif Hasani, Ahmet Hasani, οFaton Hajdari, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Aguš Memiši, Burim Gazliju και Selimon Sadiki.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, κ. Ίβιτσα Ντάσιτς , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Βράνιε , ότι οι ηγέτες της λεγόμενης «ομάδας του Gnjilane», ο Fazli Hajdari, ο Redžep Ajiri και ο Šaip Šaćiri δε συνελήφθηκαν, επειδή οι ζουν στην Gnjilane, του Κοσσυφοπέδιου. «Δεν πρόκειται να εκδώσουμε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή τους, επειδή δεν ζουν σε κάποιο άλλο κράτος, αλλά θα ζητήσουμε βοήθεια από τους εκπροσώπους της αποστολής UNMIK»,- δήλωσε ο κ. Ντάσιτς.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι, η ομάδα των ανταρτών του UCK εφάρμοσε την πολιτική εξόντωσης των Σέρβων και άλλων μη αλβανικής υπηκοότητας πολιτών στην πόλη Γκνίλανε Gnjilane, του Κοσόβου, 47 χλμ νοτιοανατολικά της Πρίστινα. «Από τον Ιούνιο του 1999 έως τον Οκτώβριο του 1999 ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 51 δολοφονίες και 159 απαγωγές στην πόλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, προσθέτοντας ότι ορισμένοι εκ των συλληφθέντων εισήλθαν στο Πρέσεβο (σερβική πόλη με μεγάλη αλβανική κοινότητα), για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους οικείους τους.
Oι Σέρβοι που ζουν στα ανατολικά διαμερίσματα του Κοσσυφοπέδιου, χαιρέτησαν τη σύλληψη των ανδρών του UCK.
Ο Ριζά Χαλίμι πολιτικός ηγέτης πολιτικός εκπρόσωπος των Αλβανών του Πρέσεβο κατήγγειλε τη σερβική αστυνομία ότι έκανε δυσανάλογη χρήση βίας κατά τις συλλήψεις . «Σε καμία περίπτωση η αστυνομική βία δεν συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Ριζά Χαλίμι, στο BBC.
Οι «Εθνικιστές» Αλβανοί αντάρτες στο Πρέσεβο, είχαν εξεγερθεί κατά του Βελιγραδίου το 2001,με στοχο το «μεγάλο Κόσσοβο» και τη Μεγάλη Αλβανία.

--------------------------
Οι δήμαρχοι των πόλεων Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić και Zubin Potok, που βρίσκονται στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπέδιου, και στις οποίες ζουν κυρίως Σέρβοι, εκτίμησαν , σε Συνέντευξη Τύπου (25-12-2008)που δόθηκε στην πόλη Zvečan, ότι τα μέλη της αποστολής Eulex άρχισαν να εφαρμόζουν στην πράξη το σχέδιο Αχτισααρι και τις διατάξεις του συντάγματος του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: