29/12/08

Πρόγραμμα 244 δις ευρώ για την ρωσική οικονομία ανακοίνωσε ο Πούτιν.


Η ρωσική οικονομία κινείται σε θετικό κλίμα και η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 6% το 2008, όμως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρά τις αρνητικές τάσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, η ρωσική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη» είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 6%», πρόσθεσε ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 13,5% από 11,9% που ήταν το 2007.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι μικρότερη από το προβλεπόμενο», διευκρίνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αν οι θετικές τάσεις του πρώτου εξαμήνου συνεχίζονταν και στο υπόλοιπο έτος, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα.

«Η ρωσική οικονομία είναι ενταγμένη από καιρό στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει πέραν των παγκόσμιων τάσεων, θετικών και αρνητικών. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν (για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχουν αποτέλεσμα το επόμενο έτος και θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε την απότομη πτώση που επιπέδου διαβίωσης και την αύξηση της ανεργίας, διασφαλίζοντας τη σταθερή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της βιομηχανίας», κατέληξε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία θα διαθέτει συνολικά 10.000 δισεκατομμύρια ρούβλια (244 δισ. ευρώ) για να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Λόγω της κρίσης ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατομμύριο το 2009, όπως εκτιμούν τα υπουργεία Κοινωνικής Ανάπτυξης και Οικονομικής Ανάπτυξης. Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τατιάνα Γκολίκοβα, δήλωσε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων μπορεί να φτάσει τα 2,1-2,2 εκατομμύρια. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων το 2009 θα είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια και η ανεργία θα αγγίξει το 7,4%, από 6,3% που είναι σήμερα.
H κεντρική τράπεζα της της Ρωσίας λόγω της ανόδου του Ευρώ στα 1.4226 δολλάρια άφησε το ρούβλι (που ακολουθεί βασικά το δολλάριο) να διολισθήσει κατα 2,4% έναντι του ευρώ, φτάνοντας στα 41,6522 ρούβλια ανά ευρώ, ενώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,9% στα 29,2430.(Το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003).
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέτρεψε την υποτίμηση του ρουβλίου κατά περισσότερο από 1% έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, για 12η φορά από τις αρχές Νοεμβρίου. Από τις αρχές Αυγούστου, το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 εκτιμάται ότι ενδέχεται να ανέλθει στα 2 τρισ. ρούβλια (69 δις δολλάρια), σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούρντιν, γεγονός που θα αναγκάσει τη χώρα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα από τα πετρελαϊκά της κέρδη, για την κάλυψη του ελλείμματος.
Η οικονομική πολιτική της ρωσσικής ηγεσίας ειναι , ο ελεγχόμενος πληθωρισμός, με τον οποίο θα χρηματοθοτηθεί ένα μέρος από του ελλείμματος, ενώ με την υποτίμηση έναντι του δολλαρίου,αυξήθηκε 20% η ρευστότητα τών νοικοκυριών,αφού όλοι κρατούσαν τα χρήματα τους σε δολλάρια.Η αυξηση της κοπής χρήματος θα απορροφηθεί επομένως από τα νοικοκυρια και τις επιχειρήσεις.
----------------------------------------------
Ο γεωργιανής καταγωγής Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, διευθυντής του τμήματος «Νέων Προκλήσεων και Απειλών» του ρωσικού ΥΠΕΞ θα είναι ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα.Ο κ. Τσχικβισβίλι ήταν πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τιφλίδα της Γεωργίας από το 2002 ως το 2006.
Ο νυν πρέσβης κ. Βντόβιν, ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε από το 2003 και επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού Υπουργείου των Εξωτερικών.
Tη Δευτέρα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Βντόβιν αναφέρθηκε στην ευρύτερη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...