Σχέδιο για αποστρατιωτικοποίηση του μισού Αιγαίου
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ, απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας, βάσει της οποίας, το ανατολικό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, εντός του FIR Αθηνών θα μετατραπεί σε «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Ιστορική χειραψία και χαμόγελα στη Νέα Αγχίαλο το 2000, όταν στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης τουρκικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο ελληνικό αεροδρόμιο Θα εξαιρούνται τα αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, καθώς και οι ασκήσεις και η εξυπηρέτηση των σκοπών αεράμυνας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει αυτό το διάστημα τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με την Αγκυρα για την «αποστρατιωτικοποίηση» του μισού Αιγαίου. Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, που προκαλείται από τη μόνιμη παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο και τις αντίστοιχες αντιδράσεις των ελληνικών αεροσκαφών με αναχαιτίσεις και εμπλοκές.
Ετσι η κυβέρνηση προσδοκά ότι «δεν θα υπάρχουν εντάσεις στο FIR Αθηνών, θα υπάρξει μείωση δαπάνης αναχαιτίσεων και θα αυξηθεί η εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών κατά 30% περίπου με όφελος 2 δισ. ετησίως…».
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσο μπορεί «να είναι συμφέρουσα» μια συμφωνία με την Τουρκία, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, κατά την οποία:
* Η περιοχή στο Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά (δηλαδή το μισό Αιγαίο) θα χαραχτηριστεί ως «περιοχή αποφυγής έντασης» ανάμεσα στις δύο χώρες.
* Στην περιοχή αυτή δεν θα εκτελούνται πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.
* Στην περιοχή αυτή θα εκτελούνται ασκήσεις και πτήσεις για σκοπούς αεράμυνας.
* Η συμφωνία δεν θα επηρεάζει τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ καθώς και τρίτων χωρών.
Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την προώθηση μια τέτοιας πρωτότυπης συμφωνίας με την Τουρκία φαίνεται να είναι ότι σε περίοδο ισχνότατων αγελάδων για την Ελλάδα, η ελληνική κοινή γνώμη θα αποδεχθεί ευχαρίστως την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων κατά 2 δισ. ετησίως από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο, λόγω της μείωσης της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή.
Η Αγκυρα μάλλον δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία συμπίπτει εξάλλου με τη δική της μόνιμη επιδίωξη να αποκτήσει τον έλεγχο στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, απονεκρώνοντας έτσι -σε πρώτη φάση- ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο.
Με την υπό διαμόρφωση συμφωνία, η Αθήνα με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών από την αντίστοιχη μείωση της στρατιωτικής έντασης στο ανατολικό Αιγαίο, δεσμεύεται να σταματήσει τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα εθνικά εδάφη της στο ανατ. Αιγαίο, παρά μόνον για σκοπούς αεράμυνας.
Βαπτισμένα «ΝΑΤΟϊκά»
Θα επιτρέπει όμως τη χρήση του ίδιου χώρου από τα αεροσκάφη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, (σ.σ. άρα και της Τουρκίας), καθώς τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη χαρακτηρίζοντας «φίλια» και επομένως απαγορεύονται οι αναχαιτίσεις τους.
Δι’ αυτού του τρόπου όμως, η Τουρκία (σ.σ. με βάση την τακτική που εφαρμόζει) θα μπορεί να βαφτίζει ως ΝΑΤΟϊκά τα μαχητικά της, να δεσμεύει περιοχές και να εκτελεί κανονικά τις ασκήσεις της, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα 6 ή τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρίς να καταθέτει σχέδια πτήσεων.
Αντιθέτως η Αθήνα -και για λόγους οικονομίας- είτε δεν θα πραγματοποιεί αντίστοιχες ασκήσεις είτε θα τις κάνει μόνον επί χάρτου.
Η υπό διαμόρφωση αυτή συμφωνία μπορεί να εξεταστεί στις πολλαπλές ελληνοτουρκικές συναντήσεις, πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.
Μετά τη συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου, προχθές στην Ισπανία, στις 9 Μαρτίου συνέρχεται στην Αγκυρα η 15η Σύνοδος Κατευθυντήριας Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της θα προετοιμάσει την επίσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στο τέλος του μήνα στην Αγκυρα. Ολη αυτή η κινητικότητα έχει στόχο να προετοιμαστεί καλά η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα.
Αν τελεσφορήσει μια συμφωνία τέτοιου περιεχομένου, πιθανώς θα υποκαταστήσει και το υπάρχον Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο δεν επιτρέπει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων «στο Αιγαίο» κατά τους θερινούς μήνες και το οποίο η Αγκυρα καταπατά συστηματικώς τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, η τουρκική πλευρά είχε επιμείνει μέχρι τέλους στην απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο, κάτι που δεν είχε δεχθεί τότε η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Απάντηση του E. Βενιζέλου
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα της δημοσιογράφου κ. Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας για «την αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίου», δήλωσε τα εξής:
Το σημερινό δημοσίευμα της κυρίας Κύρας Αδάμ στην «Ελευθεροτυπία» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ζήτημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και οι διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Θεμελιώδης επιδίωξη της χώρας είναι να διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή των προκλήσεων. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά με την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογο του, τα ίδια δε σημεία έχω τονίσει και εγώ στον Τούρκο ομόλογό μου, όσες φορές είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί του.
Σε μία περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία – την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή – προσεγγίσεις όπως αυτή του δημοσιεύματος δεν συμβάλλουν στην ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης ως προς το ποια κατάσταση επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως ως προς το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
1 σχόλιο:
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα. Θεοδώρα Τζάκρη, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, στην Συνάντηση της Κοινής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα 8-10 Μαρτίου 2010, κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η Συνάντηση έχει ως κύριο θέμα την Μετανάστευση, επειδή το 2010, έχει κριθεί από τις Εκκλησίες ως ’Έτος της Μετανάστευσης.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των εργασιών της Συνάντησης, τοποθετήθηκε στο θέμα της Μετανάστευσης, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Ευρωπαϊκή του διάσταση. Η κα. Τζάκρη, στην ομιλία της αφού τόνισε ότι η Μετανάστευση για την Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ανάπτυξη, εστιάστηκε στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μετανάστευση, το οποίο αφορά τόσο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ιθαγένεια και την συμμετοχή των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στις επιμέρους δράσεις οι οποίες προωθούνται από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η Υφυπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα, λαθρομετανάστευσης, προστασίας συνόρων, και των κέντρων περίθαλψης παρανόμων μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, καθώς και τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται στην παροχή ασύλου. Η κα. Τζάκρη, στην ομιλία της αναφέρθηκε ακόμη σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, παιδιά), καθώς και στην εξάλειψη ειδεχθών φαινομένων για την ανθρωπότητα, όπως είναι η εμπορία ανθρώπων. Μόνο με αποτελεσματικές συνεργασίες στρατηγικά στοχευμένες μπορούμε να προχωρήσουμε σημείωσε η κα. Τζάκρη. Οι συνεργασίες αυτές, αφορούν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς σε εθνικό επίπεδο, τις διασυνοριακές συνεργασίες σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τις ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των κρατών μελών σε επίπεδο, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντική στην κατεύθυνση αυτή, είναι η συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, όπως τόνισε η κα. Τζάκρη Ο στόχος είναι κοινός για όλους εφαρμογή κοινών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο θέμα της Μετανάστευσης.
Κατά την παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη, η Υφυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της Συνάντησης, αλλά και άλλα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ακόμη, η κα. Τζάκρη, παρευρέθη σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα Χριστιανικές Εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διοργανώνεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ 80 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΩΝΗ;
ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΔΟΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ 36.ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΡΙΧΝΑΝ ΠΕΤΡΕΣ! ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Η ΟΙ ΠΟΥΣΤΑΡΑΔΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΕΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ;
Δημοσίευση σχολίου