Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέσωσε την τουρκική οικονομία
Του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr
Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΔΙΚΟ σε όλο του το μεγαλείο: Αυτό απέδειξε για μια ακόμη φορά, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) , για τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων που διεκδικούσαν τις περιουσίες τους που έχουν κλαπεί από το καθεστώς που έχει εγκαταστήσει ο Αττίλας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Μόνο ο τίτλος της «Hurriyet Daily News»,λέει πολλά: «Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σώζει την Τουρκία από καταβολή 23 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Η δικαστική αυτή απόφαση, δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ακολουθηθεί διαδικασία όσων προσβλέπουν ότι δικαστικά μπορεί να επιλυθεί το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Η απόφαση, έχει επίσης τεράστια επίπτωση στο πλέον πολύπλοκο πρόβλημα των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο –το περιουσιακό.
Και αυτό, επειδή χιλιάδες Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την καταβολή αποζημιώσεων από την Τουρκία, για τις περιουσίες που έχασαν μετά την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, χωρίς να περιμένουν «να προηγηθεί πολιτική επίλυση», συμφωνία δηλαδή για το καθεστώς της επανένωσης.
Τι ακριβώς συνέβη με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Νομιμοποιήθηκε η «επιτροπής αποζημιώσεων» ένα «ιδρυμα» του παράνομου εγκάθετου από την Τουρκία καθεστώτος στα κατεχόμενα, που υπεραςσπίζεται το «αμετακίνητο της περιουσίας στη βόρειο Κύπρο».
Και το οποίο έχει υπολογίσει το σύνολο της περιουσίας των ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια στερλίνες. Το ΕΔΑΔ, ανακοινώνοντας την άκρως αρνητική απόφασή του την περασμένη Παρασκευή, υιοθέτησε την προθεσμία που έχει τεθεί σε σχέση με τον χρόνο αποδοχής των ελληνοκυπριακών αιτήσεων από την «επιτροπή». Η προθεσμία αυτή λήγει τον Δεκέμβρη του 2011.
Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί τουρκική δικαίωση απέναντι στο μεγάλο αγκάθι για τους Τούρκους, που αποτελούσε η πρόσκληση του αείμνηστου προέδρου Τάσο Παπαδόπουλο, με την οποία είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να απορρίψουν το περιβόητο σχέδιο Ανάν το 2004. Επειδή ούτως ή άλλωςθα μπορούσαν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους –ακόμα και χωρίς επίλυση του προβλήματος- δικαστικά, βάσει της απόφασης που είχε λάβει το 1996, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση Λοϊζίδου.
Η υπόθεση Λοϊζίδου ήταν κόλαφος για την τουρκική πολιτική, διότι με την απόφαση αυτή του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Τουρκία είχε κριθεί ένοχη για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων της Τιτίνας Λοϊζίδου. Παρόλο που η Τουρκία αρχικά είχε την πρόθεση να αγνοήσει την απόφαση, γρήγορα κατάλαβε πως αυτό ήταν αδύνατο και στις αρχές του 2000 η Τουρκία πλήρωσε στην Λοϊζίδου για αποζημίωση, ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ευρώ. Η κίνηση αυτή υπήρξε απαρχή να ενθαρρυνθούν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
Όπως παραδέχεται η «Χουριέτ», «έτσι η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά αποφάσεων που θα είχαν καταστροφική επίπτωση στην οικονομία της χώρας αυτής, αλλά ταυτόχρονα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην όλη τουρκική εξωτερική πολιτική».
Οι συνθήκες δημιούργησαν την ιδέα να προσφερθεί στους Ελληνοκύπριους «ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων» προκειμένου να απαρνηθούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η ιδέα –σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δικαστήριο- να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή στα κατεχόμενα όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι Ελληνοκύπριοι που διεκδικούν τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Η τουρκοκυπριακή επιτροπή θα προτείνει αποζημίωση, ή ανταλλαγή με πριουσία Τουρκοκύπριου στο Νότο, ή ακόμ ακαι επιστροφή της περιουσίας. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε το 2006. Παρά τις αντιρρήσεις των Ελληνοκυπρίων, το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «δίνει απάντηση στα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων».
Αυτό σημαίνει πως 1.600 προσφυγές στο ΕΔΑΔ θα απορριφθούν. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα γλιτώσει από αποζημιώσεις που Τούρκοι αξιωματούχοι τις υπολόγιζαν σε 23 δισεκατομμύρια.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τώρα πλέον η «Χουριέτ»ανενδοίαστα παραδέχεται πως «πριν το 1974, το 75% της περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως τουρκική Κύπρος, ανήκε στους Ελληνοκύπριους. Αυτό δημιουργούσε διττή δυσκολία για την Τουρκία στις συνομιλίες προς έναν διακανονισμό. Η επιστροφή της γης τους στους Ελληνοκύπριους αποτελούσε ένα ακνθώδες πρόβλημα, όσο και η επιστροφή Ελληνοκύπριων να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διακυβέρνηση. Με την πρόσφατη απόφαση όμως, το ΕΔΑΔ η Τοπυρκία θα σταματήσει να ενδιαφέρεταινγια τις περιουσιακές απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών θα χάσει τη σημασία του».
Και το δημοσίευμα τη ς»Χουριέτ» καταλήγει: «Ωες τώρα η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση νόμιζε πως ο χρόνος έτρεχε προς όφελός της. Η απόφαση αυτή όμως αποτελεί καθαρό μήνυμα στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τρενάρει στην προσπάθεια να βρεθεί διαρκής λύση για το νησί».
Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» γράφει:
Την προηγούμενη Κυριακή, ο «Πολίτης» έγραφε για την υλικοτεχνική αναβάθμιση που επιχειρείται εδώ και λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις της επιτροπής Αποζημιώσεων. Προφανώς, η τουρκική πλευρά είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί για την απόφαση της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ και έσπευσε με αυτόν τον τρόπο να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενη μαζική προσέλευση ε/κ αιτητών στα γραφεία της επιτροπής. Δεν πρέπει να θεωρείται δε τυχαίο ότι εδώ και περίπου ένα μήνα τόσο το «BBC», όσο και το «Deutsche Welle» έστειλαν συνεργεία τους στην Κύπρο για να κάνουν ρεπορτάζ γύρω από την επιτροπή Αποζημιώσεων. Με λίγα λόγια, η αρνητικότατη απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει ληφθεί στην ουσία εδώ και καιρό, είχε αρχίσει να διαρρέει προς διάφορες κατευθύνσεις πριν από μέρες. Σε διάφορες κατευθύνσεις αλλά όχι προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας,
η οποία μέχρι και την προηγούμενη της ανακοίνωσης δεν γνώριζε καν ότι το ΕΔΑΔ προτίθεται να δημοσιοποιήσει την απόφασή του την Παρασκευή.
Ο «Φιλελεύθερος» γράφει:
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν μετά από την απόφαση του ΕΔΑΔ, ζητά ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε παράλληλα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση στην υπόθεση Όραμς παραμένει και ως εκ τούτου οποιοιδήποτε ξένοι αγοράσουν περιουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα θα είναι παράνομοι και οι αποφάσεις θα είναι εκτελεστέες.
Η «Σημερινή» γράφει:
Στις μαζικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, απέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την απόφαση του ΕΔΑΔ, ν’ αναγνωρίσει τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίστηκε ενοχλημένος για την κριτική που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση για την προαναφερθείσα απόφαση, καθώς, όπως είπε, εκείνοι, οι οποίοι εξωθούσαν τον κόσμο να προσφύγει μαζικά, γιατί θεωρούσαν ότι θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από νομικές διαδικασίες, τώρα πάνε να τα φορτώσουν αλλού.
Οπισθωδρόμηση
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως πισωδρόμηση, κατά την έκφρασή του, την απόφαση του ΕΔΑΔ. Ωστόσο, τόνισε πως δεν εμποδίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά από το να διεκδικεί το δικαίωμα των πραγματικών ιδιοκτητών να έχουν την πρώτη επιλογή σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους.Περιπλέκει τα πράγματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ανέφερε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είναι θετική εξέλιξη και περιπλέκει τα πράγματα, για να σημειώσει πως ο ίδιος θεωρεί ότι πρόκειται περισσότερο για πρακτική, παρά νομική απόφαση, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει μπροστά του το Δικαστήριο. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως κακώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πανηγυρίζει, διότι δεν πρόκειται για αναγνώριση οργάνου του ψευδοκράτους, ούτε για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Είναι όργανο της κατοχικής δύναμης, που είναι η Τουρκία, και επιβεβαιώνεται γι' άλλη μια φορά ότι υπάρχει κατοχή και ότι τον έλεγχο στα κατεχόμενα τον έχει η Τουρκία. Και είναι υπό αυτήν την ιδιότητα που έχει γίνει αποδεκτό σαν ένα ενδιάμεσο μέσο», υπογράμμισε.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
2 σχόλια:
τι ειναι αυτο?http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/03/blog-post_2344.html
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
Η Κύπρος θα ελευθερωθεί με τα όπλα. Πια δικαστήρια και σαχλαμάρες .
Δημοσίευση σχολίου